aby boli linecke kolaciky makke

Aby boli linecke koláčiky mäkké .. Linecké koláčiky sú tradičnou slovenskou dobrotou, ktorú si mnohí z nás spájajú s Vianocami a inými rodinnými oslavami.

Ich sladká chuť a voňavé aromatické pečivo sa stalo obľúbeným nielen u detí, ale aj u dospelých. Môže sa však stať, že koláčiky vyjdú tvrdé a suché. Dnes vám prezradím tajomstvo, ako pripraviť linecké koláčiky, ktoré budú mäkké a chutné.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g masla (najlepšie izbovej teploty)
  • 2 žltky
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Džem podľa chuti (napríklad marhuľový alebo malinový) na lepenie
  • Cukrový prášok na posypanie (nepovinné)

Postup

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte hladkú múku, práškový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Potom pridajte maslo a žĺtky. Rukami alebo v robote dôkladne spracujte všetky ingrediencie, kým nevznikne hladké a pružné cesto.
  2. Chladenie cesta: Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte ho do chladničky na minimálne 30 minút. Chladenie pomôže cesto stuhnúť a zabráni jeho roztekaniu počas pečenia.
  3. Tvarovanie koláčikov: Po uplynutí času vyberte cesto z chladničky a na pomúčenom povrchu ho vyvaľkajte na hrúbku približne 3 mm. Vykrajujte rôzne tvary koláčikov (napríklad srdiečka, kruhy alebo hviezdy). Nezabudnite do polovice z týchto tvarov vykrojiť stred, aby koláčiky boli „s priehľadom“.
  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Linecké koláčiky preneste na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich približne 8-10 minút, alebo kým nie sú jemne zlatohnedé. Dávajte pozor, aby ste ich neprepečili, lebo by mohli stvrdnúť.
  5. Lepenie a podávanie: Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť. Potom spojujte koláčiky s džemom a vytvorte malé sandwiche. Môžete ich jemne posypať cukrovým práškom pre krásny vzhľad.

Záver

A je to! Vaše linecké koláčiky sú teraz mäkké, chutné a plné lahodného džemu. Tento recept je ideálny na rodinné stretnutia, Vianoce alebo len tak pre radosť. Užite si ich so svojimi blízkymi a potešte ich touto sladkou dobrotou. Nezabudnite si uchovať recept, pretože sa určite stane vašou obľúbenou klasikou! Bon appétit!

 

2) Aby boli linecke koláčiky mäkké

Linecké koláčiky sú jedným z najobľúbenejších druhov pečiva, ktoré si mnohí z nás spájajú s vianočnými sviatkami a rodinnými stretnutiami. Ich jemná chuť a chrumkavá textúra sú výsledkom kvalitných surovín a správneho postupu. Dnes si ukážeme recept na mäkké linecké koláčiky, ktoré si zamilujete nielen na Vianoce, ale aj po celý rok.

Recept na mäkké linecké koláčiky

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla (najlepšie izbovej teploty)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Džem (najlepšie ríbezľový alebo marhuľový) na plnenie
  • Cukor na posypanie (voliteľný)

Postup

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. V druhej mise vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do jemnej, nadýchanej peny. Následne pridajte žĺtok a dobre premiešajte.
  2. Spojenie surovín: K maslovej zmesi postupne pridávajte sypké ingrediencie a míšajte, až vznikne hladké cesto. Ak sa cesto príliš lepi, pridajte trošku múky.
  3. Chladenie cesta: Z formovanej hmoty vytvorte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte ju odpočívať v chladničke minimálne 30 minút. Toto krok zabezpečí, že cesto bude po vyvaľkaní mäkké a ľahko sa s ním bude manipulovať.
  4. Tvarovanie koláčikov: Po uplynutí doby chladenia vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku 4-5 mm. Pomocou vykrajovačiek vytvorte rôzne tvary. Z polovice koláčikov vykrojte prostredný tvar (napríklad srdce alebo kvet), aby sa na vrchu mohlo ukázať plnenie.
  5. Pečenie: Umiestnite vykrojené koláčiky na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10-12 minút, kým nebudú zlatohnedé.
  6. Plnenie: Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť. Na spodnú časť pečeného koláčika naneste trochu džemu a prikryte ho vykrojeným koláčikom. Môžete posypať práškovým cukrom pre lepší vzhľad.

Záver

Mäkké linecké koláčiky sú hotové! Ich lahodná chuť a jemná konzistencia vás určite nadchnú. Tieto koláčiky sú skvelým nápadom na rodinné oslavy, ale aj na návštevy u priateľov. Užite si pečenie a dobre sa zabavte pri ich príprave. Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *