Čas na prípravu cesnakovej polievky je zvyčajne od 30 do 45 minút, avšak táto doba sa môže líšiť v závislosti na vašom individuálnom postupe varenia. Tu je podrobnejší postup, ktorý vám môže pomôcť:
- Príprava ingrediencií:
- Ošúpeme a nasekáme cibuľu a cesnak.
- Nastrúhame zemiaky.
- Môžeme si pripraviť aj zeleninový vývar alebo použiť vodu s bujónom.
- Na rozohrejte olej alebo maslo vo veľkej hrnci na strednom ohni. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme ich do mäkka, asi 5 minút.
- Pridáme nastrúhané zemiaky do hrnca a dusíme ich asi 5 minút, kým nie sú mäkké.
- Prilejeme zeleninový vývar alebo vodu s bujónom a privedieme k varu. Potom znížime teplotu a varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nie sú úplne mäkké.
- Potom použijeme mixér na rozdrvovanie zemiakov na hladkú konzistenciu. Ak chcete mať polievku s kúskami, môžete ju len roztlačiť vidličkou.
- Po zmiešaní polievky ju zahrejeme na miernom ohni a pridáme smotanu alebo mlieko podľa chuti. Podľa potreby môžeme pridávať aj ďalšie korenie (ako napríklad soľ, korenie, tymian).
- Keď je polievka horúca a dochutená, je pripravená na servírovanie.
Ako dlho sa varí cesnakova polievka?
Ingrediencie:
- 6-8 strúčikov cesnaku (podľa chuti)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 zemiaky
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
- Chlieb na podávanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín: Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky alebo nasekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
-
Smaženie: Na panvici zahrejme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nezosklovatie. Potom pridáme cesnak a krátko smažíme, aby sa uvoľnila jeho aróma (dávajte pozor, aby sa nespálil).
-
Varíme zemiaky: Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme ich zeleninovým vývarom alebo vodou a privedieme do varu. Keď voda vrie, pridáme zmes cibule a cesnaku. Polievku varíme asi 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
-
Mixovanie: Po uvarení zemiakov použijeme ponorný mixer a polievku rozmixujeme do hladka. Ak preferujete polievku s kúskami, môžete ju rozmixovať len čiastočne.
-
Pridanie smotany: Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu na varenie a ešte raz krátko prihrievame. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Podávanie: Cesnakovú polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete k nej podávať aj čerstvý chlieb alebo krutóny.
Ako dlho sa varí cesnaková polievka?
Celkom polievka zaberie približne 30-40 minút vrátane prípravy a varenia.
Dobrú chuť!