ako dlho sa vari domaca udena sunka

Údená šunka je tradičným pokrmom, ktorý neodmysliteľne patrí k veľkonočnému stolu, ale aj k bežným sviatočným príležitostiam. Správna príprava údenej šunky je umenie, ktoré si vyžaduje trpezlivosť a dodržiavanie niekoľkých základných pravidiel. V tomto recepte vám ukážeme, ako na to.

Základné pravidlo varenia

Hlavné pravidlo varenia údenej šunky je jednoduché: Čas varenia závisí od hmotnosti šunky. Platí základné pravidlo – koľko šunka váži v kilogramoch, toľko hodín ju varíme.

Postup varenia:
  1. Príprava pred varením:
  • Šunku najprv odvážte
  • Namočte ju do studenej vody na 12 hodín (cez noc)
  • Vodu z namáčania vylejte
  1. Varenie:
  • Vložte šunku do hrnca so studenou vodou
  • Priveďte k varu
  • Znížte teplotu na mierny var
  • Varte podľa váhy (napríklad 3 kg šunky = 3 hodiny varenia)
  1. Dôležité tipy počas varenia:
  • Vodu nechajte len mierne bublať
  • Nevarte na prudkom ohni
  • Počas varenia neprepichujte
  • Šunku varte v celku
  1. Po uvarení:
  • Nechajte šunku vychladnúť vo vývare
  • Po vychladnutí vyberte
  • Osušte papierovou utierkou
Ako spoznáte, že je šunka uvarená:
  • Mäso by malo byť mäkké
  • Pri prepichnutí by mala vytekať číra šťava
  • Farba by mala zostať pekne ružová
Tipy pre lepší výsledok:
  • Do vody na varenie môžete pridať cibuľu, čierne korenie a bobkový list
  • Šunku varte v dostatočne veľkom hrnci
  • Voda by mala šunku úplne zakrývať
Záver

Príprava domácej údenej šunky nie je náročná, ak dodržíte základné pravidlá. Najdôležitejšie je správne určiť čas varenia podľa váhy šunky a dodržať miernu teplotu varenia. Výsledkom bude šťavnatá a chutná šunka, ktorá poteší celú rodinu. Takto pripravená šunka vydrží v chladničke niekoľko dní a môžete ju podávať teplú aj studenú.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *