Dark Mode Light Mode

Ako dlho sa vari domáca údená šunka?

ako dlho sa vari domaca udena sunka ako dlho sa vari domaca udena sunka
ako dlho sa vari domaca udena sunka

Údená šunka je klasickým jedlom, ktoré neodmysliteľne patrí k veľkonočnému stolu, ale aj k bežným slávnostným príležitostiam. Správne pripraviť údenú šunku je skutočné umenie, ktoré si vyžaduje trpezlivosť a dodržiavanie niekoľkých zásadných pravidiel. V tomto návode vám ukážeme, ako na to.

Základné pravidlo varenia

Hlavným pravidlom prípravy údenej šunky je prosté: Dĺžka varenia závisí od hmotnosti šunky. Platí základná zásada – koľko šunka váži v kilogramoch, toľko hodín ju varíme.
Postup varenia:

  1. Príprava pred varením:
  • Najskôr odvážte šunku
  • Namočte ju do chladnej vody na 12 hodín (ideálne cez noc)
  • Vodu z namáčania vylejte
  1. Varenie:
  • Umiestnite šunku do hrnca so studenou vodou
  • Priveďte k varu
  • Znížte teplotu na mierny var
  • Varte v súlade s hmotnosťou (napríklad 3 kg šunky = 3 hodiny varenia)
  1. Dôležité tipy počas varenia:
  • Vodu udržujte len mierne bublajúcu
  • Nevarte na intenzívnom ohni
  • Počas varenia neprepichujte
  • Šunku varte v celom kuse
  1. Po uvarení:
  • Nechajte šunku chladnúť vo vývare
  • Po vychladnutí ju opatrne vyberte
  • Odsajte ju papierovou utierkou
Ako spoznáte, že šunka je hotová:
  • Mäso by malo byť jemné
  • Pri prepichnutí by mala vytekať číra šťava
  • Farba by mala zostať pekná ružová
Tipy pre lepší výsledok:
  • Do varnej vody môžete pridať cibuľu, čierne korenie a bobkový list
  • Varte šunku v dostatočne veľkej nádobe
  • Voda by mala šunku úplne zakryť
Záverečné slovo

Príprava domácej údenej šunky nie je zložitá, ak sa dodržiavajú základné pravidlá. Najpodstatnejšie je presne určiť čas varenia podľa hmotnosti šunky a udržiavať miernu teplotu varenia. Takto pripravená šunka bude šťavnatá a lahodná, čo poteší celú rodinu. Takto pripravovaná šunka vydrží v chladničke niekoľko dní a je možné ju servírovať teplú aj studenú.

Držte krok s modernou gastronómiou

Stlačením tlačidla na odber potvrdzujete, že ste si prečítali a súhlasíte s našim Pravidlami používania
Add a comment Add a comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
ako spravit ryzu

Ako spraviť ryžu?

Next Post
zemiaky na kyslo s fasirkou

Zemiaky na kyslo s fašírkou