Už zabudnite na kopované mäso v konzerve alebo na vyhadzovanie mäsa pre skončením záruky. Ja si už dlho pripravujem doma zavárané mäso a nemôžem si to vynachváliť. Býhoda je tá, že zavárať sa dá akékoľvek mäso a nič zvláštne k tomu nepotrebujete. Satačí pár sklenených nádob na zaváranie a trocha odvahy.
No otázkou po zavaraní je ako dlho vám vydrží takéto mäso.
Za prvé, je dobre ak ho skladujete v chlade a mimo svetla. Tým rozohodne predĺžite jeho trvanlivosť.
Ako dlho vydrží zavárané mäso?
Klsické zavaraninové mäso vydrží 6 mesiacov. Jeho dlhžka prežitia zavisí od niektorých faktorov ako sú:
- spôsob uchovávania
- spôsob setrilizácie
- umelé konzervanty
- objem soli
Spôsob uchovávania
To ako bude skladovať vaše zavárené domáce mäso rozhodne o tom ako ldho ho budeme mocť uchovávať. Ideálne je ak ho odložíte mimo slnečného lúča a tepla. Ja rozhodne odporúčam špajz alebo chladničku.
Spôsob setrilizácie
Aj toto je fato ktorý zohráva rolu. Je na vá ako budete stetilizovať mäso. Spôsobov je viacero no ten klasický varním vám zaručí +- 6 mesiacov.
Umelé konzervanty
Niekto ich používa iný zasa nie. Ja dám ten zazračný prášok na sterilizáciu a viem, že moje mäso bude dlho chutné. Umeleé konzervanty kupíte v každom obchode.
Objem soli
Čim viac soli dáte, tým ldhšie mäso vydrží. No nie je dôdvod konzervovať mäso ako za 1. svetovej vojny. Sušiť ho a presoľovať.
Problematiku pomôže objastniť aj video.
Zavárané mäso je veľmi dobrý spôsob, ako si predĺžiť jeho trvanlivosť. Jeho dlhšia životnosť závisí od niekoľkých faktorov, ako je spôsob uchovávania, spôsob sterilizácie, použitie umelých konzervantov a množstvo soli. Tradičné zavárané mäso vydrží zhruba 6 mesiacov. Je dôležité skladovať ho v chlade, mimo slnečného svetla.
Ak ho správne sterilizujete, môžete si byť istí jeho kvalitou. Použitie umelých konzervantov tiež prispieva k dlhšej trvanlivosti. Množstvo soli je tiež dôležité, no nespôsobujte prebytok, pretože to môže ovplyvniť chuť mäsa.