Začínate ešte len variť a neveite ako pripraviť klasické České jedlo a to sviečkovú na smotane s kledľou? Ja vám ukážem rýchly a jednoduchý recept, ako na to. Potrebujete len pozorne čítať a nechať sa inšpirovať.
Ako sa robí sviečková na smotane?
No najprv budeme potrebovať k príprave tieto ingrediencie:
- 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka, kravy)
- 5 ks mrvky (väčšej)
- 3 ks petržlenu
- 1 ks väčšieho zeléru
- teglík 10% smotany na varenie (môže byť aj šľahačka)
- teglík kyslej smotany 16%
- soľ, čierne mleté korenie
- kryštálový cukor (nepotrebujete)
- mletá červená paprika
- cibuľa
- olej
- 5 ks sušených borievok
- 2 ks bobkového list
Potup prípravy Českej sviečkovej na smotane
- Mäso som v celkom odlanila, umyla a osušila servítkami.
- Očistila a nakrájala som si na kolieska mrkvu, petržlen a čerstvý zeler. Podobne som si očistila a umyla cibuľu, ktorú som pokrájala nožom na menšie kocky.
- Do hrnca som si dala olej a pridala cibuľku, len trocha som ju orestovala a hneď som pridala mäso v celku. Opečiete s prudka mäso z oboch strán. Pozor na to, aby vám neprihorela cibuľa. Potom sa mäso stiahne a vy ho vyberiete a dáte na bok.
- Pridala som mletu papriku trocha orestovala, hneď som prdiala nakrájanú zeleninu orestovala 5 minút. Posom som pridala borievky a bkovoý list. Osolila som a okorenila a podliala a nechala dusiť. Do rhcna som prdiala mäso a na malom plameni dusila pod pokrievkou tri hodiny.
- Keď mi mäso zmäkklo, tak som ho vybrala z hrnca. vybrala som borievky a bobkové listy. Ponorným ixéerom som rozmixovala zeleninu a pridala som lyžicu curu, smotanu aj šľahačku. Po zovretí som mäsko nakrájala na plátky a vrátila späť do omáčky.
Jedlo je hotové. Ja ho podávam s tými borievkami, čo som ich varila a knedľou. Niekto dáva šueená švestky (slivky). Niekto mäso špikuje a dá ho zatiahnpť do rúry a potom ho servíruje s omáčkou a knedľou. Iný zase milujú knedľu z rožkom.
Ako sa robí sviečková na smotane?
Ako sa robí sviečková na smotane? Záver
Každý má svoje postupy a recepty.
Prajáme vám dobrú chuť a varím, že sa vidíme. A budem rada, ak tetno recept zazdieľate so svojími kamátmi, či známimi. Vaša Chutná Vareška.
Na prípravu klasického českého jedla, sviečkovej na smotane s kĺspecialitou, budeš potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka alebo kravy)
- 5 ks väčších mrkví
- 3 ks petržlenovej koreňovej zeleniny
- 1 ks väčšieho zeleru
- 1 teglia smotany na varenie s obsahom 10% tuku (môže byť aj šľahačka)
- 1 teglia kyslej smotany s obsahom 16% tuku
- soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
- mletú červenú papriku
- cibuľu
- olej
- 5 ks sušených borievok
- 2 ks bobkového listu
Postup prípravy receptu “Česká sviečková na smotane”:
- Najprv si priprav mäso. Opláchni ho pod vodou a osuš ho servítkou. Potom ho nakrájaj na plátky.
- Ošúp mrkvy, petržlen a zeler, a nakrájaj ich na kolieska. Cibuľu očisti a nakrájaj na menšie kocky.
- V hrnci si zahrej olej a pridaj cibuľu. Orestuj ju, aby sa stala zlatistou. Potom pridaj mäso a prudko ho opeč zo všetkých strán. Dávaj si pozor, aby ti cibuľa neprihorela.
- Pridaj mletú papriku a orestuj ju krátku chvíľu. Potom pridaj nakrájanú zeleninu a orestuj ju asi 5 minút. Pridaj aj sušené borievky a bobkové listy. Osol a okoreň podľa chuti a pridaj vodu tak, aby sa všetko len tak trochu prelievalo.
- Na malom plameni nechaj jedlo dusiť pod pokrievkou asi tri hodiny. Po tejto dobe vyber mäso a oddel ho. Vyber aj borievky a bobkové listy.
- Zvyšnú zeleninu zmixuj šťavovým mixérom a pridaj lyžicu múky. Pridaj aj smotanu a zamiešaj.
- Nechaj omáčku zovrieť a potom pridaj nakrájané mäso. Všetko spolu nechaj ešte chvíľu variť, aby sa chute prepojili.
- Sviečkovú na smotane podávaj s prílohou podľa tvojho výberu, napríklad s knedlou, pečenými zemiakmi alebo knedlou z rožkom.
Dúfam, že tento recept bude pre teba užitočný. Prajem prípravu v skvelej chuťi!