Ako sa robí sviečková na smotane?
Začínate ešte len variť a neveite ako pripraviť klasické České jedlo a to sviečkovú na smotane s kledľou? Ja vám ukážem rýchly a jednoduchý recept, ako na to. Potrebujete len pozorne čítať a nechať sa inšpirovať.
Ako sa robí sviečková na smotane?
No najprv budeme potrebovať k príprave tieto ingrediencie:
- 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka, kravy)
- 5 ks mrvky (väčšej)
- 3 ks petržlenu
- 1 ks väčšieho zeléru
- teglík 10% smotany na varenie (môže byť aj šľahačka)
- teglík kyslej smotany 16%
- soľ, čierne mleté korenie
- kryštálový cukor (nepotrebujete)
- mletá červená paprika
- cibuľa
- olej
- 5 ks sušených borievok
- 2 ks bobkového list
Potup prípravy Českej sviečkovej na smotane
- Mäso som v celkom odlanila, umyla a osušila servítkami.
- Očistila a nakrájala som si na kolieska mrkvu, petržlen a čerstvý zeler. Podobne som si očistila a umyla cibuľu, ktorú som pokrájala nožom na menšie kocky.
- Do hrnca som si dala olej a pridala cibuľku, len trocha som ju orestovala a hneď som pridala mäso v celku. Opečiete s prudka mäso z oboch strán. Pozor na to, aby vám neprihorela cibuľa. Potom sa mäso stiahne a vy ho vyberiete a dáte na bok.
- Pridala som mletu papriku trocha orestovala, hneď som prdiala nakrájanú zeleninu orestovala 5 minút. Posom som pridala borievky a bkovoý list. Osolila som a okorenila a podliala a nechala dusiť. Do rhcna som prdiala mäso a na malom plameni dusila pod pokrievkou tri hodiny.
- Keď mi mäso zmäkklo, tak som ho vybrala z hrnca. vybrala som borievky a bobkové listy. Ponorným ixéerom som rozmixovala zeleninu a pridala som lyžicu curu, smotanu aj šľahačku. Po zovretí som mäsko nakrájala na plátky a vrátila späť do omáčky.
Jedlo je hotové. Ja ho podávam s tými borievkami, čo som ich varila a knedľou. Niekto dáva šueená švestky (slivky). Niekto mäso špikuje a dá ho zatiahnpť do rúry a potom ho servíruje s omáčkou a knedľou. Iný zase milujú knedľu z rožkom.
Ako sa robí sviečková na smotane?
[penci_recipe]
Ako sa robí sviečková na smotane? Záver
Každý má svoje postupy a recepty.
Prajáme vám dobrú chuť a varím, že sa vidíme. A budem rada, ak tetno recept zazdieľate so svojími kamátmi, či známimi. Vaša Chutná Vareška.