Ako sa robí sviečková na smotane?

Začínate ešte len variť a neveite ako pripraviť klasické České jedlo a to sviečkovú na smotane s kledľou? Ja vám ukážem rýchly a jednoduchý recept, ako na to. Potrebujete len pozorne čítať a nechať sa inšpirovať.

 

Ako sa robí sviečková na smotane?

No najprv budeme potrebovať k príprave tieto ingrediencie:

  • 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka, kravy)
  • 5 ks mrvky (väčšej)
  • 3 ks petržlenu
  • 1 ks väčšieho zeléru
  • teglík 10% smotany na varenie (môže byť aj šľahačka)
  • teglík kyslej smotany 16%
  • soľ, čierne mleté korenie
  • kryštálový cukor (nepotrebujete)
  • mletá červená paprika
  • cibuľa
  • olej
  • 5 ks sušených borievok
  • 2 ks bobkového list

 

Potup prípravy Českej sviečkovej na smotane

  1. Mäso som v celkom odlanila, umyla a osušila servítkami.
  2. Očistila a nakrájala som si na kolieska mrkvu, petržlen a čerstvý zeler. Podobne som si očistila a umyla cibuľu, ktorú som pokrájala nožom na menšie kocky.
  3. Do hrnca som si dala olej a pridala cibuľku, len trocha som ju orestovala a hneď som pridala mäso v celku. Opečiete s prudka mäso z oboch strán. Pozor na to, aby vám neprihorela cibuľa. Potom sa mäso stiahne a vy ho vyberiete a dáte na bok.
  4. Pridala som mletu papriku trocha orestovala, hneď som prdiala nakrájanú zeleninu orestovala 5 minút. Posom som pridala borievky a bkovoý list. Osolila som a okorenila a podliala a nechala dusiť. Do rhcna som prdiala mäso a na malom plameni dusila pod pokrievkou tri hodiny.
  5. Keď mi mäso zmäkklo, tak som ho vybrala z hrnca. vybrala som borievky a bobkové listy. Ponorným ixéerom som rozmixovala zeleninu a pridala som lyžicu curu, smotanu aj šľahačku. Po zovretí som mäsko nakrájala na plátky a vrátila späť do omáčky.

Jedlo je hotové. Ja ho podávam s tými borievkami, čo som ich varila a knedľou. Niekto dáva šueená švestky (slivky). Niekto mäso špikuje a dá ho zatiahnpť do rúry a potom ho servíruje s omáčkou a knedľou. Iný zase milujú knedľu z rožkom.

 

Ako sa robí sviečková na smotane?

 

Ako sa robí sviečková na smotane? Záver

Každý má svoje postupy a recepty.
Prajáme vám dobrú chuť a varím, že sa vidíme. A budem rada, ak tetno recept zazdieľate so svojími kamátmi, či známimi. Vaša Chutná Vareška.

YouTube video

Na prípravu klasického českého jedla, sviečkovej na smotane s kĺspecialitou, budeš potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1,3 kg sviečkovej (ideálne od mladého býka alebo kravy)
  • 5 ks väčších mrkví
  • 3 ks petržlenovej koreňovej zeleniny
  • 1 ks väčšieho zeleru
  • 1 teglia smotany na varenie s obsahom 10% tuku (môže byť aj šľahačka)
  • 1 teglia kyslej smotany s obsahom 16% tuku
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
  • mletú červenú papriku
  • cibuľu
  • olej
  • 5 ks sušených borievok
  • 2 ks bobkového listu

Postup prípravy receptu „Česká sviečková na smotane“:

  1. Najprv si priprav mäso. Opláchni ho pod vodou a osuš ho servítkou. Potom ho nakrájaj na plátky.
  2. Ošúp mrkvy, petržlen a zeler, a nakrájaj ich na kolieska. Cibuľu očisti a nakrájaj na menšie kocky.
  3. V hrnci si zahrej olej a pridaj cibuľu. Orestuj ju, aby sa stala zlatistou. Potom pridaj mäso a prudko ho opeč zo všetkých strán. Dávaj si pozor, aby ti cibuľa neprihorela.
  4. Pridaj mletú papriku a orestuj ju krátku chvíľu. Potom pridaj nakrájanú zeleninu a orestuj ju asi 5 minút. Pridaj aj sušené borievky a bobkové listy. Osol a okoreň podľa chuti a pridaj vodu tak, aby sa všetko len tak trochu prelievalo.
  5. Na malom plameni nechaj jedlo dusiť pod pokrievkou asi tri hodiny. Po tejto dobe vyber mäso a oddel ho. Vyber aj borievky a bobkové listy.
  6. Zvyšnú zeleninu zmixuj šťavovým mixérom a pridaj lyžicu múky. Pridaj aj smotanu a zamiešaj.
  7. Nechaj omáčku zovrieť a potom pridaj nakrájané mäso. Všetko spolu nechaj ešte chvíľu variť, aby sa chute prepojili.
  8. Sviečkovú na smotane podávaj s prílohou podľa tvojho výberu, napríklad s knedlou, pečenými zemiakmi alebo knedlou z rožkom.

Dúfam, že tento recept bude pre teba užitočný. Prajem prípravu v skvelej chuťi!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *