ako si doma upiect chlieb

Domáci chlieb je jedným z najúžasnejších a najvoňavejších produktov, ktoré si môžete pripraviť. Úžasná chlebová vôňa, ktorá sa šíri po celom dome, je nezabudnuteľná a vytvára útulnú atmosféru.

Navyše, keď si upečiete vlastný chlieb, máte plnú kontrolu nad ingredienciami a môžete experimentovať s rôznymi prísadami podľa svojich preferencií. V tomto recepte vám ukážem, ako si jednoducho upiecť chlieb doma.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky (ideálne pšeničnej)
  • 300 ml teplej vody
  • 7 g sušeného droždia
  • 10 g soli
  • 1 lyžica olivového oleja (voliteľné)

Postup:

  1. Aktivácia droždia: V malej miske zmiešajte teplú vodu so sušeným droždím a nechajte stáť asi 10 minút, kým sa droždie nezačne aktívne peniť. To znamená, že je čerstvé a pripravené na použitie.
  2. Príprava cesta: Do väčšej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku a do nej nalejte aktivované droždie. Ak používate olivový olej, pridajte ho tiež.
  3. Miesenie: Zmiešajte všetky ingrediencie a začnite miesiť cesto. Miesite ho asi 10 minút, kým nie je hladké a elastické. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trošku múky.
  4. Kysnutie: Vytvarujte cesto do guľatého tvaru a vložte ho do ľahko pomúčenej misy. Zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
  5. Formovanie chleba: Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú plochu a jemne ho prehnite. Tvarujte ho podľa svojich preferencií (guľatý alebo obdĺžnikový bochník) a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Druhé kysnutie: Nechajte cesto ešte asi 30-45 minút kysnúť na plechu. Počas tejto doby predhrejte rúru na 220 °C.
  7. Pečenie: Pred pečením môžete na vrchu chleba urobiť jemné zárezy nožom, čo dodá chlebíku zaujímavý vzhľad. Pečte chlieb v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým nie je na povrchu pekne zlatistý a zvonku zvoní, keď naň poklepete.
  8. Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.

Záver:

Domáci chlieb je skutočným pôžitkom, ktorý si môžete vychutnať ako základ pre rôzne jedlá alebo jednoducho s maslom a marmeládou. Hoci sa možno na začiatku cítite neistí, určite sa nebojte experimentovať a prispôsobiť recept svojim chuťovým preferenciám.

Užite si chvíle strávené pri pečení a potešte seba a svojich blízkych voňavým, čerstvo upečeným chlebom!

 

2) Ako si doma upiecť chlieb?

Recept na domáci chlieb:

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 300 ml vlažnej vody
– 7 g sušeného droždia
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička cukru

Postup:
1. Do veľkej misky zmiešajte múku, soľ a cukor.
2. V malom nádobí rozpustite droždie vo vlažnej vode.
3. Postupne pridávajte kvapkaním droždiovú zmes do múky a miešajte, kým nevytvoríte cesto.
4. Cesto nechajte odpočívať v teplej miestnosti asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
5. Po vykynutí cesta ho znovu premiesite a dôkladne vypracujte.
6. Formujte chlieb podľa vašich predstáv a umiestnite ho do vymastenej alebo plechovky na pečenie.
7. Pečte chlieb v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 – 40 minút, kým nebude pekne zlatistý.
8. Po upečení nechajte chlieb chladnúť pred krájaním.

Teraz už len nechajte voňavý domáci chlieb vychladnúť a môžete si ho vychutnať s maslom a džemom alebo akýmkoľvek obľúbeným nátierkou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *