Pečenie chleba je umenie, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu. Vôňa čerstvo upečeného chleba, ktorá sa šíri z vašej kuchyne, dokáže vytvoriť útulnú atmosféru a prinesie radosť do každého domova.
V tomto recepte vám ukážem, ako si jednoducho upiecť chutný a chrumkavý chlieb, ktorý poteší celé vaše rodiny. Pripravte si zástery, zapnite rúru a poďme na to!
Recept na klasický chlieb:
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (voliteľné)
Postup:
- Príprava kvásku:
- Ak používate sušené droždie, zmiešajte ho s cukrom a teplou vodou (asi 36-40 °C) v menšej miske. Nechajte ho stáť 5-10 minút, kým nezačne peniť. Ak používate čerstvé droždie, rozmiešajte ho priamo vo vode.
- Miesenie cesta:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte kvások (vodu s droždím) a olivový olej (pokojne vynechajte, ak ho nemáte). Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku a miesením ho spracovávajte približne 8-10 minút, kým nebude hladké a elastické.
- Kysnutie:
- Cesto vložte do čistej, olejom potreté misy a zakryte ho utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Formovanie a druhé kysnutie:
- Po vykysnutí cesto jemne vyklopte na pracovnú dosku a tvarujte ho do želanej formy (guľa alebo bochník). Vložte ho do vymastenej formy na chlieb alebo na plech s papierom na pečenie. Zakryte a nechajte kysnúť ďalších 30-40 minút.
- Pečenie:
- Rúru predhrejte na 220 °C. Pred vložením chleba do rúry môžete cesto narezať nožom, aby ste mu umožnili lepšie sa rozšíriť. Pečte chleba 25-30 minút alebo kým nie je jeho povrch zlatohnedý a pri poklepání na dno znie dutý zvuk.
- Chladenie:
- Upečený chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke. Toto je dôležité, aby sa nezaparil a jeho kôrka ostala chrumkavá.
Záver:
Keď váš chlieb dôkladne vychladne, je pripravený na podávanie. Či už ho podávate s maslom, domácim džemom alebo len tak, určite si získate obdiv a uznanie vašich blízkych. Pečenie chleba môže byť nekonečnou hrou variácií a experimentovania, takže sa nebojte pridať bylinky, semienka či celozrnnú múku. Pečenie chleba je nielen chutné, ale i terapeutické. Tešte sa z výsledku a užívajte si každý úder noža do chrumkavej kôrky. Bon appétit!
2) Ako upiecť dobrý chlieb?
Ingrediencie:
– 500g hladkej múky
– 300ml vlažnej vody
– 7g suchého droždia
– 1 lyžička soli
– 1 lyžička cukru
Postup:
1. Rozmiešajte droždie, cukor a vlažnú vodu v miske a nechajte 5 minút kysnúť.
2. Do veľkej misky preosejte múku a pridajte soľ.
3. Postupne pridávajte kvapkadlo roztoku droždia a vody do múky a miešajte, kým nedostanete tuhé cesto.
4. Cesto vyklopte na pomúčený povrch a dobre ho vypracujte, kým nie je hladké a pružné.
5. Vložte cesto späť do misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
6. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesite a vložte do formy.
7. Prikryte plachtou a nechajte ešte raz 30 minút kysnúť.
8. Predohrejte rúru na 220 °C a chlieb pečte 30-35 minút, kým nie je zlatistý a po zatknutí do stredu znie dutý zvuk.
9. Nechajte chlieb vychladnúť pred krájaním a podávaním. Dobrú chuť!