ako upiect hurku

Hurka, známa aj ako „húra,“ je tradičný slovenský pokrm, ktorý sa zvyčajne pripravuje z nakrájaného bravčového mäsa, ryže a rôznych korenín. Je to lahodné jedlo, ktoré je obľúbené najmä v chladnejších mesiacoch. V nasledujúcom recepte si ukážeme, ako si túto pochúťku pripravíte aj doma.

Recept na hurku

Ingrediencie:

  • 800 g bravčového mäsa (napríklad stehno alebo krkovička)
  • 300 g ryže
  • 200 g údeného mäsa (napr. slanina alebo klobása)
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 2 čajové lyžičky mletej papriky
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka majoránky
  • 1-2 bobkové listy
  • Olej na smaženie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Na začiatok si umyte bravčové mäso a nakrájajte ho na malé kocky. Údené mäso takisto nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Smaženie: Vo veľkej panvici si rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a osmažte ju dozlatista. Následne pridajte bravčové mäso a opražte, kým nie je opečené ze všetkých strán.
  3. Pridanie údeného mäsa: Keď je bravčové mäso hotové, pridajte k nemu údené mäso, nakrájaný cesnak a pokračujte v smažení ešte niekoľko minút.
  4. Pridanie ryže: Do panvice následne pridajte ryžu a všetky koreniny (mletú papriku, čierne korenie, majoránku a bobkový list). Dobre premiešajte, aby sa ryža obalila v koreninách.
  5. Zaliatie vývarom: Nakoniec všetko zalejte horúcim vývarom tak, aby bol všetok obsah ponorený. Prikryte a varte na nízkej teplote približne 30-40 minút, kým ryža nezmäkne a nevstrebe všetku tekutinu.
  6. Podávanie: Po uvarení nechajte hurku pár minút stáť. Potom ju jemne premiešajte a ochutnajte. Ak je to potrebné, dochuťte soľou alebo korením.

Záver

Hurku môžete podávať teplú ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k kyslej kapuste či nátierkám. Je to chutný a sýty pokrm, ktorý si určite zamilujete. Nezabudnite, že každá rodina má svoj jedinečný spôsob prípravy hurky, takže neváhajte experimentovať s ingredienciami a koreninami podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť!

 

2) Ako upiecť hurku?

Ingrediencie:
– 1 hurka
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, mleté čierne korenie
– troška octu

Postup:
1. Najprv si pripravíme základnú zmes na prepečenie hurky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme na jemné kúsky.
2. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu a cesnak. Smažíme na miernom ohni, kým sa cibuľa nezmení na zlatistú farbu.
3. Medzitým si hurku nakrájame na plátky. Ak chcete, môžete ju ešte predpečiť v rúre.
4. Keď je cibuľa hotová, pridáme hurku. Opekáme zo všetkých strán, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a trochou octu. Premiešame a necháme chvíľu podusiť.
6. Hotovú hurku môžete servírovať so zemiakovou kašou, knedľami alebo zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *