Ak máte chuť na výpečky a zemiaky, zemiakový chlieb je skvelá voľba! Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
Zemiakový chlieb
Suroviny:
- 2 veľké zemiaky
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 200 ml vlažnej vody
- 2 lyžice olivového oleja
Ako upiecť zemiakový chlieb?
Postup:
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka vo vriacej vode. Potom ich sceďte a nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, sušené droždie, soľ a cukor.
- Pridajte vychladnuté zemiaky a vodu. Dobré je začať s polovicou množstva vody a pridávať postupne, aby ste dosiahli hladké cesto, ktoré nie je príliš suché ani príliš lepkavé.
- Cesto dôkladne premiešajte a pridajte olivový olej. Opäť premiešajte, aby sa olej rovnomerne rozložil.
- Cesto nechajte vykysnúť prikryté vo vyhrievanej miestnosti asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto preložte na pomúčený dosť alebo pekáč a dôkladne ho prehnete. Nechajte cesto znovu vykysnúť pokryté po dobu ďalších 30 – 45 minút.
- Po tomto kysnutí vyhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Potom vložte chlieb do rúry a pečte ho asi 30 – 35 minút, kým sa nezohnie.
- Hotový zemiakový chlieb nechajte chvíľu vychladnúť na mriežke a potom si ho môžete vychutnať!
Dúfam, že Vám tento recept bude chutiť. Dobrú chuť!
2)
Zemiakový chlieb je vynikajúce a zdravé pečivo, ktoré môžete ľahko pripraviť aj doma. Jeho jemná konzistencia a nasladlá chuť vďaka zemiakom poteší vás aj vašu rodinu. V tomto návode vám krok za krokom ukážem, ako upiecť zemiakový chlieb.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g múky (pšeničnej alebo zmes pšeničnej a ražnej)
- 300 g varených zemiakov (najlepšie s jemne rozvarenou štruktúrou)
- 1 balenie (7 g) sušeného droždia
- 200 ml teplej vody
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice olivového oleja
- Čierne korenie, bylinky alebo semienka (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava zemiakov: Zemiaky uvarte v šupke, kým nie sú mäkké. Nechajte ich vychladnúť, a potom ich ošúpte a rozpučte na jemnú kašu.
-
Miesenie cesta:
- V miske zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte 5-10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
- Do veľkej misy pridajte rozpučené zemiaky, múku a soľ. Potom pridajte aj aktívne droždie a olivový olej.
- Všetko dôkladne premiešajte, najlepšie rukami alebo mixérom s hákovým nástavcom, až kým nevznikne hladké cesto.
-
Kysnutie cesta:
- Cesto vypracujte na pomúčenej doske, kým nie je hladké a elastické (asi 5-10 minút).
- Vložte cesto do slabo naolejovanej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí objem.
-
Formovanie a druhé kysnutie:
- Po vykysnutí cesto jemne vypracujte, aby ste z neho uvoľnili vzduch. Potom ho tvarujte do bochníka alebo valca podľa preferencie.
- Položte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy na chlieb a nechajte ho opäť kysnúť, tentokrát približne 30-40 minút.
-
Pečenie:
- Predhriate rúru na 220 °C. Pred vložením chleba do rúry môžete povrch cesta jemne narezať, aby ste vytvorili pekný dizajn.
- Pečte chlieb približne 30-40 minút, alebo kým nie je na povrchu zlatohnedý a pri poklepnutí na spodnú stranu vytvára dutý zvuk.
-
Chladenie:
- Hotový chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby sa na spodnej strane nezhromažďovala vlhkosť.
Záver
Zemiakový chlieb je skvelou alternatívou k bežnému chlebu a jeho chuť určite obohatí váš jedálniček. Môžete ho podávať k polievkam, šalátom alebo ho jednoducho jesť s maslom. Nezabudnite experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, olivy či semienka, aby ste si vytvorili svoju vlastnú verziu tohto chutného pečiva! Bon appétit!