Ako upiecť zemiakový chlieb?

Ak máte chuť na výpečky a zemiaky, zemiakový chlieb je skvelá voľba! Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:

Zemiakový chlieb

Suroviny:

  • 2 veľké zemiaky
  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja

 

Ako upiecť zemiakový chlieb?

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka vo vriacej vode. Potom ich sceďte a nechajte vychladnúť.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, sušené droždie, soľ a cukor.
  3. Pridajte vychladnuté zemiaky a vodu. Dobré je začať s polovicou množstva vody a pridávať postupne, aby ste dosiahli hladké cesto, ktoré nie je príliš suché ani príliš lepkavé.
  4. Cesto dôkladne premiešajte a pridajte olivový olej. Opäť premiešajte, aby sa olej rovnomerne rozložil.
  5. Cesto nechajte vykysnúť prikryté vo vyhrievanej miestnosti asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
  6. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčený dosť alebo pekáč a dôkladne ho prehnete. Nechajte cesto znovu vykysnúť pokryté po dobu ďalších 30 – 45 minút.
  7. Po tomto kysnutí vyhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Potom vložte chlieb do rúry a pečte ho asi 30 – 35 minút, kým sa nezohnie.
  8. Hotový zemiakový chlieb nechajte chvíľu vychladnúť na mriežke a potom si ho môžete vychutnať!

Dúfam, že Vám tento recept bude chutiť. Dobrú chuť!

 

2)

Zemiakový chlieb je vynikajúce a zdravé pečivo, ktoré môžete ľahko pripraviť aj doma. Jeho jemná konzistencia a nasladlá chuť vďaka zemiakom poteší vás aj vašu rodinu. V tomto návode vám krok za krokom ukážem, ako upiecť zemiakový chlieb.

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g múky (pšeničnej alebo zmes pšeničnej a ražnej)
  • 300 g varených zemiakov (najlepšie s jemne rozvarenou štruktúrou)
  • 1 balenie (7 g) sušeného droždia
  • 200 ml teplej vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Čierne korenie, bylinky alebo semienka (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky uvarte v šupke, kým nie sú mäkké. Nechajte ich vychladnúť, a potom ich ošúpte a rozpučte na jemnú kašu.

  2. Miesenie cesta:

    • V miske zmiešajte teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte 5-10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
    • Do veľkej misy pridajte rozpučené zemiaky, múku a soľ. Potom pridajte aj aktívne droždie a olivový olej.
    • Všetko dôkladne premiešajte, najlepšie rukami alebo mixérom s hákovým nástavcom, až kým nevznikne hladké cesto.
  3. Kysnutie cesta:

    • Cesto vypracujte na pomúčenej doske, kým nie je hladké a elastické (asi 5-10 minút).
    • Vložte cesto do slabo naolejovanej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1-2 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí objem.
  4. Formovanie a druhé kysnutie:

    • Po vykysnutí cesto jemne vypracujte, aby ste z neho uvoľnili vzduch. Potom ho tvarujte do bochníka alebo valca podľa preferencie.
    • Položte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do formy na chlieb a nechajte ho opäť kysnúť, tentokrát približne 30-40 minút.
  5. Pečenie:

    • Predhriate rúru na 220 °C. Pred vložením chleba do rúry môžete povrch cesta jemne narezať, aby ste vytvorili pekný dizajn.
    • Pečte chlieb približne 30-40 minút, alebo kým nie je na povrchu zlatohnedý a pri poklepnutí na spodnú stranu vytvára dutý zvuk.
  6. Chladenie:

    • Hotový chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke, aby sa na spodnej strane nezhromažďovala vlhkosť.

Záver

Zemiakový chlieb je skvelou alternatívou k bežnému chlebu a jeho chuť určite obohatí váš jedálniček. Môžete ho podávať k polievkam, šalátom alebo ho jednoducho jesť s maslom. Nezabudnite experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, olivy či semienka, aby ste si vytvorili svoju vlastnú verziu tohto chutného pečiva! Bon appétit!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *