Bezlepkové žĺtkové rezy

Bezlepkové žĺtkové rezy sú lahodný a jednoduchý dezert, ktorý poteší nielen celiatikov, ale aj všetkých milovníkov sladkých dobrôt. S ich jemnou textúrou a sladkou chuťou sú ideálnym dezertom na oslavy, večierky alebo len tak na víkendové popoludnie. Dnešný recept je nielen bezlepkový, ale aj veľmi sýty a plný chuti. Poďte sa s nami pustiť do pečenia!

Ingrediencie:
Na cesto:

  • 200 g mandľovej múky
  • 100 g kokosového cukru (alebo iného sladidla)
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 3 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva (bez lepku)
  • Štipka soli

Na žĺtkovú plnku:

  • 5 žĺtkov
  • 150 g práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Vanilkový extrakt podľa chuti

Postup

  1. Príprava cesta:
    • Predhrejte rúru na 175 °C. Pripravte si plech na pečenie (rozmery približne 20×30 cm) a vyložte ho papierom na pečenie.
    • V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosový cukor, prášok do pečiva a soľ.
    • V inej miske rozšľahajte vajcia s rozpusteným maslom, až kým nebude zmes hladká. Pomaly pridávajte suché ingrediencie a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Pečenie cesta:
    • Nalejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým cesto nie je zlatohnedé a neprejde testom na špajdlu.
    • Po upečení nechajte cesto vychladnúť na mriežke.
  3. Príprava žltkovej plnky:
    • V mise si zmiešajte žĺtky s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Miešajte, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná.
    • V samostatnej miske ušľahajte smotanu na šľahanie, až kým nie sú vytvorené pevné špičky.
    • Jemne vmiešajte ušľahanú smotanu do žĺtkovej zmesi, aby sa zachovala nadýchanosť.
  4. Zloženie rezu:
    • Upečené a vychladnuté cesto rozrežte na štvorce alebo obdĺžniky.
    • Na každý kúsok cesta naneste vrstvu žĺtkovej plnky a podľa chuti môžete posypať trochou nastrúhaného kokosu alebo mandlí.

 

Bezlepkové žĺtkové rezy sú pripravené na servírovanie! Tento dezert určite ohromí každého svojou jemnosťou a bohatou chuťou. Perfektne sa hodí k šálke kávy alebo čaju. Nezabudnite sa podeliť o tento recept so svojimi priateľmi a rodinou, aby si aj oni mohli vychutnať túto sladkú pochúťku. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a dobrú chuť!

2) Bezlepkové žĺtkové rezy

Bezlepkové žĺtkové rezy - 2
Bezlepkové žĺtkové rezy – 2

Bezlepkové žĺtkové rezy sú lahodným dezertom, ktorý si určite obľúbite, či už sa snažíte vyhnúť lepku z dietetických dôvodov, alebo jednoducho hľadáte niečo nové a chutné na zub. Tento dezert je jemný, krémový a plný vynikajúcich chutí, ktoré potešia každého milovníka sladkostí. Tak sa poďme spoločne pozrieť na to, ako si tieto skvelé žĺtkové rezy pripravíme.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 g bezlepkovej múky (napríklad z mandlí alebo ryže)
  • 100 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku (bez lepku)
  • 50 g roztopeného masla alebo kokosového oleja

Na krém:

  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml mlieka (alebo rastlinného nápoja)
  • 50 g masla
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (alebo zemiakového škrobu)

Na ozdobu:

  • Práškový cukor (podľa chuti)
  • Čerstvé ovocie alebo čokoládové lupienky (nepovinné)

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • V miske zmixujte vajcia s práškovým cukrom do penista.
    • Postupne pridávajte roztopené maslo a znova premiešajte.
    • Vo vedľajšej miske zmiešajte bezlepkovú múku s kypriacim práškom.
    • Suché ingrediencie pridajte k vaječnej hmote a dôkladne zamiešajte, aby ste získali hladké cesto.
    • Cesto vylejte do vymastenej a múkou posypanej pečenej formy (cca 20 x 30 cm) a rovnomerne ho rozotrite.
    • Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút, alebo kým nie je cesto zlatisté a po vpichnutí špajdle zostane suchá.
  2. Príprava krému:
    • V menšej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom.
    • V hrnci zohrejte mlieko a za stáleho miešania pridajte škrob.
    • Keď začne zmes bublinkovať, pridajte ju k žĺtkom a dôkladne premiešajte.
    • Zmes vráťte späť na sporák a varte na miernom ohni, kým sa nezahustí. Nezabudnite neustále miešať, aby sa krém nepripálil.
    • Po zahustení odstavte z ohňa a pridajte maslo. Dobre premiešajte, až kým sa maslo nechá rozpustiť.
  3. Zloženie:
    • Upečené cesto nechajte vychladnúť a potom naň rovnomerne rozotrite pripravený krém.
    • Nechajte dezert odpočívať v chladničke najmenej 2 hodiny, aby sa chute prepojili a krém stuhol.
  4. Servírovanie:
    • Po vychladení urobte rezy na požadované porcie a pred podávaním posypte práškovým cukrom. Môžete pridať aj čerstvé ovocie alebo čokoládové lupienky na ozdobu.

Záver:

Bezlepkové ž´ĺtkové rezy sú skvelým spôsobom, ako si dopriať sladký dezert bez lepku. Ich jemná konzistencia a lahodný krém potešia každého, kto si ich vyskúša. Nezabudnite sa o tento recept podeliť s priateľmi a rodinou, pretože takto môžete dokázať, že aj bezlepkové dezerty môžu byť chutné a lákavé! Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *