Bôčikový zabíjačkový guláš s pečeňou a obličkami

Bôčikový zabíjačkový guláš s pečeňou a obličkami

Zloženie:

  • 500 g bôčika
  • 200 g bravčovej pečene
  • 200 g bravčových obličiek
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen)

 

Bôčikový zabíjačkový guláš s pečeňou a obličkami

Postup:

  1. Bôčik nakrájajte na kocky a opečte na rozpálenej masti vo veľkom hrnci, až kým nezhnedne.
  2. Bravčovú pečeň a obličky očistite a nakrájajte na malé kúsky.
  3. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky.
  4. V hrnci s opečeným bôčikom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú.
  5. Pridajte nakrájanú pečeň a obličky, premiešajte a krátko restujte.
  6. Pospite múkou a za stáleho miešania postupne pridávajte hovädzí vývar a červené víno.
  7. Nechajte zmes povariť a potom znížte teplotu a dusíme na miernom ohni približne 1 až 1,5 hodiny, kým sa mäso nezmäkne a omáčka sa nezhustne.
  8. Podľa chuti dochuťte soľou a čiernym korením.
  9. Pred podávaním môžete guláš ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je napríklad petržlen.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bôčika
  • 200 g bravčovej pečene
  • 200 g bravčových obličiek
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3-4 zemiaky (podľa veľkosti)
  • 1-2 červené papriky
  • 2-3 mrkvy
  • 1 plechovka konzervovaných rajčín (400 g) alebo 3-4 zrelé rajčiny
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica sladkej papriky (mletá)
  • 1 lyžička kryštálovej soli (podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja alebo slaniny na opekanie
  • 1 lyžica majoránky
  • Voda alebo vývar (podľa potreby)

Postup:

  1. Príprava surovín: Bôčik nakrájajte na kocky, pečeň a obličky umyte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak nasekajte, mrkvu a papriku nakrájajte na kolieska a zemiaky na kocky.

  2. Opekanie mäsa: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej alebo slaninu. Pridajte nakrájaný bôčik a opečte ho dozlatista. Potom pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne.

  3. Pridanie ďalších surovín: Pridajte pečeň a obličky na panvicu a krátko ich opečte. Následne pridajte mrkvu, papriku, rajčiny (aj s tekutinou), bobkové listy, sladkú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Všetko dobre premiešajte.

  4. Dusenie: Podlejte vodou alebo vývarom, aby všetky ingrediencie boli ponorené. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte guláš dusiť asi 30-40 minút.

  5. Pridanie zemiakov: Po 20 minútach varenia pridajte nakrájané zemiaky a majoránku. Nechajte variť, kým nie sú všetky suroviny mäkké a guláš nezíska požadovanú konzistenciu.

  6. Dochutenie a podávanie: Ochutnajte guláš a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte horúci s čerstvým chlebom alebo chlebovými knedľami.

Dobrú chuť! Tento bôčikový zabíjačkový guláš s pečeňou a obličkami je skvelým jedlom na chladnejšie dni a určite vás zahreje a zasýti.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *