Recept na bravčovú pečeň na cibuli:
Suroviny:
- 500g bravčovej pečene
- 2 veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 lyžica múky
- petržlenová vňať na ozdobu
Bravčová pečeň na cibuli
Postup:
- Bravčovú pečeň nakrájajte na tenké plátky a osolte ich.
- Cibuľu nakrájajte na tenké krúžky a cesnak nasekajte na jemno.
- Na panvici rozpustite maslo a orestujte cibuľu a cesnak do zlatista.
- Pridajte osolenú pečeň a opečte ju z oboch strán, asi 3-4 minúty z každej strany.
- Vložte hovädzí vývar a nechajte zmes krátko povariť.
- V miske zmiešajte múku a trochu vody, aby ste vytvorili hustlejšiu pastu. Pridajte ju k pečeni a nechajte zmes povariť ešte pár minút, kým omáčka nezhustne.
- Podľa chuti dochuťte soľou a mletým korením.
- Podávajte suvlakovanú bravčovú pečeň na cibuli posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečene
- 2 veľké cibule
- 3 lyžice oleja (slnečnicový alebo olivový)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
- 1 čajová lyžička sladkej papriky (voliteľné)
- 150 ml vývaru alebo vody
- Petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava pečene: Bravčovú pečeň dôkladne umyte a osušte papierovým utierkom. Odstráňte prípadné blany a žily. Nakrájajte na plátky hrubé asi 1-2 cm.
-
Príprava cibule: Cibuľu olúpte a nakrájajte na tenké pol krúžky. Ak sa rozhodnete použiť cesnak, nakrájajte alebo pretlačte ho.
-
Smaženie cibule: V hlbšej panvici alebo na panvici s nepriľnavým povrchom zohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju na strednej teplote, kým nebude sklená a zlatistá (asi 5-7 minút). Ak chcete, na konci môžete pridať aj cesnak a chvíľu smažiť, aby sa uvoľnila jeho aróma.
-
Pridanie pečene: Keď je cibuľa hotová, pridajte do panvice nakrájané plátky bravčovej pečene. Osolte a okoreňte podľa chuti. Smažte z oboch strán, kým sa nezatiahne (asi 3-4 minúty z každej strany).
-
Podlievanie: Pridajte vývar alebo vodu do panvice, posypte sladkou paprikou (ak používate) a premiešajte. Zakryte panvicu pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 10-15 minút, kým pečeň nie je mäkká a šťavnatá.
-
Servírovanie: Hotovú pečeň podávajte s opraženou cibuľou a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou (ak používate). Skvele sa hodí k zemiakom, ryži alebo čerstvému chlebíku.