Ak máte chuť na výbornú a jednoduchú jedlo, môžem vám ponúknuť recept na bravčovú pečienku so zemiakmi. Tu je, ako na to:
Suroviny:
- 500g bravčovej pečenky
- 500g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
- čerstvá zelenina na podávanie (napr. šalát)
Bravčová pečienka so zemiakmi
Postup:
- Bravčovú pečienku umyte, osušte a nakrájajte na plátky.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame na jemné kúsky.
- Na panvici si rozohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké.
- Pridajte plátky bravčovej pečenky a opražte ich zo všetkých strán dozlatista.
- Potom pridajte zemiaky a postupne ich opražte na panvici spolu s mäsom, až kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Počas celého procesu opražovania pravidelne miešajte zmes, aby sa mäso a zemiaky pekne prepekli.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Hotové jedlo podávajte s čerstvou zeleninou, napríklad šalátom.
Poznámka:
Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete do zmesi pridať aj nejaké koreniny, ako napríklad papriku, bylinky alebo trochu horčice.
Vychutnajte si jednoduchú a chutnú bravčovú pečienku so zemiakmi! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú pečienku:
- 500 g bravčovej pečienky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 pohár vývaru (mäsového alebo zeleninového)
Na zemiaky:
- 800 g zemiakov
- 2 lyžice masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na posypanie
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Bravčovú pečienku umyjeme a osušime papierovou utierkou.
- Cibuľu nakrájame na drobno a cesnak najemno posekáme.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme do zlatista.
- Pridáme pečienku, okoreníme soľou, čiernym korením, mletou paprikou a tymiánom. Opečieme ju zo všetkých strán dohneda.
-
Dusenie:
- Po opečení pridáme do panvice vývar (môžeme použiť aj vodu) a necháme variť na miernom ohni pod pokrievkou asi 60-90 minút, kým nie je pečienka mäkká. Občas premiešame a v prípade potreby pridáme trochu vývaru.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky dôkladne umyjeme, môžeme ich aj olúpať (podľa chuti) a nakrájať na väčšie kusy.
- Vo väčšom hrnci privedieme vodu do varu, pridáme soľ a zemiaky. Varíme ich približne 15-20 minút, kým nie sú mäkké.
- Uvarené zemiaky precedíme a na panvici rozohrejeme maslo. Pridáme zemiaky, ochutíme soľou a čiernym korením. Krátko ich opražíme, aby získali zlatistú kôrku.
-
Podávanie:
- Na tanier servírujeme porciu bravčovej pečienky, popri nej pridáme zemiaky a všetko posypeme čerstvým nasekaným petržlenom.
Dobrú chuť!