Recept: Bravčové medailóniky s dusenou zeleninou.
Suroviny:
- 4 kúsky bravčovej panenky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 zelená paprika, nakrájaná na plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
- 1 cuketa, nakrájaná na plátky
- 200 ml hovädzí vývar
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica worcesterské omáčky
- 1 lyžička sušeného oregána
Bravčové medailóniky s dusenou zeleninou
Postup:
- Bravčové medailóniky osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cesnak a cibuľu. Orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme zelenú papriku, mrkvu a cuketu. Dusíme ich asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Po 5 minútach pridáme hovädzí vývar, paradajkový pretlak a worcesterskú omáčku. Premiešame a povaríme pár minút.
- V inej panvici si opečieme medailóniky z oboch strán, kým nebudú dobre prepečené.
- Medailóniky pridáme do dusenej zeleniny, pridáme oregáno a premiešame.
- Necháme všetko spolu povariť ešte 2-3 minúty, aby sa chute spojili.
- Podávame s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou alebo zemiakovými lupienkami.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na medailóniky:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad karé alebo panenka)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
Na dusenú zeleninu:
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 1 paprika (môže byť červená alebo žltá)
- 100 g brokolice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (voliteľné)
Postup:
-
Príprava medailónikov:
- Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm.
- Cesnak nasekáme na jemno a zmiešame ho s majoránkou, soľou a korením. Touto zmesou marinujeme medailóniky aspoň 30 minút, ideálne však na niekoľko hodín v chladničke pre lepšiu chuť.
-
Smaženie medailónikov:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a maslo.
- Plátky bravčového mäsa opražíme na stredne silnom ohni z oboch strán, kým nie sú zlato-hnedé a prepečené, približne 3-5 minút z každej strany.
- Keď sú medailóniky hotové, vyberieme ich z panvice a necháme odpočinúť.
-
Príprava dusenej zeleniny:
- Zeleninu umyjeme a nakrájame: mrkvu na kolieska, cuketu na polmesiačiky, papriku na kocky a brokolicu na malé ružičky.
- Na tej istej panvici, kde sme opiekli medailóniky (pridáme prípadne ešte trochu oleja), dáme zeleninu a krátko ju orestujeme, aby zmäkla, ale stále si zachovala chrumkavosť (približne 5-7 minút).
- Počas dusenia pridáme soľ, korenie a bazalku.
-
Servírovanie:
- Na tanier najprv dáme porciu dusenej zeleniny a navrch položíme bravčové medailóniky.
- Môžeme podávať s prílohou podľa vlastného výberu, ako je zemiaková kaša, ryža alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!