Bravčové medailóniky s dusenou zeleninou

Recept: Bravčové medailóniky s dusenou zeleninou.

Suroviny:

  • 4 kúsky bravčovej panenky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na plátky
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 cuketa, nakrájaná na plátky
  • 200 ml hovädzí vývar
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica worcesterské omáčky
  • 1 lyžička sušeného oregána

 

Bravčové medailóniky s dusenou zeleninou

Postup:

  1. Bravčové medailóniky osolíme a okoreníme z oboch strán.
  2. Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cesnak a cibuľu. Orestujeme ich dozlatista.
  3. Pridáme zelenú papriku, mrkvu a cuketu. Dusíme ich asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
  4. Po 5 minútach pridáme hovädzí vývar, paradajkový pretlak a worcesterskú omáčku. Premiešame a povaríme pár minút.
  5. V inej panvici si opečieme medailóniky z oboch strán, kým nebudú dobre prepečené.
  6. Medailóniky pridáme do dusenej zeleniny, pridáme oregáno a premiešame.
  7. Necháme všetko spolu povariť ešte 2-3 minúty, aby sa chute spojili.
  8. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou alebo zemiakovými lupienkami.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na medailóniky:

  • 500 g bravčového mäsa (napríklad karé alebo panenka)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla

Na dusenú zeleninu:

  • 1 mrkva
  • 1 cuketa
  • 1 paprika (môže byť červená alebo žltá)
  • 100 g brokolice
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava medailónikov:

    • Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm.
    • Cesnak nasekáme na jemno a zmiešame ho s majoránkou, soľou a korením. Touto zmesou marinujeme medailóniky aspoň 30 minút, ideálne však na niekoľko hodín v chladničke pre lepšiu chuť.
  2. Smaženie medailónikov:

    • Na panvici rozohrejeme olivový olej a maslo.
    • Plátky bravčového mäsa opražíme na stredne silnom ohni z oboch strán, kým nie sú zlato-hnedé a prepečené, približne 3-5 minút z každej strany.
    • Keď sú medailóniky hotové, vyberieme ich z panvice a necháme odpočinúť.
  3. Príprava dusenej zeleniny:

    • Zeleninu umyjeme a nakrájame: mrkvu na kolieska, cuketu na polmesiačiky, papriku na kocky a brokolicu na malé ružičky.
    • Na tej istej panvici, kde sme opiekli medailóniky (pridáme prípadne ešte trochu oleja), dáme zeleninu a krátko ju orestujeme, aby zmäkla, ale stále si zachovala chrumkavosť (približne 5-7 minút).
    • Počas dusenia pridáme soľ, korenie a bazalku.
  4. Servírovanie:

    • Na tanier najprv dáme porciu dusenej zeleniny a navrch položíme bravčové medailóniky.
    • Môžeme podávať s prílohou podľa vlastného výberu, ako je zemiaková kaša, ryža alebo čerstvý chlieb.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *