Bravčové stehno po juhoslovansky

Možno pre niektorých niečo nezvyčajné, no áno aj juhoslovania majú svoje tradičnejšie recepty. A tento je jeden z nich. 

Suroviny:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky
  • 2 strúčiky zeleru
  • 400 g paradajok, nasekaných
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

 

Bravčové stehno po juhoslovansky

Postup:

  1. Bravčové stehno nakrájajte na menšie kúsky a osolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a zeler. Osolte a opražte, kým zelenina nie je mäkká.
  3. Pridajte nakrájané bravčové stehno a opäť opražte, kým nie je mäso dobre prepečené.
  4. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, oregano a zeleninový vývar. Zakryte a dusíme na miernom ohni asi 45 minút, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  5. Podávajte s prílohou podľa vašej voľby, napríklad so zemiakovými plackami alebo ryžou.

Dúfam, že si vychutnáte túto chuťovku!

 

Druhý recept

Na prípravu bravčového stehna po juhoslovansky potrebujete nasledujúce ingrediencie:

– 1 kg bravčového mäsa (stehno)
– 2 cibule
– 2 papriky
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 paradajky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– soľ, korenie, bobkový list

Postup:

1. Mäso očistite, nakrájajte na kocky a osoliť ho a okoreníte podľa chuti.
2. Na oleji opražte nastrúhanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte nakrájané papriky a paradajky a všetko dobre premiešajte.
4. Pridajte mäso a restujte ho na oleji, až sa dobre prepečie.
5. Pridajte mletú papriku, soľ, korenie a bobkový list a zalejte trochou vody.
6. Duste do mäkka pod pokrievkou.
7. Podávajte s duseným ryžou alebo cestovinou.

Tento jednoduchý recept na juhoslovanské bravčové stehno je veľmi chutný a lahodný pokrm, ktorý si isto obľúbia všetci milovníci mäsa. Dobrú chuť!

 

3)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 300 ml paradajkovej šťavy
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne ho nakrájajte na väčšie kusy. Osolte a okoreňte čiernym korením.

  2. Smaženie: Na hlbšej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte nakrájané kusy stehna a opečte ich zo všetkých strán, aby sa vytvorila zlatistá kôrka. Potom mäso vyberte a odložte.

  3. Zelenina: Do panvice pridajte nakrájanú cibulu a cesnak (prelisovaný alebo nasekaný) a opražte do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájané zemiaky, mrkvu a papriky. Orestujte zeleninu asi 5-7 minút.

  4. Pridanie mäsa a tekutín: Vráťte mäso späť do panvice. Pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list, červené víno a paradajkovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a varte na strednom ohni.

  5. Dusenie: Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a dusenie nechajte prebiehať asi 1.5 – 2 hodiny, alebo kým nebude mäso mäkké. Občas premiešajte a ak je to potrebné, môžete pridať trošku vody.

  6. Dokončenie: Keď je mäso mäkké, skontrolujte chuť, ak je potrebné, dosolte. Môžete pridať aj trochu čerstvej petržlenovej vňate na zvýraznenie chuti.

  7. Podávanie: Podávajte horúce, ideálne s chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Pavol123 píše:

    Tento recept je skutočne skvelý! Nikdy som nevedel, že juhoslovanské jedlo môže byť také chutné. Zložil som sa na prípravu a bolo to veľmi jednoduché. Mäso sa dokonale uvarilo a zelenina dodala pokrmu tú pravú chuť. Odporúčam všetkým, ktorí milujú dobre uvarené jedlo s bohatou chuťou. Osobne som podával s ryžou a všetci v rodine boli nadšení. Pripravím to znova, určite! Skvelé, že existujú takéto tradičné recepty, ktoré si môžeme odovzdávať ďalej. Veľmi ma to oslovilo a už teraz sa teším na ďalšie varenie. Nezabudol som ani na trošku čerstvej petržlenovej vňate na ozdobenie, čo dodalo celému pokrmu ešte väčšiu sviežosť! Ďakujem za tento úžasný recept!

    1. KikiMiki píše:

      Aj ja som vyskúšala tento recept a musím povedať, že bol fantastický! Prvýkrát som robila niečo podobné a výsledok ma veľmi prekvapil. Mäso bolo mäkké a šťavnaté, presne ako má byť. Veľmi sa mi páčilo, ako sa všetky chute spojili dokopy – papriky a paradajky dodali jedlu krásnu farbu a chuť. Odporúčam pridať aj trochu viac cesnaku pre výraznejšiu arómu! Bolo to naozaj jednoduché na prípravu aj pre niekoho ako ja, kto nie je veľmi skúsený v kuchyni. Na zdravie našim tradičným receptom!