Bravčové stehno po juhoslovansky

Možno pre niektorých niečo nezvyčajné, no áno aj juhoslovania majú svoje tradičnejšie recepty. A tento je jeden z nich. 

Suroviny:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky
  • 2 strúčiky zeleru
  • 400 g paradajok, nasekaných
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

 

Bravčové stehno po juhoslovansky

Postup:

  1. Bravčové stehno nakrájajte na menšie kúsky a osolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a zeler. Osolte a opražte, kým zelenina nie je mäkká.
  3. Pridajte nakrájané bravčové stehno a opäť opražte, kým nie je mäso dobre prepečené.
  4. Pridajte paradajky, paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, oregano a zeleninový vývar. Zakryte a dusíme na miernom ohni asi 45 minút, alebo kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  5. Podávajte s prílohou podľa vašej voľby, napríklad so zemiakovými plackami alebo ryžou.

Dúfam, že si vychutnáte túto chuťovku!

 

Druhý recept

Na prípravu bravčového stehna po juhoslovansky potrebujete nasledujúce ingrediencie:

– 1 kg bravčového mäsa (stehno)
– 2 cibule
– 2 papriky
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 paradajky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– soľ, korenie, bobkový list

Postup:

1. Mäso očistite, nakrájajte na kocky a osoliť ho a okoreníte podľa chuti.
2. Na oleji opražte nastrúhanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte nakrájané papriky a paradajky a všetko dobre premiešajte.
4. Pridajte mäso a restujte ho na oleji, až sa dobre prepečie.
5. Pridajte mletú papriku, soľ, korenie a bobkový list a zalejte trochou vody.
6. Duste do mäkka pod pokrievkou.
7. Podávajte s duseným ryžou alebo cestovinou.

Tento jednoduchý recept na juhoslovanské bravčové stehno je veľmi chutný a lahodný pokrm, ktorý si isto obľúbia všetci milovníci mäsa. Dobrú chuť!

 

3)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 300 ml paradajkovej šťavy
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne ho nakrájajte na väčšie kusy. Osolte a okoreňte čiernym korením.

  2. Smaženie: Na hlbšej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej. Pridajte nakrájané kusy stehna a opečte ich zo všetkých strán, aby sa vytvorila zlatistá kôrka. Potom mäso vyberte a odložte.

  3. Zelenina: Do panvice pridajte nakrájanú cibulu a cesnak (prelisovaný alebo nasekaný) a opražte do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájané zemiaky, mrkvu a papriky. Orestujte zeleninu asi 5-7 minút.

  4. Pridanie mäsa a tekutín: Vráťte mäso späť do panvice. Pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list, červené víno a paradajkovú šťavu. Všetko dobre premiešajte a varte na strednom ohni.

  5. Dusenie: Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a dusenie nechajte prebiehať asi 1.5 – 2 hodiny, alebo kým nebude mäso mäkké. Občas premiešajte a ak je to potrebné, môžete pridať trošku vody.

  6. Dokončenie: Keď je mäso mäkké, skontrolujte chuť, ak je potrebné, dosolte. Môžete pridať aj trochu čerstvej petržlenovej vňate na zvýraznenie chuti.

  7. Podávanie: Podávajte horúce, ideálne s chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *