Bravčovina so zemiakovým pyré tak ao ju ja robím dlhé roky.
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (napr. plece)
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ, korenie podľa chuti
- 1 pohár hovädzí vývar
Bravčovina so zemiakovým pyré
Postup:
- Mäso nakrájame na menšie kúsky a osolíme.
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájame.
- Na panvici rozohrejeme olej a osmahneme cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridáme kúsok mäsa a opažíme ho z každej strany do hneda.
- Do hrnca pridáme mäso, hovädzí vývar, soľ a korenie.
- Prikryjeme a necháme dusiť približne 60 minút, až kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme vo vriacej osolenej vode.
- Uvarené zemiaky scedíme a pretlačíme ich na pyré. Prípadne pridáme trochu mlieka a maslo pre krémovosť.
- Podávame bravčovinu so zemiakovým pyré a môžeme ozdobiť bylinkami podľa chuti.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie
Na bravčovinu:
- 500 g bravčového mäsa (napr. kotleta alebo plece)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml vývaru (zeleninový alebo mäso)
- 1 lyžica masla
- 2 bobkové listy
- 1-2 klinčeky (voliteľné)
Na zemiakové pyré:
- 800 g zemiakov
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- Soľ podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
Postup
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na malé kusy. Osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
- Pridáme nasekaný cesnak a papriku, krátko opražíme.
- Pridáme bravčové mäso a opečieme zo všetkých strán, aby získalo peknú farbu.
- Následne pridáme vývar, bobkový list, klinčeky (ak používate) a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nezmäkne. Prípadne pridávame ešte vývar alebo vodu, ak je to potrebné.
-
Príprava zemiakového pyré:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút).
- Keď sú zemiaky hotové, scedíme ich a ešte horúce ich rozpučíme.
- Pridáme maslo, mlieko a soľ. Všetko dôkladne premiešame, až kým nebude pyré jemné a krémové. Podľa chuti môžeme pridať štipku muškátového orieška.
-
Servírovanie:
- Na tanier dáme porciu zemiakového pyré a na vrch pridáme dusené bravčové mäso so šťavou.
- Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Tipy:
- K bravčovému mäsu môžeme podávať aj rôznu zeleninu alebo šalát.
- Pyré môžeme obohatiť o rôzne prísady, ako sú syry, bylinky alebo cesnak pre zaujímavejšiu chuť.
Dobrú chuť!