Bravčovina so zemiakovým pyré

Bravčovina so zemiakovým pyré tak ao ju ja robím dlhé roky.

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (napr. plece)
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • soľ, korenie podľa chuti
  • 1 pohár hovädzí vývar

 

Bravčovina so zemiakovým pyré

Postup:

  1. Mäso nakrájame na menšie kúsky a osolíme.
  2. Cibuľu a cesnak jemne nakrájame.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a osmahneme cibuľu a cesnak dozlatista.
  4. Pridáme kúsok mäsa a opažíme ho z každej strany do hneda.
  5. Do hrnca pridáme mäso, hovädzí vývar, soľ a korenie.
  6. Prikryjeme a necháme dusiť približne 60 minút, až kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  7. Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme vo vriacej osolenej vode.
  8. Uvarené zemiaky scedíme a pretlačíme ich na pyré. Prípadne pridáme trochu mlieka a maslo pre krémovosť.
  9. Podávame bravčovinu so zemiakovým pyré a môžeme ozdobiť bylinkami podľa chuti.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie

Na bravčovinu:

  • 500 g bravčového mäsa (napr. kotleta alebo plece)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 ml vývaru (zeleninový alebo mäso)
  • 1 lyžica masla
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 klinčeky (voliteľné)

Na zemiakové pyré:

  • 800 g zemiakov
  • 50 g masla
  • 100 ml mlieka
  • Soľ podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)

Postup

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyjeme a nakrájame na malé kusy. Osolíme a okoreníme.
    • Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
    • Pridáme nasekaný cesnak a papriku, krátko opražíme.
    • Pridáme bravčové mäso a opečieme zo všetkých strán, aby získalo peknú farbu.
    • Následne pridáme vývar, bobkový list, klinčeky (ak používate) a dusíme zakryté na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mäso nezmäkne. Prípadne pridávame ešte vývar alebo vodu, ak je to potrebné.
  2. Príprava zemiakového pyré:

    • Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút).
    • Keď sú zemiaky hotové, scedíme ich a ešte horúce ich rozpučíme.
    • Pridáme maslo, mlieko a soľ. Všetko dôkladne premiešame, až kým nebude pyré jemné a krémové. Podľa chuti môžeme pridať štipku muškátového orieška.
  3. Servírovanie:

    • Na tanier dáme porciu zemiakového pyré a na vrch pridáme dusené bravčové mäso so šťavou.
    • Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Tipy:

  • K bravčovému mäsu môžeme podávať aj rôznu zeleninu alebo šalát.
  • Pyré môžeme obohatiť o rôzne prísady, ako sú syry, bylinky alebo cesnak pre zaujímavejšiu chuť.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *