Viete že brokolica sa nazýva aj ako kapusta obyčajná špargľová? Má veľmi dobrý vplyv hlavne na trávenie. Podporuje prečistenie tela, eliminuje nadbytočné tuky, podporuje metabolizmus či podporuje tvorbu svalovej hmoty.
Taktiež upokojuje nervový systém a zlepšuje pokožku. Brokolicu kupujte a pripravujte len ak je tmavo zelená. Ak je svetlá, je nedozretá a tým pádom neobsahuje toľko živín.
Brokolicovo zeleninová krémová polievka
Brokolicovo zeleninová krémová polievka je vynikajúci spôsob, ako vychutnať všetky výhody brokolice a ďalších zelenín. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 hlávka brokolice, nasekaná na malé ružičky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, očistené a nakrájané na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej na opraženie
Postup:
- Na panvici zohrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a sklovité.
- Pridáme brokolicu a mrkvu a opražíme ich krátko, asi 2-3 minúty.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie a necháme zovrieť.
- Potom znížime teplotu a necháme polievku variť, kým zelenina nebude mäkká, asi 15-20 minút.
- Pomocou mixéra alebo mixéru rozmixujeme polievku na hladkú konzistenciu.
- Vrátime ju späť do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Starostlivo premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- Keď je polievka dokončená, podávame ju teplú a môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami alebo kôprom.
2)
Ingrediencie:
- 400 g brokolice (čerstvej alebo mrazenej)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky (stredné)
- 2 mrkvy
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme niekoľko lyžíc olivového oleja. Pridáme cibuľu a cesnak a smažíme ich na strednom ohni, kým nie sú mäkké a vôňou prevoňajú kuchyňu (asi 3-4 minúty).
-
Pridávanie zeleniny: K cibuli a cesnaku pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu. Smažíme ďalších 5 minút, občas premiešame.
-
Varíme: Do hrnca pridáme brokolicu a zo zeleninového vývaru. Zmes privedieme k varu a potom znížime teplotu. Varíme za občasného miešania asi 15-20 minút, kým je všetka zelenina úplne mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladkej konzistencie. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť aj klasický mixér, avšak dávame pozor pri prenášaní horúcej polievky.
-
Pridanie smotany: Po rozmixovaní pridáme smotanu na varenie, osolíme a okoreníme podľa chuti. Znovu premixujeme, aby sa všetko dobre spojilo.
-
Servírovanie: Polievku servírujeme teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať s kustom chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!