Černicový džem bez jadierok

Černicový džem bez jadierok je skvelou voľbou, pretože v ňom si môžete vychutnať jemnú a hladkú konzistenciu bez rušivých jadierok. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:

Prísady:

  • 500 g černíc
  • 400 g cukru
  • 1 citrón
  • Pohár vody

 

Černicový džem bez jadierok

Postup:

  1. Vezmite si hrniec a v ňom zmiešajte černice, cukor a pohár vody.
  2. Pomaly zohrejte zmes na strednom ohni a nechajte ju variť sa asi 15 minút.
  3. Počas varenia miešajte občasne, aby sa cukor úplne rozpustil a černice sa rozpustili na jemnú pudingovú konzistenciu.
  4. Medzičasom umyte citrón a stiahnite si z neho kôru. Potom citrón nakrájajte na polovice a vytlačte šťavu.
  5. Pridajte citrónovú šťavu a kôru do džemu a premiešajte.
  6. Pokračujte vo varení džemu na strednom ohni asi ďalších 10-15 minút, alebo kým džem nezhustne.
  7. Keď je džem hotový, nalejte ho do sterilizovaných pohárov a zatvorte ich.
  8. Nechajte džem vychladnúť na izbovej teplote a potom ho uložte do chladničky.

Teraz môžete vychutnať vašu vlastnú domácu verziu černicového džemu bez jadierok. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg černíc
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 balenie želírovacieho cukru (napr. 2:1 alebo 3:1, podľa preferencií)
  • 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava černíc:

    • Černice dôkladne umyte a zbavte ich stopiek. Potom ich dajte do hrnca.
  2. Purré z černíc:

    • Pomocou tyčového mixéra alebo rozmixujte černice do hladkého püree. Ak máte radi jemnejšiu konzistenciu, prepasírujte püree cez sitko, aby ste odstránili jadierka.
  3. Pridanie cukru:

    • Do hrnca s černicovým püree pridajte kryštálový cukor a dobre premiešajte. Pridajte tiež šťavu a nastrúhanú kôru z citrónu.
  4. Varíme džem:

    • Postavte hrniec na stredný oheň a priveďte zmes do varu. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a nechajte variť asi 10-15 minút, pričom pravidelne miešajte.
  5. Pridanie želírovacieho cukru:

    • Po uplynutí doby varenia pridajte želírovací cukor a premiešajte. Pokračujte vo varení ešte ďalších 5-10 minút, až kým sa džem nezačne zhustnúť. (Podľa pokynov na obale želírovacieho cukru).
  6. Kontrola hustoty:

    • Odoberte malú lyžičku džemu a dajte ju na tanierik. Nechajte pár sekúnd vychladnúť a potom skontrolujte, či džem má požadovanú konzistenciu. Ak je stále príliš tekutý, môžete pokračovať vo varení ešte pár minút.
  7. Plnenie pohárov:

    • Horúci džem nalievajte do sterilizovaných pohárov. Zostávajte asi 1 cm priestoru od okraja. Poháre uzavrite viečkami a otočte ich hore dnom na pár minút, aby sa vytvorila podtlak.
  8. Uloženie:

    • Po vychladnutí poháre otočte späť a uložte na chladné a tmavé miesto.

Podávanie: Černicový džem je ideálny na natieranie na chlieb, palacinky alebo ako prísada do dezertov. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *