Chutná Vareška

České koláče recept

České koláče recept

České koláče recept od našej babky.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg polohrubej výberovej múky
  • 60g čerstvého droždia
  • 250g masla ( Hery)
  • 200g cukru
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • asi ¼ l mlieka
  • 1/4 l sladkej smotany
  • citrónová kôra
  • štipka muškátového oriešku
  • štipka soli
  • tuk na plech

 

České koláče recept

Vlažné mlieko osladíme, rozdrobíme do neho droždie a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme žĺtky a vajcia, soľ, citrónovú kôru a muškát, cukor, kvások a vlažnú smotanu. Premiešame, pridáme roztopené maslo a zarobíme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť, čo trvá asi 1 hodinu.

Po vykysnutí lyžičkou vykrajujeme kúsky, na pomúčenom lopáriku z nich robíme guličky, rozložíme ich na vymastený plech a malým pohárikom omočeným v múke v nich vytláčame jamky, do ktorých vložíme plnky. Bývajú tvarohové, makové, lekvárové alebo jablkové. Plnky posypeme drobenkou z 3 dielov hrubej múky, 2 dielov cukru a 1 dielu masla.

 

České koláče recept

České koláče recept

Tvarohová plnka: 250g mäkkého tvarohu, 1 lyžica rozohriateho masla, 3 lyžice cukru, 1-2 vajcia, 2 lyžice hrozienok.

Všetky suroviny vymiešame dohladka a nakoniec pridáme hrozienka.

Maková plnka: 150g maku, ¼ l mlieka, 1 lyžička masla, 4 lyžice cukru, ½ lyžičky škorice, hrsť strúhaných mandlí ( k prípadnému zahusteniu ešte piškótové omrvinky). Mak zomelieme a povaríme asi 10 minút v mlieku. Občas premiešame, aby sa nepripaľoval. Ku koncu varenia pridáme cukor a necháme vychladnúť. Vmiešame lyžičku masla a škorice a zahustíme strúhanými mandľami, poprípade ešte piškótovými omrvinkami. Dobre premiešame.

Jablková plnka: 500g jabĺk, 100g cukru, 1 citrón, ½ lyžičky škorice, piškótové omrvinky na zahustenie. Jablká olúpeme, nastrúhame, podlejeme troškou vody a do mäkka ich rozdusíme. Pridáme cukor a škoricu, pokvapkáme citrónom a zahustíme piškótovými omrvinkami. Dobrú chuť.

 

Chutný koláč nájdete aj tu.

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *