České koláče recept
České koláče recept od našej babky.
Budeme potrebovať:
- 1 kg polohrubej výberovej múky
- 60g čerstvého droždia
- 250g masla ( Hery)
- 200g cukru
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- asi ¼ l mlieka
- 1/4 l sladkej smotany
- citrónová kôra
- štipka muškátového oriešku
- štipka soli
- tuk na plech
České koláče recept
Vlažné mlieko osladíme, rozdrobíme do neho droždie a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme do misy, pridáme žĺtky a vajcia, soľ, citrónovú kôru a muškát, cukor, kvások a vlažnú smotanu. Premiešame, pridáme roztopené maslo a zarobíme hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť, čo trvá asi 1 hodinu.
Po vykysnutí lyžičkou vykrajujeme kúsky, na pomúčenom lopáriku z nich robíme guličky, rozložíme ich na vymastený plech a malým pohárikom omočeným v múke v nich vytláčame jamky, do ktorých vložíme plnky. Bývajú tvarohové, makové, lekvárové alebo jablkové. Plnky posypeme drobenkou z 3 dielov hrubej múky, 2 dielov cukru a 1 dielu masla.
České koláče recept
Tvarohová plnka: 250g mäkkého tvarohu, 1 lyžica rozohriateho masla, 3 lyžice cukru, 1-2 vajcia, 2 lyžice hrozienok.
Všetky suroviny vymiešame dohladka a nakoniec pridáme hrozienka.
Maková plnka: 150g maku, ¼ l mlieka, 1 lyžička masla, 4 lyžice cukru, ½ lyžičky škorice, hrsť strúhaných mandlí ( k prípadnému zahusteniu ešte piškótové omrvinky). Mak zomelieme a povaríme asi 10 minút v mlieku. Občas premiešame, aby sa nepripaľoval. Ku koncu varenia pridáme cukor a necháme vychladnúť. Vmiešame lyžičku masla a škorice a zahustíme strúhanými mandľami, poprípade ešte piškótovými omrvinkami. Dobre premiešame.
Jablková plnka: 500g jabĺk, 100g cukru, 1 citrón, ½ lyžičky škorice, piškótové omrvinky na zahustenie. Jablká olúpeme, nastrúhame, podlejeme troškou vody a do mäkka ich rozdusíme. Pridáme cukor a škoricu, pokvapkáme citrónom a zahustíme piškótovými omrvinkami. Dobrú chuť.
Chutný koláč nájdete aj tu.
[penci_recipe]