Chlieb s maslom medom a mrkvou recept

Dobre už vieme, že sa jedná o starúsocialistickú klasiku, ktorá nikdy nevymrie.

Chlieb s maslom medom a mrkvou recept

Ingrediencie:

  • 500g múka
  • 7g instantné droždie
  • 1 lyžička soľ
  • 1 polievková lyžica med
  • 1 polievková lyžica maslo, zmäknuté
  • 300ml vlažná voda
  • 1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, droždie a soľ.
  2. Vytvorte v strede jamku a pridajte med, zmäknuté maslo a vlažnú vodu.
  3. Dobre premiešajte, až kým sa vytvorí cesto.
  4. Presuňte cesto na dobre pomúčený povrch a cesto vypracujte asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné.
  5. Dajte cesto do čistej misky, zakryte ho vlhkou utierkou a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
  6. Predhrejte rúru na 200°C (400°F).
  7. Keď cesto vykyne, prepichnite ho a rovnomerne do cesta zapracujte nastrúhanú mrkvu.
  8. Tvarujte cesto do bochníka a preneste ho do vymastenej alebo vystlanou papierom na pečenie plechu.
  9. Opäť zakryte cesto vlhkou utierkou a nechajte ho ešte 30 minút vykysnúť.
  10. Pečte chlieb v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým nezhnedne a nezaznie dutinato, keď naň poklepete zospodu.
  11. Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.

Dobrú chuť pri pochutnávaní na domácom chlebe s maslom, medom a mrkvou!

 

 

2)

Suroviny:

  • 4 plátky čerstvého chleba (najlepšie celozrnného)
  • 50 g masla (v izbovej teplote)
  • 2-3 lyžice medu
  • 2 stredne veľké mrkvy (nastrúhané)
  • Štipka škorice (voliteľné)
  • Mleté orechy alebo semienka na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava chleba: Plátky chleba si môžete opiecť na panvici alebo v toasteri, aby boli chrumkavé.

  2. Príprava mrkvy: Nastrúhanú mrkvu môžete voľne zmiešať so štipkou škorice, ak chcete pridať trochu chuti.

  3. Rozpúšťanie masla: V miske si rozmiešajte maslo, aby bolo jemné a ľahšie sa natieralo.

  4. Natieranie chleba: Na opečené plátky chleba naneste rovnomerne zmiešané maslo.

  5. Pridanie medu: Na každý plátok chleba pridajte 1-2 lyžice medu a jemne rozotrite po masle.

  6. Pridanie mrkvy: Nastrúhanú mrkvu rozložte na plátky chleba tak, aby bola rovnomerne rozložená.

  7. Posypanie (voliteľne): Ak máte radi orechy alebo semienka, posypte nimi pripravený chlieb pre extra chuť a textúru.

  8. Podávanie: Chlieb s maslom, medom a mrkvou môžete podávať ihneď ako sviežu desiatu alebo ľahký dezert.

Tip:

Tento recept je veľmi variabilný – môžete pridať aj iné ovocie, ako sú banány alebo jablká, a namiesto medu vyskúšať aj javorový sirup.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Sloboda Stanislav píše:

    Už sa neviem dočkať, kým si to vyskúšam! Vyzeralo to úžasne a chutne!

  2. Erik Lukacova píše:

    Určite si to vyskúšam, znie to skvele! Aj s tou škoricou by to mohlo byť zaujímavé.

  3. Bohuslava Bartos píše:

    Recept na domáci chlieb? To sa musím naučiť. Vďaka za inšpiráciu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *