Dobre už vieme, že sa jedná o starúsocialistickú klasiku, ktorá nikdy nevymrie.
Chlieb s maslom medom a mrkvou recept
Ingrediencie:
- 500g múka
- 7g instantné droždie
- 1 lyžička soľ
- 1 polievková lyžica med
- 1 polievková lyžica maslo, zmäknuté
- 300ml vlažná voda
- 1 stredne veľká mrkva, nastrúhaná
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, droždie a soľ.
- Vytvorte v strede jamku a pridajte med, zmäknuté maslo a vlažnú vodu.
- Dobre premiešajte, až kým sa vytvorí cesto.
- Presuňte cesto na dobre pomúčený povrch a cesto vypracujte asi 10 minút, kým nebude hladké a pružné.
- Dajte cesto do čistej misky, zakryte ho vlhkou utierkou a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
- Predhrejte rúru na 200°C (400°F).
- Keď cesto vykyne, prepichnite ho a rovnomerne do cesta zapracujte nastrúhanú mrkvu.
- Tvarujte cesto do bochníka a preneste ho do vymastenej alebo vystlanou papierom na pečenie plechu.
- Opäť zakryte cesto vlhkou utierkou a nechajte ho ešte 30 minút vykysnúť.
- Pečte chlieb v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým nezhnedne a nezaznie dutinato, keď naň poklepete zospodu.
- Vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke pred krájaním.
Dobrú chuť pri pochutnávaní na domácom chlebe s maslom, medom a mrkvou!
2)
Suroviny:
- 4 plátky čerstvého chleba (najlepšie celozrnného)
- 50 g masla (v izbovej teplote)
- 2-3 lyžice medu
- 2 stredne veľké mrkvy (nastrúhané)
- Štipka škorice (voliteľné)
- Mleté orechy alebo semienka na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava chleba: Plátky chleba si môžete opiecť na panvici alebo v toasteri, aby boli chrumkavé.
-
Príprava mrkvy: Nastrúhanú mrkvu môžete voľne zmiešať so štipkou škorice, ak chcete pridať trochu chuti.
-
Rozpúšťanie masla: V miske si rozmiešajte maslo, aby bolo jemné a ľahšie sa natieralo.
-
Natieranie chleba: Na opečené plátky chleba naneste rovnomerne zmiešané maslo.
-
Pridanie medu: Na každý plátok chleba pridajte 1-2 lyžice medu a jemne rozotrite po masle.
-
Pridanie mrkvy: Nastrúhanú mrkvu rozložte na plátky chleba tak, aby bola rovnomerne rozložená.
-
Posypanie (voliteľne): Ak máte radi orechy alebo semienka, posypte nimi pripravený chlieb pre extra chuť a textúru.
-
Podávanie: Chlieb s maslom, medom a mrkvou môžete podávať ihneď ako sviežu desiatu alebo ľahký dezert.
Tip:
Tento recept je veľmi variabilný – môžete pridať aj iné ovocie, ako sú banány alebo jablká, a namiesto medu vyskúšať aj javorový sirup.
Dobrú chuť!
Už sa neviem dočkať, kým si to vyskúšam! Vyzeralo to úžasne a chutne!
Určite si to vyskúšam, znie to skvele! Aj s tou škoricou by to mohlo byť zaujímavé.
Recept na domáci chlieb? To sa musím naučiť. Vďaka za inšpiráciu!