Cigánska pečienka foto recept

Recept na cigánsku pečienku:

Potrebujete:

  • 500 g bravčovej pečienky
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • 2 lyžice oleja na pečenie
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú papriku
  • 1 žltú papriku
  • 1 zelenú papriku
  • 2 paradajky
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžicu horčice
  • 1 lyžicu worcestershire omáčky
  • 1 lyžicu mletého chilli
  • 1 lyžicu hnedého cukru
  • 250 ml vody

 

Cigánska pečienka foto recept

Postup:

  1. Pečienku opláchnite, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Osolte a okorente podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte do panvice nakrájané papriky a paradajky. Orestujte ich asi 5 minút, kým sa zjemnia.
  4. Vytvorte zmes z kečupu, horčice, worcestershire omáčky, mletého chilli, hnedého cukru a vody. Pridajte ju do panvice a premiešajte.
  5. Pridajte plátky bravčovej pečienky a nechajte ich dusiť v omáčke približne 15 minút.
  6. Servírujte s hranolkami alebo pečivom podľa vlastnej preferencie.

Dobrú chuť!

 

2)

Cigánska pečienka je obľúbené slovenské jedlo, ktoré sa väčšinou pripravuje na grile alebo na panvici. Je to chutný pokrm z marinovaného mäsa, najčastejšie z bravčového alebo kuracieho. Prinášam vám jednoduchý recept na jej prípravu.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo stehno)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
  • 1 lyžica pálivej papriky (podľa chuti)
  • 1 lyžička majoránu
  • 1 lyžička oregana
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžice octu (bieleho alebo jablčného)
  • 1-2 čili papričky (voliteľné)
  • 4-6 kusov zemiakov (na prílohu)
  • Chlieb alebo pita chlieb (na podávanie)
  • Zelenina (nárazovo, napríklad šalát alebo kyslá kapusta)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso nakrájajte na plátky alebo kocky, podľa toho, ako máte radi.
    • Cibuľu nakrájajte na tenké polovičky a cesnak na jemné plátky.
  2. Marinovanie:

    • V miske zmiešajte olej, ocot, mletú papriku (sladkú a pálivú), majorán, oregano, soľ a čierne korenie.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Ak chcete pikantnejšiu chuť, pridajte nasekané čili papričky.
    • Do marinády pridajte pripravené mäso a dôkladne premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
  3. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny.
    • Osoľte a varte vo vode asi 15-20 minút, kým nie sú mäkké. Môžete ich tiež piecť v rúre alebo smažiť na panvici.
  4. Grilovanie/miešanie mäsa:

    • Na grile alebo na panvici rozohrejte trošku oleja.
    • Na strednej teplote grilujte marinované mäso z oboch strán, kým nie je dobre prepečené (približne 5-7 minút na každú stranu).
  5. Podávanie:

    • Opečenú cigánsku pečienku podávajte horúcu so zemiakmi a chlebom alebo pita chlebom.
    • Môžete pridať aj čerstvú zeleninu alebo kyslú kapustu ako prílohu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *