Recept na cigánsku pečienku:
Potrebujete:
- 500 g bravčovej pečienky
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice oleja na pečenie
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 zelenú papriku
- 2 paradajky
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžicu horčice
- 1 lyžicu worcestershire omáčky
- 1 lyžicu mletého chilli
- 1 lyžicu hnedého cukru
- 250 ml vody
Cigánska pečienka foto recept
Postup:
- Pečienku opláchnite, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Osolte a okorente podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte do panvice nakrájané papriky a paradajky. Orestujte ich asi 5 minút, kým sa zjemnia.
- Vytvorte zmes z kečupu, horčice, worcestershire omáčky, mletého chilli, hnedého cukru a vody. Pridajte ju do panvice a premiešajte.
- Pridajte plátky bravčovej pečienky a nechajte ich dusiť v omáčke približne 15 minút.
- Servírujte s hranolkami alebo pečivom podľa vlastnej preferencie.
Dobrú chuť!
2)
Cigánska pečienka je obľúbené slovenské jedlo, ktoré sa väčšinou pripravuje na grile alebo na panvici. Je to chutný pokrm z marinovaného mäsa, najčastejšie z bravčového alebo kuracieho. Prinášam vám jednoduchý recept na jej prípravu.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo stehno)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžica pálivej papriky (podľa chuti)
- 1 lyžička majoránu
- 1 lyžička oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml oleja
- 2 lyžice octu (bieleho alebo jablčného)
- 1-2 čili papričky (voliteľné)
- 4-6 kusov zemiakov (na prílohu)
- Chlieb alebo pita chlieb (na podávanie)
- Zelenina (nárazovo, napríklad šalát alebo kyslá kapusta)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso nakrájajte na plátky alebo kocky, podľa toho, ako máte radi.
- Cibuľu nakrájajte na tenké polovičky a cesnak na jemné plátky.
-
Marinovanie:
- V miske zmiešajte olej, ocot, mletú papriku (sladkú a pálivú), majorán, oregano, soľ a čierne korenie.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Ak chcete pikantnejšiu chuť, pridajte nasekané čili papričky.
- Do marinády pridajte pripravené mäso a dôkladne premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny.
- Osoľte a varte vo vode asi 15-20 minút, kým nie sú mäkké. Môžete ich tiež piecť v rúre alebo smažiť na panvici.
-
Grilovanie/miešanie mäsa:
- Na grile alebo na panvici rozohrejte trošku oleja.
- Na strednej teplote grilujte marinované mäso z oboch strán, kým nie je dobre prepečené (približne 5-7 minút na každú stranu).
-
Podávanie:
- Opečenú cigánsku pečienku podávajte horúcu so zemiakmi a chlebom alebo pita chlebom.
- Môžete pridať aj čerstvú zeleninu alebo kyslú kapustu ako prílohu.
Dobrú chuť!