Recept na cigánsku pečienku:
Potrebujete:
- 500 g bravčovej pečienky
- soľ a čierne korenie na dochutenie
- 2 lyžice oleja na pečenie
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 zelenú papriku
- 2 paradajky
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžicu horčice
- 1 lyžicu worcestershire omáčky
- 1 lyžicu mletého chilli
- 1 lyžicu hnedého cukru
- 250 ml vody
Cigánska pečienka foto recept
Postup:
- Pečienku opláchnite, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Osolte a okorente podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte do panvice nakrájané papriky a paradajky. Orestujte ich asi 5 minút, kým sa zjemnia.
- Vytvorte zmes z kečupu, horčice, worcestershire omáčky, mletého chilli, hnedého cukru a vody. Pridajte ju do panvice a premiešajte.
- Pridajte plátky bravčovej pečienky a nechajte ich dusiť v omáčke približne 15 minút.
- Servírujte s hranolkami alebo pečivom podľa vlastnej preferencie.
Dobrú chuť!
2)
Cigánska pečienka je obľúbené slovenské jedlo, ktoré sa väčšinou pripravuje na grile alebo na panvici. Je to chutný pokrm z marinovaného mäsa, najčastejšie z bravčového alebo kuracieho. Prinášam vám jednoduchý recept na jej prípravu.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo stehno)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- 1 lyžica pálivej papriky (podľa chuti)
- 1 lyžička majoránu
- 1 lyžička oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml oleja
- 2 lyžice octu (bieleho alebo jablčného)
- 1-2 čili papričky (voliteľné)
- 4-6 kusov zemiakov (na prílohu)
- Chlieb alebo pita chlieb (na podávanie)
- Zelenina (nárazovo, napríklad šalát alebo kyslá kapusta)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso nakrájajte na plátky alebo kocky, podľa toho, ako máte radi.
- Cibuľu nakrájajte na tenké polovičky a cesnak na jemné plátky.
-
Marinovanie:
- V miske zmiešajte olej, ocot, mletú papriku (sladkú a pálivú), majorán, oregano, soľ a čierne korenie.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Ak chcete pikantnejšiu chuť, pridajte nasekané čili papričky.
- Do marinády pridajte pripravené mäso a dôkladne premiešajte. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny.
- Osoľte a varte vo vode asi 15-20 minút, kým nie sú mäkké. Môžete ich tiež piecť v rúre alebo smažiť na panvici.
-
Grilovanie/miešanie mäsa:
- Na grile alebo na panvici rozohrejte trošku oleja.
- Na strednej teplote grilujte marinované mäso z oboch strán, kým nie je dobre prepečené (približne 5-7 minút na každú stranu).
-
Podávanie:
- Opečenú cigánsku pečienku podávajte horúcu so zemiakmi a chlebom alebo pita chlebom.
- Môžete pridať aj čerstvú zeleninu alebo kyslú kapustu ako prílohu.
Dobrú chuť!
Recept na cigánsku pečienku je veľmi jednoduchý a chutný. Určite ho vyskúšam.
Cigánska pečienka je obľúbené jedlo našej kuchyne. Rada sa učím nové recepty, takže ďakujem za tento.
Chutné jedlo, ale mne sa zdá že nie je príliš zdravé kvôli oleju.
Už som túto cigánsku pečienku varila a chutila skvele, odporúčam aj ostatným skúsiť.
Tento recept je veľmi podrobný a jasne popísaný. Určite ho vyskúšam cez víkend.
Nechutná mi bravčové mäso, takže tento recept nepoužijem.
Už dlho som hľadala recept na cigánsku pečienku, vďaka!
Skvelý recept, musím ho vyskúšať!
Nemám rada pikantné jedlá, takže toto nebude pre mňa.
Je skvelé, že ste pridali postup aj s fotkami. Pomohlo mi to.