Určite! Tu je recept na čokoládový koláč s mascarpone po slovensky:
Suroviny:
- 200 g čokolády (70% kakaového obsahu)
- 200 g mascarpone
- 200 g cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- vanilkový extrakt
Čokoládový koláč s mascarpone
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dortovú formu.
- Na vodnej lázni rozpustite čokoládu a maslo. Nechajte mierne vychladnúť.
- V mise zmiešajte mascarpone, cukor, vanilkový extrakt a štipku soli, kým sa smesa nestane krémovou.
- Pridajte jedno vajce po druhom do mascarpone smesi a dôkladne premiešajte.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a maslo a znova premiešajte.
- Pridajte múku a prášok do pečiva a vypracujte cesto.
- Nalejte cesto do pripravenej dortovej formy a vyrovnaný povrch.
- Pečte v rúre približne 30-35 minút, alebo kým koláč nie je pevný a nevychádza z neho vložený špáratko.
- Nechajte koláč vychladnúť a následne ho môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom.
Užite si to a príjemné pečenie!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 4 veľké vajcia
- 100 g hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Na mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml smotany na šľahanie
- 50 g cukru (podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
-
Príprava cesta:
- Predhrejte rúru na 180°C. Formu na pečenie (priemer cca 22 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
- V hrnci spojte horkú čokoládu a maslo. Na miernom ohni ich roztopte a miešajte, kým sa všetko dobre nezhodí. Potom nechajte trochu vychladnúť.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej a nadýchanej zmesi. Postupne pridávajte roztopenú čokoládu s maslom a dôkladne premiešajte.
- V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Tieto suché ingrediencie následne vmiešajte do čokoládovej zmesi, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým nie je cesto pevné na dotyk. Po upečení nechajte vychladnúť vo forme.
-
Príprava mascarpone krému:
- V miske zmiešajte mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým sa nevytvorí hladký a nadýchaný krém.
- Ak je krém príliš hustý, môžete pridať pár lyžíc mlieka alebo smotany, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
-
Dokončenie koláča:
- Keď je cesto úplne vychladnuté, opatrne ho vyberte z formy.
- Rozprestrite mascarpone krém na vrch koláča. Môžete ho ozdobiť čokoládovými hoblinkami, ovocím alebo posypať kakao podľa vlastného vkusu.
-
Servírovanie:
- Koláč podávajte chladený. Je ideálny na rôzne oslavy alebo len tak na víkendové posedenie s rodinou či priateľmi.
Dobrú chuť!