Čokoládový koláč s mascarpone

Určite! Tu je recept na čokoládový koláč s mascarpone po slovensky:

Suroviny:

  • 200 g čokolády (70% kakaového obsahu)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g cukru
  • 150 g masla
  • 4 vajcia
  • 150 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt

 

Čokoládový koláč s mascarpone

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si dortovú formu.
  2. Na vodnej lázni rozpustite čokoládu a maslo. Nechajte mierne vychladnúť.
  3. V mise zmiešajte mascarpone, cukor, vanilkový extrakt a štipku soli, kým sa smesa nestane krémovou.
  4. Pridajte jedno vajce po druhom do mascarpone smesi a dôkladne premiešajte.
  5. Pridajte rozpustenú čokoládu a maslo a znova premiešajte.
  6. Pridajte múku a prášok do pečiva a vypracujte cesto.
  7. Nalejte cesto do pripravenej dortovej formy a vyrovnaný povrch.
  8. Pečte v rúre približne 30-35 minút, alebo kým koláč nie je pevný a nevychádza z neho vložený špáratko.
  9. Nechajte koláč vychladnúť a následne ho môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom.

Užite si to a príjemné pečenie!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na mascarpone krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 50 g cukru (podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Predhrejte rúru na 180°C. Formu na pečenie (priemer cca 22 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
    • V hrnci spojte horkú čokoládu a maslo. Na miernom ohni ich roztopte a miešajte, kým sa všetko dobre nezhodí. Potom nechajte trochu vychladnúť.
    • V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej a nadýchanej zmesi. Postupne pridávajte roztopenú čokoládu s maslom a dôkladne premiešajte.
    • V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Tieto suché ingrediencie následne vmiešajte do čokoládovej zmesi, kým sa všetko dobre nespojí.
    • Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým nie je cesto pevné na dotyk. Po upečení nechajte vychladnúť vo forme.
  2. Príprava mascarpone krému:

    • V miske zmiešajte mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým sa nevytvorí hladký a nadýchaný krém.
    • Ak je krém príliš hustý, môžete pridať pár lyžíc mlieka alebo smotany, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  3. Dokončenie koláča:

    • Keď je cesto úplne vychladnuté, opatrne ho vyberte z formy.
    • Rozprestrite mascarpone krém na vrch koláča. Môžete ho ozdobiť čokoládovými hoblinkami, ovocím alebo posypať kakao podľa vlastného vkusu.
  4. Servírovanie:

    • Koláč podávajte chladený. Je ideálny na rôzne oslavy alebo len tak na víkendové posedenie s rodinou či priateľmi.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *