Cuketový prívarok bez múky

Cuketa je jednou z najuniverzálnejších a najzdravších zelenín, ktorá sa dá využiť na množstvo spôsobov. Okrem svojich výživových benefitov patrí medzi obľúbené ingrediencie v mnohých domácnostiach.

V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť jednoduchý a lahodný cuketový prívarok bez múky, ktorý môžete podávať ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu. Tento bezlepkový variant je vhodný pre všetkých, ktorí dbajú na zdravú výživu, a takisto pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku.

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 stredný zemiak
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL sušenej bazalky alebo oregana
  • 200 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)

Postup:

1. Príprava zeleniny: Cuketu, papriku a zemiak umyte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.

2. Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.

3. **Pridanie zeleniny:** Do panvice pridajte nakrájanú cuketu, papriku a zemiak. Orestujte všetko spolu približne 5-7 minút, kým zelenina začne zmäkčať.

4. Prívarok: Zalejte zeleninou zeleninovým vývarom a pridajte soľ, korenie a sušené bylinky. Prikryte a nechajte podusiť na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým zelenina nie je úplne mäkká.

5. Dokončenie: Po uvarení môžete prívarok ešte dochutiť soľou a korením podľa vlastného vkusu. Ak chcete, môžete ho zjemniť aj troškou čerstvej petržlenovej vňate.

Záver:
Cuketový prívarok bez múky je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú pridať do svojho jedálnička viac zeleniny a získať chutný pokrm, ktorý osloví celú rodinu.

Tento recept je nielen rýchly a jednoduchý, ale aj veľmi variabilný – môžete pridať rôzne ďalšie zeleniny alebo bylinky, podľa vašich preferencií. Užívajte si lahodný a zdravý obed či večeru!

 

2) Cuketový prívarok bez múky

Cuketový prívarok bez múky - 2
Cuketový prívarok bez múky – 2

Cuketový prívarok bez múky je lahodná, zdravá a ľahká pochúťka, ktorá je ideálna pre teplé letné dni. Na prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 stredne veľké cukety
  •  1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie a bylinky podľa chuti

Postup prípravy:

1. Cukety očistite a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobné kocky.

2. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezačnú zlatisto súriť.

3. Pridajte nakrájané cukety a za občasného miešania smažte približne 5-7 minút, kým cukety zmäknú.

4. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte zmes prevrieť. Potom znížte teplotu a nechajte zvolna variť asi ďalších 10 minút.

5. Pridajte smotanu na varenie a nechajte chvíľu povariť, aby sa zahustila. Dochutte soľou, korením a obľúbenými bylinkami.

6. Prívarok môžete podávať teplý alebo chladený, ideálne posypaný strúhaným parmezánom a čerstvým petržlenovým nasekaním.

Tento jednoduchý recept na cuketový prívarok bez múky je skvelým spôsobom, ako využiť sezónne zeleninu a pripraviť si lahodnú jedlo plné vitamínov a chutí. Zdravie vám chutí! Zdar a dobrú chuť!

 

Prečo si pripraviť cuketový prívarok bez múky?

Cuketový prívarok bez múky je skvelým jedlom z viacerých dôvodov:

  1. Neobsahuje lepok: Pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo celiakiu, je prívarok bez múky ideálnou voľbou, pretože neobsahuje žiadne pšeničné produkty.
  2. Zdravé ingrediencie: Cuketa je nízkokalorická a bohatá na vodu, vitamíny (ako vitamín C a K) a minerály. Pridanie ďalších ingrediencií ako sú bylinky, cesnak alebo cibuľa môže zvýšiť nutričnú hodnotu jedla.
  3. Jednoduchá príprava: Cuketový prívarok je rýchly a jednoduchý na prípravu. Stačí nakrájať suroviny, osmažiť ich a dusiť.
  4. Variabilita: Tento recept môže byť prispôsobený rôznym chuťovým preferenciám. Môžete pridávať rôzne koreniny, bylinky alebo dokonca aj iné zeleniny.
  5. Skvelá príloha: Cuketový prívarok sa dá podávať ako príloha k mäsu, rybám alebo ako vegetariánske jedlo s chlebom či ryžou.
  6. Úspora peňazí: Cuketa je obvykle cenovo dostupná zelenina, a preto môže byť prívarok ekonomicky priaznivou voľbou.
  7. Zníženie obsahu kalórií: Bez múky je tento recept menej kalorický v porovnaní s tradičnými prívarok, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí sa snažia udržať si váhu alebo schudnúť.

Cuketový prívarok bez múky je nielen chutný, ale aj výživný a vhodný pre rôzne diéty a kuchynské preferencie.

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *