Ak máte chuť vyskúšať niečo chutné a jednoduché na prípravu, domáca pečená bravčová krkovička je skvelou voľbou. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na tenké plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- ½ šálky vody
Domáca pečená bravčová krkovička
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Krkovičku dôkladne osolte a okoreňte podľa chuti. Narežte ju na pásiky na hrúbku približne 2 cm.
- Na každom pásiku bravčovej krkovičky rozložte plátok cesnaku.
- V miske zmiešajte olivový olej, sladkú papriku, mletú rasce, horčicu, med a sójovú omáčku. Tento mix nalejte do misky, do ktorej budete pečenú krkovičku dávať.
- Bravčové pásiky namočte najprv do vody a potom ich ponorte do misky so zmesou oleja a korenín. Dobre ich obažte v zmesi.
- Vypestujte do hlbokej pekáča šálku vody a do pekáča položte marinované bravčové pásiky. Pripravené mäso pečte v rúre asi 40 – 50 minút, alebo pokiaľ nie je krásne zlatisté a kým nezabublá šťava.
- Hotové pečené krkovičky vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu oddýchnuť pod krytom pred podávaním.
Tieto pečené bravčové krkovičky chutia skvele samotné alebo s prílohou ako sú zemiakové hranolky, ryža či zeleninový šalát. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky (celý kus)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 2 cibule
- 2-3 bobkové listy
- Soľ (podľa chuti)
- Čierne korenie (podľa chuti)
- 1 lyžica sušenej rasce alebo kmínu (podľa preferencie)
- 2-3 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového)
- 1-2 lyžice horčice (voliteľné)
- 250 ml vody alebo vývaru
- Čerstvé bylinky (napr. tymián alebo rozmarín, voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a potrebuje nakrojiť niekoľko pásikov (nie úplne do konca, aby sa držala pohromade).
- Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
-
Marinovanie:
- Do zárezov v krkovičke vložíme plátky cesnaku.
- Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme rascou.
- Ak používate horčicu, potrite ňou celú krkovičku z vonkajšej strany.
- Necháme marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc v chladničke).
-
Príprava na pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Cibuľu nakrájame na kolieska a rozložíme ju na dno pekáča.
- Pridáme bobkové listy a opcionalne aj čerstvé bylinky.
-
Pečenie:
- Na cibuľu položíme marinovanú krkovičku a zalejeme ju vodou alebo vývarom.
- Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme asi 1,5 – 2 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby alobal odstránime a pečieme ešte asi 30 minút, aby sa mäso pekne zhnedlo.
-
Podávanie:
- Po upečení necháme mäso chvíľku odpočinúť, aby sa šťavy v ňom rozložili.
- Krkovičku nakrájame na plátky a podávame s prílohami podľa chuti (napr. zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb).
Dobrú chuť!