Domáca pečená bravčová krkovička

Ak máte chuť vyskúšať niečo chutné a jednoduché na prípravu, domáca pečená bravčová krkovička je skvelou voľbou. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané na tenké plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • ½ šálky vody

 

Domáca pečená bravčová krkovička

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Krkovičku dôkladne osolte a okoreňte podľa chuti. Narežte ju na pásiky na hrúbku približne 2 cm.
  3. Na každom pásiku bravčovej krkovičky rozložte plátok cesnaku.
  4. V miske zmiešajte olivový olej, sladkú papriku, mletú rasce, horčicu, med a sójovú omáčku. Tento mix nalejte do misky, do ktorej budete pečenú krkovičku dávať.
  5. Bravčové pásiky namočte najprv do vody a potom ich ponorte do misky so zmesou oleja a korenín. Dobre ich obažte v zmesi.
  6. Vypestujte do hlbokej pekáča šálku vody a do pekáča položte marinované bravčové pásiky. Pripravené mäso pečte v rúre asi 40 – 50 minút, alebo pokiaľ nie je krásne zlatisté a kým nezabublá šťava.
  7. Hotové pečené krkovičky vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu oddýchnuť pod krytom pred podávaním.

Tieto pečené bravčové krkovičky chutia skvele samotné alebo s prílohou ako sú zemiakové hranolky, ryža či zeleninový šalát. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky (celý kus)
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 2 cibule
  • 2-3 bobkové listy
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 lyžica sušenej rasce alebo kmínu (podľa preferencie)
  • 2-3 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového)
  • 1-2 lyžice horčice (voliteľné)
  • 250 ml vody alebo vývaru
  • Čerstvé bylinky (napr. tymián alebo rozmarín, voliteľné)

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a potrebuje nakrojiť niekoľko pásikov (nie úplne do konca, aby sa držala pohromade).
    • Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
  2. Marinovanie:

    • Do zárezov v krkovičke vložíme plátky cesnaku.
    • Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme rascou.
    • Ak používate horčicu, potrite ňou celú krkovičku z vonkajšej strany.
    • Necháme marinovať aspoň 1 hodinu (ideálne cez noc v chladničke).
  3. Príprava na pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Cibuľu nakrájame na kolieska a rozložíme ju na dno pekáča.
    • Pridáme bobkové listy a opcionalne aj čerstvé bylinky.
  4. Pečenie:

    • Na cibuľu položíme marinovanú krkovičku a zalejeme ju vodou alebo vývarom.
    • Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme asi 1,5 – 2 hodiny.
    • Po uplynutí tejto doby alobal odstránime a pečieme ešte asi 30 minút, aby sa mäso pekne zhnedlo.
  5. Podávanie:

    • Po upečení necháme mäso chvíľku odpočinúť, aby sa šťavy v ňom rozložili.
    • Krkovičku nakrájame na plátky a podávame s prílohami podľa chuti (napr. zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb).

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *