Domáci mätový sirup recept
Budeme potrebovať:
- mätu so stonkami (5 – 10 litrov)
- 2,5 L vody
- polku citrónu
- 1 kg kryštálového cukru
Domáci mätový sirup recept
Dala som si prevrieť 2,5 litra vody. Za ten čas som si očistila mätu a dala ju do hrnca. Olúpala som si citrón a nakrájala ho na plátky. Stačí polku lúpaného citróna.
Po tom čo mi zovretá voda vychadla, tak som ňou zaliala mätu a nechala macerovať dve dni.
Takto vylúhovanú mätu prelejem do hrnca alebo varím 10 až 15 minút v tom čo som macerovala.
Netreb dlhšie variť.
Ostač by mi mali tak dve litre sirupu. No do dvoch litrov pridám ešte cukor a povarím do vtedy kým sa cukor nerozpustí.
Nie je treba variť dôhšie. Sirup aj tak nezhustne na hustotu týc kupovaných. V kupovaných su umeliny aby bol tuhší a želený. Ako vidíte ten oroginálny prírodný je orandžový.
Ja som ešte horúci sirup pridala do zavaracích fliaš a sterilizovala 10 minút v horúcej vode. Tak mi dlhšie vydrží. Nie je nutné potom dávať umelý konzervant
Na zdravíčko praitelia.
Domáci mätový sirup recept
[penci_recipe]