Domáci mätový sirup recept

Domáci mätový sirup recept

YouTube video

Domáci mätový sirup recept

Zložky:

  • 1 veľký zväzok mäty (asi 2 veľké hrste mäty)
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Mäty dôkladne opláchnite pod vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hrnci zohrejte vodu a pridajte do nej mätu.
  3. Varíme 5-10 minút, kým získame silné a aromatické mätovej vývar.
  4. Mätovej vývar necháme odstáť asi 30 minút.
  5. Po 30 minútach vývar precedíme cez jemné sitko alebo gázu do inej nádoby.
  6. Do vývaru pridáme cukor, šťavu z citróna a vanilkový extrakt.
  7. Nádobu s vývarom postavíme na mierny oheň a necháme cukor stopolí.
  8. Stále miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  9. Odstránime peničku, ktorá sa môže vytvoriť počas varu.
  10. Po rozpustení cukru necháme sirup tak dlho variť, kým nezíska požadovanú konzistenciu (asi 20-30 minút).
  11. Hotový sirup nalejte do sterilizovaných fliaš alebo pohárov.
  12. Uzatvorte a nechajte vychladnúť.
  13. Naše domáce mätové sirupy sú pripravené na použitie.

Tento sirup môžete použiť na osviežujúce letné nápoje, koktaily, zmrzliny alebo ho pridať do pečenia a dezertov.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *