Dusené kuracie stehná s cibuľou

Tu je recept na dusené kuracie stehná s cibuľou:

Suroviny:

  • 4 ks kuracích stehien
  • 2 veľké cibule, nakrájané na tenké prúžky
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného alebo čerstvého tymiánu

 

Dusené kuracie stehná s cibuľou

Postup:

  1. Kuracie stehná opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.
  2. Rozohrejte maslo a olej vo veľkej hrnci alebo hlbokom hrnci na strednej teplote. Pridajte kuracie stehná a opražte ich z oboch strán, kým sa nezovňajú a nezískajú zlatohnedú farbu. Odstráňte stehná z hrnca a odložte.
  3. Do rovnakého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do mäkkosti a získajte zlatohnedú farbu, asi 5 minút.
  4. Pridajte múku do hrnca a miešajte, kým nevznikne hladká pasta.
  5. Pomaly pridávajte kurací vývar do hrnca, stále miešajte, aby ste získali hladkú omáčku. Vráťte kuracie stehná späť do hrnca.
  6. Pridajte tymián, pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Nádobu zakryte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 45-60 minút, kým sa kuracie mäso nezačne odlupovať od kosti a omáčka nezhustne.
  7. Podávajte s uvareným ryžou, zemiakmi alebo čerstvou zeleninou a užite si výborné dusené kuracie stehná s cibuľou!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
  • 2 veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky (voliteľné)
  • 200 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 100 ml bieleho vína (alebo vody)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 ČL sušeného oregana (voliteľné)
  • 1 ČL mletej papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Cibulu olúpte a nakrájajte na tenké mesiačiky.
    • Cesnak nakrájajte na plátky alebo ho pretlačte.
    • Mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.
  2. Orestovanie mäsa:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpálte olivový olej na stredne vysokej teplote.
    • Kuracie stehná osolte a okoreňte a potom ich vložte na panvicu kožou nadol. Orestujte ich, kým nie sú zlatohnedé (asi 5-7 minút). Potom ich otočte a orestujte aj z druhej strany.
  3. Pridanie cibule a zeleniny:

    • Po orestovaní mäsa vyberte stehná z panvice a na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibulu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezačne speniť (asi 5 minút).
    • Pridajte mrkvu a zemiaky a krátko orestujte.
  4. Dusenie:

    • Vráťte kuracie stehná späť do hrnca k zelenine.
    • Pridajte kurací vývar a biele víno (alebo vodu), sušené oregano a mletú papriku. Všetko dobre premiešajte.
    • Priveďte k varu, potom znížte teplotu a zakryte. Nechajte dusiť na nízkej teplote približne 30-40 minút, alebo kým nie je mäso dobre prepečené a zmäknuté.
  5. Podávanie:

    • Po dokončení dusenia ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
    • Dusené kuracie stehná s cibuľou podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie, najlepšie s chlebom alebo ryžou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *