Tu je recept na dusené kuracie stehná s cibuľou:
Suroviny:
- 4 ks kuracích stehien
- 2 veľké cibule, nakrájané na tenké prúžky
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 ml kuracieho vývaru
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného alebo čerstvého tymiánu
Dusené kuracie stehná s cibuľou
Postup:
- Kuracie stehná opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.
- Rozohrejte maslo a olej vo veľkej hrnci alebo hlbokom hrnci na strednej teplote. Pridajte kuracie stehná a opražte ich z oboch strán, kým sa nezovňajú a nezískajú zlatohnedú farbu. Odstráňte stehná z hrnca a odložte.
- Do rovnakého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opražte ich do mäkkosti a získajte zlatohnedú farbu, asi 5 minút.
- Pridajte múku do hrnca a miešajte, kým nevznikne hladká pasta.
- Pomaly pridávajte kurací vývar do hrnca, stále miešajte, aby ste získali hladkú omáčku. Vráťte kuracie stehná späť do hrnca.
- Pridajte tymián, pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Nádobu zakryte a nechajte dusiť na miernom ohni asi 45-60 minút, kým sa kuracie mäso nezačne odlupovať od kosti a omáčka nezhustne.
- Podávajte s uvareným ryžou, zemiakmi alebo čerstvou zeleninou a užite si výborné dusené kuracie stehná s cibuľou!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky (voliteľné)
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
- 100 ml bieleho vína (alebo vody)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 ČL sušeného oregana (voliteľné)
- 1 ČL mletej papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín:
- Cibulu olúpte a nakrájajte na tenké mesiačiky.
- Cesnak nakrájajte na plátky alebo ho pretlačte.
- Mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na kolieska alebo kocky.
-
Orestovanie mäsa:
- Na veľkej panvici alebo v hrnci rozpálte olivový olej na stredne vysokej teplote.
- Kuracie stehná osolte a okoreňte a potom ich vložte na panvicu kožou nadol. Orestujte ich, kým nie sú zlatohnedé (asi 5-7 minút). Potom ich otočte a orestujte aj z druhej strany.
-
Pridanie cibule a zeleniny:
- Po orestovaní mäsa vyberte stehná z panvice a na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibulu a cesnak. Smažte na strednom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezačne speniť (asi 5 minút).
- Pridajte mrkvu a zemiaky a krátko orestujte.
-
Dusenie:
- Vráťte kuracie stehná späť do hrnca k zelenine.
- Pridajte kurací vývar a biele víno (alebo vodu), sušené oregano a mletú papriku. Všetko dobre premiešajte.
- Priveďte k varu, potom znížte teplotu a zakryte. Nechajte dusiť na nízkej teplote približne 30-40 minút, alebo kým nie je mäso dobre prepečené a zmäknuté.
-
Podávanie:
- Po dokončení dusenia ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Dusené kuracie stehná s cibuľou podávajte s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie, najlepšie s chlebom alebo ryžou.
Dobrú chuť!