Fazuľová polievka Jókai

Fazuľová polievka Jókai je tradičná maďarská polievka, ktorá je pomenovaná po známom maďarskom spisovateľovi Móru Jókai. Táto bohatá polievka je vyrobená z fazule, klobásy, slaniny, cibule, paradajok, papriky a rôznych korenín. Je veľmi chutná a sýta, ideálna na zimné dni alebo ako hlavný jedlo. Ak ju chcete vyskúšať, tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 250 g bielej fazule
  • 100 g klobásy
  • 100 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 paradajky
  • 1 zelená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru

 

Fazuľová polievka Jókai

Postup:

  1. Fazuľu namočte do vody cez noc. Potom ju dôkladne opláchnite.
  2. Slaninu nakrájajte na malé kúsky. Klobásu nakrájajte na plátky.
  3. Cibuľu nakrájajte na jemné kocky. Paradajky a zelenú papriku nakrájajte na menšie kúsky.
  4. Na panvici zohrejte olej a orestujte slaninu, klobásu a cibuľu, kým nebudú zlatisté.
  5. Pridajte paradajky, zelenú papriku a cesnak. Orestujte ešte pár minút.
  6. Pridajte mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
  7. Preneste zmes do hrnca a pridajte namočenú fazuľu a zeleninový vývar.
  8. Varíme na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa fazuľa neuvarte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru.
  9. Podávajte horúcu fazuľovú polievku Jókai s čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Rita píše:

    Ale toto je úplne iný level polievky.
    Som fakt vďačný za tento receptík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *