Fazuľová polievka Jókai je tradičná maďarská polievka, ktorá je pomenovaná po známom maďarskom spisovateľovi Móru Jókai. Táto bohatá polievka je vyrobená z fazule, klobásy, slaniny, cibule, paradajok, papriky a rôznych korenín. Je veľmi chutná a sýta, ideálna na zimné dni alebo ako hlavný jedlo. Ak ju chcete vyskúšať, tu je jednoduchý recept:
Ingrediencie:
- 250 g bielej fazule
- 100 g klobásy
- 100 g slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 2 paradajky
- 1 zelená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica mletej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
Fazuľová polievka Jókai
Postup:
- Fazuľu namočte do vody cez noc. Potom ju dôkladne opláchnite.
- Slaninu nakrájajte na malé kúsky. Klobásu nakrájajte na plátky.
- Cibuľu nakrájajte na jemné kocky. Paradajky a zelenú papriku nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici zohrejte olej a orestujte slaninu, klobásu a cibuľu, kým nebudú zlatisté.
- Pridajte paradajky, zelenú papriku a cesnak. Orestujte ešte pár minút.
- Pridajte mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
- Preneste zmes do hrnca a pridajte namočenú fazuľu a zeleninový vývar.
- Varíme na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, kým sa fazuľa neuvarte. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru.
- Podávajte horúcu fazuľovú polievku Jókai s čerstvo nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Ale toto je úplne iný level polievky.
Som fakt vďačný za tento receptík.