fish and chips recept

Fish and chips je tradičné britské jedlo, ktoré sa teší obľube po celom svete. Kombinácia chrumkavej ryby a zlatistých hranolkách je ideálna na večeru alebo ako pochúťka na oslavy. Pripravili sme pre vás recept, ktorý vám umožní vychutnať si túto delikatesu priamo vo vašej kuchyni. Poďme sa pozrieť, ako na to!

Ingrediencie

Na rybu:

  • 4 filety bielej ryby (napríklad treska alebo tilapia)
  • 200 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 240 ml piva (alebo sodovka na bezalkoholovú verziu)
  • Olej na vyprážanie

Na hranolky:

  • 4 veľké zemiaky
  • Soľ podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Na podávanie:

  • Citrónové časti
  • Tartarová omáčka alebo váš obľúbený dip

Postup

  1. Príprava hranoliek:
    • Zemiaky dôkladne umyte a olúpte. Nakrájajte ich na hranolky.
    • Vložte hranolky do studenej vody na približne 30 minút, aby sa zbavili prebytočného škrobu. Potom ich osušte utierkou.
  2. Predpríprava:
    • V hlbokom hrnci alebo fritéze zohrejte olej na vyprážanie na teplotu 180 °C.
  3. Varovanie hranoliek:
    • Hranolky najprv osmažte v horúcom oleji na 3-4 minúty, kým nezačnú získať zlatistú farbu. Potom ich vyberte a nechajte odvádzť na papierovej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja.
  4. Príprava ryby:
    • V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne prilievajte pivo, až vznikne hladké cesto.
    • Filety ryby dôkladne obalíte v múke, potom ich namočte do cesta.
    • Vložte obalené filety do horúceho oleja a vyprážajte 6-8 minút, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé z oboch strán. Po vybratí z oleja ich nechajte páčiť na papierovej utierke.
  5. Záverečné vyprážanie hranoliek:
    • Po vyprážaní ryby môžete hranolky opäť na pár minút poslať do oleja, aby sa znovu zohreli a zlcili do chrumkava.

Záver

A máme hotovo! Fish and chips sú teraz pripravené na servírovanie. Podávajte ich s plátkami citrónu a obľúbenou omáčkou. Toto jedlo sa skvelo hodí na rodinné večere alebo priateľské stretnutia. Nezabudnite sa podeliť o recept so svojimi blízkymi, aby mohli ochutnať túto skvelú delikatesu aj oni. Dobrú chuť!

 

2) Fish and chips recept

Fish and chips, tradičné britské jedlo, sa stalo obľúbeným po celom svete. Ide o lahodné kombinovanie chrumkavého rybieho filé a zlatistých hranoliek, ktoré sa perfektne doplnia s citrónom a tartarovou omáčkou. Pripravte si túto pochúťku doma a užite si jej jedinečnú chuť!

Recept na fish and chips

Prísady:

Na rybu:

  • 500 g bielej ryby (napríklad tresky alebo pstrúga)
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kukuričnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 200 ml piva (alebo perlivej vody)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olej na vyprážanie

Na hranolky:

  • 4 veľké zemiaky
  • Soľ

Na tartarovú omáčku:

  • 100 g majonézy
  • 1 polievková lyžica kyslej uhorky (nasekané)
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička dijonskej horčice (voliteľné)
  • Čerstvý kôpor alebo petržlen (na ozdobenie, voliteľné)

Postup:

  1. Príprava hranolčekov:
    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na štvorčeky alebo prúžky podľa preferencie.
    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a vložte do nej zemiaky. Varíme ich asi 5 minút, potom sceďte a nechajte ich vychladnúť.
  2. Príprava ryby:
    • V miske zmiešajte hladkú múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva, soľ a čierne korenie.
    • Pridajte vajce a pivo (alebo perlivú vodu) a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
  3. Vyprážanie:
    • Na panvici alebo v hlbokom hrnci zohrejte olej na 180 °C.
    • Hranolky vyprážajte do zlato-hnedej farby asi 3–5 minút, potom ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Posypte soľou.
    • Rybacie filé dôkladne namočte do cesta a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Vyprážajte 4–5 minút, alebo kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Potom ich tiež nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku.
  4. Príprava tartarovej omáčky:
    • V malej miske premiešajte majonézu, nasekané uhorky, citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie a horčicu. Dobre premiešajte a podľa chuti upravte.

Záver

Teraz máte na stole skvelé fish and chips, ktoré môžu súťažiť s najlepšími reštauračnými jedlami! Podávajte ich s kúsok citróna, čerstvými bylinkami a domácou tartarovou omáčkou. Nezabudnite si tento klasický pokrm vychutnať s rodinou a priateľmi. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *