Halušky sú tradičným slovenským jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov kuchyne. Existuje množstvo variácií na túto lahodnú pochúťku, no jednou z najobľúbenejších je halušky s bryndzou a slaninou.
Je to jedlo, ktoré perfektne kombinuje chuťovou rozmanitosť bryndze s chrumkavosťou slaninky, pričom výsledný pokrm je veľmi sýty a delikátny.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 200 g bryndze
- 150 g slaniny
- Soľ podľa chuti
- Kyslá smotana (na servírovanie)
- Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobu)
Halušky rozvarené na kašu
Postup:
- Zemiaky si najprv uvaríme v osolenej vode. Keď sú zmäknuté, slijeme ich a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
- Zemiakovú hmotu zmiešame s vajcami a pridáme hladkú múku. Dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto. Pridáme soľ podľa chuti.
- Vo veľkom hrnci uvedieme do varu osolenú vodu. Cesto na halušky pretláčame cez haluškovač alebo lyžicou priamo do vriacej vody. Snažíme sa robiť malé guličky, ktoré sa varí 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Keď sa halušky vyplávajú, vyberieme ich a necháme odkvapkať.
- Na panvici si osmažíme slaninu, ktorú nakrájame na malé kocky. Osmaženú slaninu pridáme k haluškám, ktoré posypeme bryndzou.
- Halušky dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
- Podávame ešte teplé, ozdobené kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.
Recept 2: Halušky so špenátom a fetou
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1/alebo 2 vajcia (podľa potreby)
- 300 g čerstvého špenátu
- 150 g fety
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup:
- Zemiaky si uvaríme v osolenej vode do úplnej mäkkosti. Následne ich slijeme a necháme trošku vychladnúť.
- Ošúpané a vychladnuté zemiaky postrúhame na jemno a pridáme vajcia. Postupne prisypávame múku a miešame, až kým nevznikne hladké cesto.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto na halušky pretláčame do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
- Zatiaľ na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Keď začína voňať a zlatnúť, pridáme umytý a nasekaný špenát. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Keď je špenát zmäknutý, pridáme na kocky nakrájanú fetu a dobre premiešame.
- Uvarené halušky pridáme na panvicu so špenátom a fetou, všetko dobre premiešame. Podávame teplé.
Recept 3: Halušky s kapustou a klobásou
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 veľká cibuľa
- 200 g kapusty (kyslá alebo čerstvá)
- 150 g klobásy (typ podľa vlastného výberu)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Postup:
- Zemiaky uvaríme a po vychladnutí ich postrúhame. Následne pridáme vajcia, múku a soľ. Všetko dobre premiešame.
- Vo veľkom hrnci povaríme osolenú vodu na halušky. Hmotu putujeme cez haluškovač alebo lyžicou do vriacej vody a varíme až sa halušky vyplávajú.
- Na panvici si na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu do zlata. Potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu a osmažíme, kým sa klobása nezačne opekať.
- Pridáme kapustu a dusíme asi 10-15 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Uvarené halušky vmiešame do kapusty s klobásou a dobre premiešame. Zohrejeme a podávame s kyslou smotanou.
Recept 4: Halušky na sladko s ovocím
Záver:
Halušky nie sú len soľankou. Môžu sa podávať aj na sladko. Tento variant je ideálny pre tých, ktorí majú radi ovocie a dezerty. Halušky s ovocím sú lahodné a potešia nejedného milovníka sladkého.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 300 g ovocia (napríklad čučoriedky, jahody alebo marhule)
- 50 g cukru
- 100 g masla
- Škorica (podľa chuti)
- Cukor na posypanie
Postup:
- Uvaríme zemiaky, necháme vychladnúť a postrúhame. Potom ich zmiešame so múkou, vajcom a soľou. Vznikne nám hladké a elastické cesto.
- V hrnci privedieme do varu osolenú vodu, do ktorej vložíme halušky. Varíme, kým nevyplávajú na povrch.
- Medzitým si na panvici rozpustíme maslo a pridáme umyté ovocie so škoricou. Povaru trocha do zmäknutia ovocia a posypeme cukrom.
- Uvarené halušky scedíme a pridáme ich na panvicu k ovociu. Dobre premiešame, aby sa halušky obalili v ovocnom prelivu.
- Podávame teplé…
Tento sladký variant halušiek je vynikajúci na raňajky či ako dezert. Halušky rozvarené na kašu sú univerzálnym pokrmom, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Či už s bryndzou, kapustou alebo ovocím, vždy potešia chuťové poháriky a prinesú kúsok slovenskej tradície do vašej kuchyne. Dobrú chuť!