halusky rozvarene na kasu

Halušky sú tradičným slovenským jedlom, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov kuchyne. Existuje množstvo variácií na túto lahodnú pochúťku, no jednou z najobľúbenejších je halušky s bryndzou a slaninou.

Je to jedlo, ktoré perfektne kombinuje chuťovou rozmanitosť bryndze s chrumkavosťou slaninky, pričom výsledný pokrm je veľmi sýty a delikátny.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 200 g bryndze
  • 150 g slaniny
  • Soľ podľa chuti
  • Kyslá smotana (na servírovanie)
  • Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobu)

 

Halušky rozvarené na kašu

Postup:

  1. Zemiaky si najprv uvaríme v osolenej vode. Keď sú zmäknuté, slijeme ich a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Zemiakovú hmotu zmiešame s vajcami a pridáme hladkú múku. Dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto. Pridáme soľ podľa chuti.
  3. Vo veľkom hrnci uvedieme do varu osolenú vodu. Cesto na halušky pretláčame cez haluškovač alebo lyžicou priamo do vriacej vody. Snažíme sa robiť malé guličky, ktoré sa varí 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
  4. Keď sa halušky vyplávajú, vyberieme ich a necháme odkvapkať.
  5. Na panvici si osmažíme slaninu, ktorú nakrájame na malé kocky. Osmaženú slaninu pridáme k haluškám, ktoré posypeme bryndzou.
  6. Halušky dobre premiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
  7. Podávame ešte teplé, ozdobené kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.

Recept 2: Halušky so špenátom a fetou

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1/alebo 2 vajcia (podľa potreby)
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 150 g fety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Postup:

  1. Zemiaky si uvaríme v osolenej vode do úplnej mäkkosti. Následne ich slijeme a necháme trošku vychladnúť.
  2. Ošúpané a vychladnuté zemiaky postrúhame na jemno a pridáme vajcia. Postupne prisypávame múku a miešame, až kým nevznikne hladké cesto.
  3. Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Cesto na halušky pretláčame do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
  4. Zatiaľ na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Keď začína voňať a zlatnúť, pridáme umytý a nasekaný špenát. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
  5. Keď je špenát zmäknutý, pridáme na kocky nakrájanú fetu a dobre premiešame.
  6. Uvarené halušky pridáme na panvicu so špenátom a fetou, všetko dobre premiešame. Podávame teplé.

Recept 3: Halušky s kapustou a klobásou

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 g kapusty (kyslá alebo čerstvá)
  • 150 g klobásy (typ podľa vlastného výberu)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme a po vychladnutí ich postrúhame. Následne pridáme vajcia, múku a soľ. Všetko dobre premiešame.
  2. Vo veľkom hrnci povaríme osolenú vodu na halušky. Hmotu putujeme cez haluškovač alebo lyžicou do vriacej vody a varíme až sa halušky vyplávajú.
  3. Na panvici si na oleji osmažíme nakrájanú cibuľu do zlata. Potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu a osmažíme, kým sa klobása nezačne opekať.
  4. Pridáme kapustu a dusíme asi 10-15 minút, kým kapusta nezmäkne.
  5. Uvarené halušky vmiešame do kapusty s klobásou a dobre premiešame. Zohrejeme a podávame s kyslou smotanou.

Recept 4: Halušky na sladko s ovocím

Záver:
Halušky nie sú len soľankou. Môžu sa podávať aj na sladko. Tento variant je ideálny pre tých, ktorí majú radi ovocie a dezerty. Halušky s ovocím sú lahodné a potešia nejedného milovníka sladkého.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 300 g ovocia (napríklad čučoriedky, jahody alebo marhule)
  • 50 g cukru
  • 100 g masla
  • Škorica (podľa chuti)
  • Cukor na posypanie

Postup:

  1. Uvaríme zemiaky, necháme vychladnúť a postrúhame. Potom ich zmiešame so múkou, vajcom a soľou. Vznikne nám hladké a elastické cesto.
  2. V hrnci privedieme do varu osolenú vodu, do ktorej vložíme halušky. Varíme, kým nevyplávajú na povrch.
  3. Medzitým si na panvici rozpustíme maslo a pridáme umyté ovocie so škoricou. Povaru trocha do zmäknutia ovocia a posypeme cukrom.
  4. Uvarené halušky scedíme a pridáme ich na panvicu k ovociu. Dobre premiešame, aby sa halušky obalili v ovocnom prelivu.
  5. Podávame teplé…

Tento sladký variant halušiek je vynikajúci na raňajky či ako dezert. Halušky rozvarené na kašu sú univerzálnym pokrmom, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Či už s bryndzou, kapustou alebo ovocím, vždy potešia chuťové poháriky a prinesú kúsok slovenskej tradície do vašej kuchyne. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *