Pripravujem ho tak často, že pri prípave mi vždy napadne spojiť viac receptov do kopy a vznike skvelé jedlo. Dnes na odľahčenie jednoduchá príprava pomocov hrnčekov. Je to jednoduché a skvelé najme pre začínajúce kuchárky, ktorým gramáž vytvára vrásky na čele.
Hrnčekový cuketový koláč slaný
Kedy si som ani len nevedela, že z cukety sa dá pripraviť toľko jedál. A už vôbec nie, že nejaký koláč. To ma prekvapilo a musela som ho vyskúšať. Od tej doby, ako som už písala, ho pripravujem fatk často. U nás doma si získal miesto a máme ho fakt radi. Rozhodne si ho zamilujete aj vy.
Hrnčekový cuketový koláč slaný je vynikajúce jedlo, ktoré je jednoduché a rýchle na prípravu. Tento recept je zvlášť vhodný pre začínajúcich kuchárov, pretože nevyžaduje presnú gramáž surovín.
Čo budete potrebovať:
- 2 šálky strúhanej cukety
- 1 šálka strúhanej cibule
- 1 šálka múky
- 1/2 šálky oleja
- 4 vajcia
- 1/2 šálky nasekaného syra (napr. sladkého Eidamu)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte strúhanú cuketu, cibuľu, múku, olej, vajcia, syr a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte, kým nedostanete hladké cesto.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, napríklad bylinky, ktoré máte radi.
- Nalejte cesto do vymasteného a múkou vysypaného hrnčeka.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 35-40 minút, alebo kým koláč nenaberie zlatistú farbu a neodskakujú od okrajov formy.
- Nechajte koláč vychladnúť a podávajte ho ako teplý predkrm alebo hlavné jedlo. Môžete ho ozdobiť bylinkami alebo kyslou smotanou.
Tento slaný hrnčekový cuketový koláč je výborný s čerstvým šalátom, polievkou alebo len samotný. Vychutnajte si skvelú chuť tejto jednoduchej a chutnej pochúťky!
2)
Zdravé a chutné recepty sú vždy vítané. Tento hrnčekový slaný cuketový koláč je skvelým spôsobom, ako využiť čerstvú cuketu a pripraviť rýchlu dobrotu. Ideálny je ako ľahká večera alebo desiata. Poďte sa pozrieť na jednoduchý postup a ingrediencie, ktoré budete potrebovať na jeho prípravu.
Ingrediencie potrebné na cuketový koláč
Na prípravu hrnčekového slaného cuketového koláča budeme potrebovať: 1 stredne veľkú cuketu, 1 hrnček hladkej múky, 1/2 hrnčeka mletého syra (napríklad parmezán), 2 vajcia, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/4 hrnčeka olivového oleja, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva, soľ a korenie podľa chuti. Môžete pridať aj bylinky ako je oregano alebo bazalka pre vylepšenie chuti.
Postup prípravy
Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 °C. Cuketu umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Potom v miske zmiešajte všetky suché ingrediencie vrátane múky, prášku do pečiva, syra a korenia. V inej miske rozšľahajte vajcia, pridajte mlieko a olivový olej. Následne zmiešajte mokré a suché ingrediencie, a nakoniec opatrne pridajte nastrúhanú cuketu.
Všetko dobre premiešajte a potom zmes prelejte do vymastenej formy. Pečte približne 30-35 minút, alebo pokiaľ koláč nie je zlatohnedý. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom si ho vychutnajte! Tento hrnčekový cuketový koláč je dokonalý na rodinné stretnutia, alebo ako rýchla večera.