Hubová polievka kulajda je tradičná česká a slovenská polievka, ktorá je zvyčajne pripravená z huby, brambor, cesnaku a smotany. Tu je recept na tradičnú slovenskú verziu tejto obľúbenej polievky:

Ingrediencie:
– 500g čerstvých húb (napr. žampiony)
– 2 veľké brambory (olúpané a nakrájané na kocky)
– 1 cibuľa (nakrájaná)
– 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
– 1 lyžica múky
– 1 lyžica oleja
– 1 lyžica masla
– 1 lyžica kôporu (nasekaného)
– 500ml zeleninového vývaru
– 200ml smotany
– Soľ a korenie podľa chuti

 

Hubová polievka – Kulajda

Postup:
1. Na oleji a masle orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte huby a bôcky bramborov a orestujte na mierne, až kým všetky zložky nezmäknú.

2. Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa všetko zahustilo.

3. Pridajte zeleninový vývar a nechajte variť 20-25 minút, až kým sa brambory nezmäknú.

4. Pridajte smotanu a kôpor, dochuťte soľou a korením podľa chuti a nechajte ešte chvíľu variť.

5. Hotovú polievku servírujte posypanú s nasekaným kôprom a podávajte s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *