Hustý paradajkový pretlak recept

Úžasný recept na hustý paradajkový pretlak je tu!

Suroviny:

  • 2 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • Čerstvé bylinky podľa chuti (napríklad bazalka, oregano, tymian)

 

Hustý paradajkový pretlak recept

Postup:

  1. Paradajky opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a cesnak jemne nasekajte.
  2. Rozohrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a dusite ich, kým nezmäknú a nevydajú vôňu.
  3. Pridajte nakrájané paradajky do hrnca a premiešajte. Pridajte soľ a cukor.
  4. Znížte teplotu a nechajte paradajky dusiť sa na miernom ohni približne 1 až 2 hodiny, občas premiešajte.
  5. Keď sú paradajky rozvarené a pretlak dostal hustú konzistenciu, odstráňte hrniec z ohňa.
  6. Ak chcete, pridajte čerstvé bylinky podľa chuti a premiešajte.
  7. Paradajkový pretlak nechajte vychladnúť na izbovej teplote a potom ho uložte do sklenených pohárov alebo dolej po plastové nádoby.
  8. Sklenené poháre zapnite a uložte do chladničky. Paradajkový pretlak môžete skladovať až 1 týždeň.

Tento hustý paradajkový pretlak je vynikajúci na chlebík, cestoviny, pizzu alebo ho môžete použiť ako základ pre rôzne omáčky. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých paradajok (ideálne na varenie, napr. odrody Roma)
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soľ
  • 1 lyžička cukru (podľa chuti)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička bazalky (môžete použiť aj čerstvú)
  • Čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava paradajok: Paradajky umyte a postupne ich vložte do vriacej vody na 1-2 minúty, aby sa ľahšie lúpali. Potom ich vyberte a okamžite vložte do studenej vody. Po schladnutí ich olúpte a nakrájajte na menšie kusy.

  2. Príprava základnej zmesi: Cibuľu a cesnak olúpte a nasekajte nadrobno. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte ju na strednom ohni, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte cesnak a smažte ešte 1-2 minúty.

  3. Varenie pretlaku: Do panvice pridajte nakrájané paradajky, soľ, cukor, oregano, bazalku a bobkové listy. Miešajte, až kým sa všetky ingrediencie nespoja. Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu. Následne znížte teplotu na minimum a nechajte pretlak variť asi 1,5 až 2 hodiny, kým sa tekutina nezredukuje a pretlak nezhustne. Občas premiešajte, aby sa nepripálil.

  4. Dochutenie: Po uvarení vyberte bobkové listy. Pretlak ochutnajte a upravte podľa potreby soľou, cukrom alebo korením.

  5. Uskladnenie: Hustý paradajkový pretlak môžete plniť do čistých pohárov a zaviečkovať ich, alebo ich nechať vychladnúť a uchovávať v chladničke maximálne 1 týždeň.

Tip:

Pred podávaním môžete pretlak rozmixovať tyčovým mixérom, ak preferujete jemnejšiu konzistenciu. Tento hustý paradajkový pretlak je vynikajúci ako základ do omáčok, na pizzu alebo ako príloha k rôznym jedlám.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Pavol123 píše:

    Tento recept na hustý paradajkový pretlak je úžasný! Nikdy som si nemyslel, že to bude také jednoduché. Paradajky som mal zo svojej záhrady a boli naozaj zrelé. Postup bol jasný a veľmi jednoduchý. Cibuľa a cesnak sa krásne spojili s paradajkami a tá vôňa, keď sa to varilo, bola neskutočná! Použil som aj čerstvé bylinky ako bazalku, čo dodalo ešte lepšiu chuť. Tento pretlak je ideálny nielen na pizzu, ale aj na cestoviny alebo len tak natretý na chlieb. Určite ho vyskúšam znovu a odporučím ho všetkým svojim priateľom. Myslím si, že nie je nič lepšie ako domáci pretlak z vlastných surovín. Ďakujem za tento skvelý recept!

    1. MartaK píše:

      Súhlasím s Pavlom! Tento recept ma veľmi inšpiroval. Paradajkový pretlak je základom mnohých mojich obľúbených jedál a tento spôsob prípravy mi pripadá veľmi praktický. Vždy som mala obavy z dlhého varenia, ale tento recept ma presvedčil o opaku. Je skvelé, že môžem použiť vlastné bylinky – práve tie dodajú jedlu ten pravý šmrnc! Určite sa chystám urobiť viac porcií a uskladniť ich na zimu, aby sme si mohli vychutnať letné chute aj v chladnejších mesiacoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *