Recept 1: Bravčové mäso na spôsob gulašu
Úvod:
Bravčové mäso je vo slovenskej kuchyni veľmi obľúbené a má množstvo variácií. Tento recept na bravčový gulaš je jedným z najtradičnejších a najchutnejších pokrmov, ktorý si môžete pripraviť nielen na nedeľný obed, ale aj na rodinné oslavy a stretávky s priateľmi. Svojou bohatou chuťou a vôňou dokáže osviežiť každé jedlo, a to aj v chladnejších mesiacoch. Poďme sa pozrieť, čo všetko budeme potrebovať na jeho prípravu.
Ingrediencie:
- 800 g bravčového mäsa (napríklad plece alebo krkovička)
- 3 brambory
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice papriky (sladkej)
- soľ a korenie podľa chuti
- rascu
- 1 l vývaru (zeleninového alebo mäsového)
- 2 lyžice oleja
- 2 bobkové listy
- čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Na začiatok si umyjeme a nakrájame bravčové mäso na kocky približne 2-3 cm veľké.
- Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky. Mrkvu a zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky.
- V hrnci rozohrejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu do sklovita. Potom pridáme cesnak a necháme ešte chvíľku restovať.
- Pridáme bravčové mäso a opražíme ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne.
- Posypeme sladkou paprikou, osoľte a okoreňte. Ďalej pridáme rascu a bobkový list.
- Zalejeme mäsom vývarom tak, aby bolo úplne ponorené. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
- Po uplynutí doby varenia pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Necháme variť ďalších 30-40 minút, kým sú zelenina a zemiaky mäkké.
- Na záver posypeme nakrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvým chlebom alebo knedľou.
Recept 2: Bravčové rezne s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 600 g bravčového karé
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- 100 g hladkej múky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- olej na vyprážanie
Postup:
- Bravčové karé očistíme a nakrájame na rezne hrubé asi 1 cm. Potom ich jemne naklepeme, aby boli mäkšie.
- Prisypeme soľ a korenie, a posypeme prelisovaným cesnakom. Necháme chvíľu marinovať.
- Pripravíme si tri misky: v prvej dáme múku, v druhej rozšľahané vajcia s kyslou smotanou a v tretej strúhanku.
- Každý rezeň obalíme najprv v múke, potom v kyslej smotane s vajcom a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici rozohrejeme olej a rezne opekáme z oboch strán do zlatista. Po vyprážaní necháme na papierovej utierke, aby sme odstránili prebytočný olej.
- Servírujeme s varenými zemiakmi alebo zemiakovým pyré a čerstvým šalátom.
Recept 3: Bravčové koleno na pive
Ingrediencie:
- 1 bravčové koleno (asi 1-1,5 kg)
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 ml piva (bieleho alebo tmavého)
- 2 bobkové listy
- 5-6 celých čiernych korení
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica medu
Postup:
- Koleno dôkladne umyjeme a očistíme. Potom ho osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Cibuľu nakrájame na hrubo a cesnak rozpresujeme.
- Na panvici zohrejeme olej a koleno opekáme na všetkých stranách, aby malo peknú zlatistú farbu.
- V hrnci pripravíme marinádu: zmiešame pivo, horčicu, med, cibuľu, cesnak, bobkový list a čierne korenie.
- Koleno preložíme do väčšieho hrnca a zalejeme pripravenou marinádou. Varíme na miernom ohni asi 2-3 hodiny, až kým nie je mäso mäkké a šťavnaté.
- Koleno môžeme servírovať s kyslou kapustou, zemiakmi alebo chlebom.
Recept 4: Bravčový steak s bylinkovým maslom
Záver:
Tento recept na bravčový steak je jednoduchý a rýchly, no predsa dokáže potešiť každého gurmána. Bylinkové maslo dodáva mäsu výnimočnú chuť a arómu, ktorá nadchne aj tých najnáročnejších strávnikov. Nezabudnite pri tomto jedle, že kvalitné mäso a čerstvé bylinky sú kľúčom k skvelému výsledku. Podávajte s grilovanou zeleninou alebo zemiakmi a užívajte si tento skvostný pokrm s rodinou a priateľmi.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového steakového mäsa (napríklad kotleta)
- soľ a čierne korenie
- olej alebo maslo na pečenie
- 100 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvé bylinky (petržlen, tymián, rozmarín)
Postup:
- Steak osolíme a okoreníme z oboch strán. Necháme chvíľu odležať.
- Na panvici rozohrejeme olej alebo maslo. Steak pečieme na vysokej teplote, aby sa zatiahol a získal zlatistú kôrku, približne 4-5 minút z každej strany. Potom znížime teplotu a necháme dusiť ešte 4-5 minút, aby sa uvaril dokonale.
- Medzitým si pripravíme bylinkové maslo: zmäknuté maslo zmiešame s prelisovaným cesnakom a nasekanými bylinkami. Osolíme a zamiešame.
- Po upečení necháme steak chvíľu odpočívať, potom ho servírujeme s bylinkovým maslom na vrchu.
- Tento pokrm môžete podávať s pečenými zemiakmi, šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Tento súbor receptov ponúka široký pohľad na prípravu jedál z bravčového mäsa, ktoré sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. Nezabudnite, že domáca kuchyňa je o láske a tradíciách, a verím, že si s týmito receptami prinesiete do svojej kuchyne dávku chuti a pohody. Dobrú chuť!