Chutná Vareška

Jednoduchá fazuľová polievka

Jednoduchá fazuľová polievka

Jednoduchá fazuľová polievka na každý deň.
Toto je hádam prvý príspevok na tejto webovej stránke a tak teda dúfame, že bude mať oporu u naších čitateľov. Rozhodli sme sa náš prvý príspevok napísať na dtradičnú Slovenskú polievku, ktorá je obľúbená na Slovensku a dokonca si ju začínajú vážiť aj v zahraničí.

Na Slovensku je zvykom, že každý týžďeň a to najme v nedeľu máme na naších stoloch kurací vývar. Táto polievka je skôr jedlom na všedný deň a preto si poďme spolu ukázať ako sa dá pripraviť lepšie a aké sú finty na jej lepšiu chuť.

 

Ingredicencie k fazuľovej polievočke

  • 1 stredneveľká cibuľa
  • 250 g strakatej fazuľe
  • 4 zemiaky
  • 4 mrkvy
  • 2 l vody
  • BIO zeleninový bujón (kvalita – bio)
  • 1 PL škrobu (tapiokový)
  • 1 bobkový list
  • pertržlenová vňať,
  • rezance (široké)
  • čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

 

Jednoduchá fazuľová polievka

Jednoduchá fazuľová polievka

 

Jednoduchá fazuľová polievka na každý deň

Tak ako u každej klasickej fazuĺovej polievky, tak aj u tejto si dám na noc fazuľku odstáť do vody. Ako ďalšie dáme do hrnca olivový olej (ak nemáte použijte slnečnicový) a jemne ho zahrejme. Následne do rozhoriatého oleja dáme cibuľku a do sklovita ju spečieme.
Po tom čo sa nám cibuľka spražila tak pridáme fazuľu a bobkový list a všetko zalejeme vodou. Po tom čo sa nám fazuľa varila 50 minút tak pridáme na kocky posekané zemiaky, mrkvu posekanú na kolieska a bujón. Kto nechce bujón môže pridať polievkové korenie alebo polievkovú zmes. Je to na vás.

Hrniec zakrijeme a prípadne dolejeme vodu (ideálne už hrúcu z konvice). Varíme približne ďalších 30 minút po kým sa nám fazuľa neuvarí. My osobne máme radi keď je fazuľa jemne chrumkavá preto včastne kontrolujem stav fazuľe. Všetko podľa vašej chuti.

 

Keď sa nám polievka uvararila a fauzuľa je podľa vášho gusta, tak prejdeme k zhusteniu. Niekto má rád fazuľovú polievku ak je riedka, ale tá pravá poctivá sa zahuscuje. Na Slovensku sme zvyknnutý, ak je polievka zahustená múkov alebo solamilom prípadne zápražkou. Všetky varianty nie sú najzdravšie. Preto ja volím zahistenie škrobom.

Odoberte si tak 100 aťž 150 ml vody z polievky a pridajte do nej náš taopikový škrob,, ideálne jednu lyžicku. Podľa potreby aj viac. Kvlitne premiešajte vydličkou, bacharkou alebo predrepte v shahery. Náš škrob vlejeme do viacej polievky a dôkladne zamiešame. Kto nechce zahuscovať skrobom tak nech rozlačí pár zemiakov alebo nech ich na tadle potrie a nechá uvariť v polievke.

Polievku na konci okoreníme a osolíme podľa chutí. Odvarte si ešte široké rezance a podávajte s petržlenovou vňaťou

 

Budeme radi ak nám zanecháte nejaký komentár, ktorý nás povzbudí v ďalšom písaní. Prípadne ohodnoťte tento recept hviezdičkami.
Ďakujeme 🙂 Chutná Vareška je tu pre Vás drahý priatelia.

 

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *