Samozrejme! Tu je jednoduchý recept na prípravu kapustnice so zemiakovými haluškami:
Suroviny:
- 1 veľká hlava kapusty (kyslá alebo čerstvá)
- 500 g mäsa (napríklad bravčové, slanina, klobása)
- 3 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- hrsť čerstvého kôpru na ozdobenie
Kapustnica so zemiakovými haluškami
Postup:
- Mäso nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpustíme trochu masti alebo oleja a opečieme mäso z každej strany, kým nezhnedne. Potom ho odložíme do veľkého hrnca.
- Do panvice pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme mletú papriku a paradajkový pretlak, premiešame a povaríme pár minút.
- Cestoviny zopečieme na panvici bez tuku, až kým nezískajú peknú zlatohnedú farbu.-
- Kapustu nakrájame na tenké prúžky a pridáme ju do hrnca s mäsom. Zalejeme vodou tak, aby bola kapusta pokrytá.
- Pridáme opraženú cibuľu s paradajkou a necháme všetko pomaly variť, až kým kapusta nie je mäkká a mäso sa neuvarte.
- Zatiaľ čo sa kapusta varí, pripravíme halušky. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a premiešame s múkou a soľou do hladkej cesta. Z cesta rukou tvarujeme tenké valčeky a krájame na malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody.
- Uvarené halušky sceďte a pridajte do hrnca s kapustou. Ochutnajte polievku a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Na záver posypte nasekaným čerstvým kôprom.
- Kapustnicu nechajte odstáť pár minút, aby sa chute spojili, a môžete podávať.
Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave vynikajúcej kapustnice so zemiakovými haluškami. Dobrú chuť!
2)
Kapustnica je tradičné jedlo slovenských domácností, obľúbené najmä počas sviatkov. Je to srdcová polievka, ktorá sa pripravuje z kyslej kapusty, údeného mäsa a rôznych korenín. Kombinácia chutí, ako aj jej výživová hodnota naozaj očarí každého milovníka slovenských jedál.
Ingrediencie na kapustnicu
Na jednu porciu kapustnice so zemiakovými haluškami budete potrebovať:
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g údeného mäsa (najlepšie rebra)
- 2 litre vody
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ a čierne korenie
- olej
Na zemiakové halušky:
- 1 kg zemiakov
- 200 g múky
- 1 vajce
- soľ
Postup prípravy
Najprv si pripravte kapustnicu. V hrnci na oleji osmažte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Následne pridajte údené mäso a chvíľu smažte. Potom pridajte kyslú kapustu, bobkový list, soľ a korenie. Zalejte vodou, prikryte a varte asi hodinu.
Medzitým pripravte zemiakové halušky. Uvarte a popučte zemiaky, pridajte múku, vajce a soľ. Vypracujte jemné cesto. Z cesta odoberte malé kúsky a varte vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Podávajte horúcu kapustnicu so zemiakovými haluškami a užívajte si tradičnú slovenskú chuť!