Karfiolová polievka
Keď si všimnem v obchode na nákupe karfiol, hneď viem čo z neho spravím a šupnem ho do košíka. Hoci ho nekonzumujeme pravidelne, tak má nesmierne veľa potrebných nutričným látok pre náš organizmus. Karfiol je veľmi bohatý na živiny a vlákninu, má vysoký obsah kyseliny listovej, betakarotén či draslík. Obsahuje aj veľa vápnika, horčíka, fosforu či železa. Je to taká vitamínová bomba ako karfiolová polievka.
Na prípravu potrebujeme:
- 1 ks karfiol
- 4 ks mrkva
- 1 ks cibuľa
- 5 ks zemiak
- soľ,
- čierne korenie,
- olej,
- zeleninový bujón.
Postup: Karfiolová polievka
Na začiatku si poriadne umyjem karfiol, očistím a nakrájam na menšiu kúsky. Zemiaky si ošúpem a nakrájam na kocky. Mrkvu tak isto očistím a nakrájam na drobné polmesiačiky. Pripravím si hrniec na ktorom rozohrejem olej a pridám očistenú nakrájanú mrkvu. Keď sa cibuľa zatiahne a je sklovitá, pridáme mrkvu a premiešame.
Pridáme zemiaky a karfiol a necháme chvíľu restovať. Zeleninu následne zalejeme vodou tak, aby bola všetka zelenina pod vodou. Necháme variť pokiaľ zelenina zmäkne. Keď máme zeleninu hotovú, pridáme do polievky soľ, okoreníme a pridáme bujón. Ochutnáme, ak treba tak ešte dochutíme. Ak nie, tak máme polievku hotovú.
Dobrú chuť. Chutná varianta k tejto polievke je aj krémová zeleninová polievka.
[penci_recipe]