Chutná Vareška

Koláče s kapustovou plnkou

Koláče s kapustovou plnkou

Koláče s kapustovou plnkou ako originálny ľudový recept ktorý sa najme používa na východe Slovenska. Poznajú ho najme rusnáci alebo puďáci.

Na cesto potrebujeme:

  • 300g polohrubej múky
  • 1 žĺtok
  • 150ml mlieka
  • 1 lyžica práškového cukru
  • štipka soli
  • 15g droždia
  • 40g masla

Plnka:

  • 300 – 350 g bielej kapusty
  • krupicový cukor
  • štipka soli
  • mletá škorica
  • olej
  • maslo na potretie koláčov

 

Koláče s kapustovou plnkou

Mlieko si trošku zohrejeme na sporáku a do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme štipku soli, cukor a necháme vykysnúť kvások.

Preosiatu múku dáme do väčšej misy, pridáme rozpustené maslo, vykysnutý kvások a žĺtok.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 20 minút nakysnúť na teplom mieste. Z nakysnutého cesta urobíme 10- 12 guliek, ktoré rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Do stredu dáme vychladnutú plnku, kraje spojíme, znova rozvaľkáme a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vrch trochu popicháme vidličkou, potrieme rozpusteným maslom a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení si koláčiky posypeme práškovým cukrom.

 

Plnka: Koláče s kapustovou plnkou
Očistenú kapustu nadrobno pokrájame. Posolíme a na troche oleja podusíme do mäkka (vodu odstránime). Podľa chuti ochutíme cukrom a mletou škoricou. Dobrú chuť

 

Koláče s kapustovou plnkou

Koláče s kapustovou plnkou

[penci_recipe]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *