Koláče s kapustovou plnkou
Koláče s kapustovou plnkou ako originálny ľudový recept ktorý sa najme používa na východe Slovenska. Poznajú ho najme rusnáci alebo puďáci.
Na cesto potrebujeme:
- 300g polohrubej múky
- 1 žĺtok
- 150ml mlieka
- 1 lyžica práškového cukru
- štipka soli
- 15g droždia
- 40g masla
Plnka:
- 300 – 350 g bielej kapusty
- krupicový cukor
- štipka soli
- mletá škorica
- olej
- maslo na potretie koláčov
Koláče s kapustovou plnkou
Mlieko si trošku zohrejeme na sporáku a do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme štipku soli, cukor a necháme vykysnúť kvások.
Preosiatu múku dáme do väčšej misy, pridáme rozpustené maslo, vykysnutý kvások a žĺtok.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme 20 minút nakysnúť na teplom mieste. Z nakysnutého cesta urobíme 10- 12 guliek, ktoré rozvaľkáme do okrúhleho tvaru. Do stredu dáme vychladnutú plnku, kraje spojíme, znova rozvaľkáme a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vrch trochu popicháme vidličkou, potrieme rozpusteným maslom a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení si koláčiky posypeme práškovým cukrom.
Plnka: Koláče s kapustovou plnkou
Očistenú kapustu nadrobno pokrájame. Posolíme a na troche oleja podusíme do mäkka (vodu odstránime). Podľa chuti ochutíme cukrom a mletou škoricou. Dobrú chuť
Koláče s kapustovou plnkou
[penci_recipe]