Ak hľadáte zaujímavý recept na kuraciu pečienku s rozmarínom, tu je jeden jednoduchý a chutný spôsob:
Suroviny:
- 4 stredne veľké kuracie pečené
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaného)
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Kura na mede s rozmarínom
Postup:
- Kuracie pečené dôkladne umyte a osušte kuchynským papierom.
- Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, soľ a korenie v miske.
- Rozohnite kožu na kuracej pečienke a potrite ju pripravenou zmesou olivového oleja, cesnaku a rozmarínu.
- Ak máte radi intenzívnu chuť, potrite aj vnútro kuracej pečenky.
- Nechte kuracie pečené odstáť asi 15 minút, aby sa mohli chute lepšie vsiaknuť.
- Pečenky opečte na grile alebo na panvici asi 4-6 minút z oboch strán, alebo kým nie sú vnútri upravené na požadovanú teplotu.
- Podávajte teplé a doprajte si k nim prílohu podľa svojho výberu, ako sú napríklad zemiaky, šalát alebo pečená zelenina.
Dúfam, že si pochutnáte na tejto chutnej kuracej pečenke s rozmarínom!
2)
Ingrediencie:
- 1 celé kura (približne 1,5 kg)
- 4 lyžice medu
- 4 strúčiky cesnaku (roztlačené)
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu (alebo 1-2 lyžice sušeného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Šťava z 1 citrónu
- 1 cibuľa (nakrájaná na plátky)
- 2-3 mrkvy (nakrájané na kolieska)
- 4-5 zemiakov (nakrájaných na kusy)
Postup:
-
Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, med, roztlačený cesnak, šťavu z citrónu, soľ a čierne korenie. Pridajte nasekaný rozmarín a dôkladne zamiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Marinovanie kuraťa: Celé kura umyte a osušte. Potom ho dôkladne potrite marinádou, aby sa dostala do všetkých záhybov. Kura nechajte marinovať v chladničke minimálne 1-2 hodiny, najlepšie cez noc.
-
Príprava zeleniny: Na dno pečiacej misy rozložte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky. Zeleninu posypte trochou soli a korenia.
-
Pečenie: Kura položte na pripravenú zeleninu, zvyšok marinády nalejte na kura. Rúru predhrejte na 180 °C a pečte zakryté alobalom približne 45 minút.
-
Dokončenie pečenia: Po 45 minútach odstráňte alobal a pečte ďalších 30-40 minút, kým sa kura pekne nezlatne a nie je dôkladne prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť aspoň 75 °C). Občas kura potreste šťavou zo spodku misy.
-
Podávanie: Kura na mede s rozmarínom podávajte horúce so zeleninou, ktorú môžete tiež posypať čerstvým rozmarínom pred servírovaním.
Dobrú chuť!