Kura po Česky recept
Kurča po česky. Náš recept trocha obšírnejší ale za to veľmi jednoduchý.
Budeme potrebovať:
- 1 kurča
- soľ (alebo grilovacie korenie, poprípade korenie na kurča)
- 1 lyžička hladkej múky
Plnka:
- 2 rožky rozmočené v mlieku
- 2 vajcia
- vrchovatá lyžica masla
- petržlenová vňať
- muškátový kvet
- soľ
- maslo na potretie
Kura po Česky recept
Kurča si dôkladne umyjeme, osušíme, osolíme alebo potrieme uvedeným korením. Rožky z minulého dňa pokrájame na malé kocky, prelejeme studeným mliekom a necháme nasiaknuť.
V miske rozmiešame žĺtky so zmäknutým maslom do peny, osolíme a okoreníme štipkou muškátu, pridáme nadrobno posekanú petržlenovú vňať (môžeme vmiešať i šunku pokrájanú na jemné rezančeky, ak malo kurča drobky, pridáme i pokrájanú pečeň) a nakoniec vmiešame rozmočené a odkvapkané rožky, dobre premiešame a zmes zľahčíme tuhým snehom z ušľahaných bielkov.
Plnku vložíme do brušnej dutiny kurčaťa, alebo pod kožu pŕs. Zvyšok plnky položíme v tvare valčeka vedľa kurčaťa do pekáča a upečieme spolu alebo zabalíme do pomasteného alobalu a upečieme vedľa. Naplnené kurča zošijeme alebo zopneme ihlicami, vložíme do vymasteného pekáčika, podlejeme troškou horúcej vody a pečieme v horúcej rúre z oboch strán dočervena.
Pečieme pri miernejšej teplote, aby sa plnka pripiekla a kurča sa na povrchu nepálilo a nevysušovalo. V priebehu pečenia potierame povrch maslom alebo výpekom a podlievame troškou horúcej vody. Dozlatista upečené kurča vyberieme, šťavu v pekáčiku vydusíme na tuk, zoškriabeme i prepečenú šťavu so strán pekáčika, zaprášime lyžičkou hladkej múky, premiešame, opražíme, zalejeme vlažnou vodou a vlejeme do kastrólika.
Tam varíme najmenej 5 minút, až sa všetko rozvarí a tuk sa oddeľuje od šťavy. Kurča naporcujeme. Na tanieroch dostane každý porciu mäsa a časť plnky. Mäso prelejeme vriacou šťavou a podávame s varenými zemiakmi posypanými troškou petržlenovej vňate. Ako príloha je vhodný jemný kompót.
Prajem dobrú chuť.
Odporúčam vám ochutnať tento receptík: kurča na kyslej kapuste s pivom.
Kura po Česky a jeho ingrediencie na stiahnutie.
[penci_recipe]