Recept 1: Kuracie prsia plnené sušenými slivkami a syrom feta
Ingrediencie:
- 2 kusy kuracích pŕs
- 100 g sušených sliviek
- 75 g syra feta
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a čierny mletý korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Sušené slivky nakrájajte na malé kúsky. Fetu rozmrvíte na drobné kusy a spolu so slivkami a prelisovaným česnakom si pripravte zmes. Ochuťte soľou a korením.
- Plnenie kuracích pŕs: Kuracie prsia opatrne preplátujte tak, aby ste vytvorili „vrecko“. Toto vrecko naplňte pripravenou zmesou sliviek a feta syra.
- Zapečenie: Na panvici rozohrejte olivový olej. Vložte plnené kuracie prsia a opražte ich z každej strany asi 5 minút, aby sa mäso zatiahlo. Potom ich preložte do predhriatej rúry na 180°C a pečte približne 20-25 minút, kým kuracie prsia nie sú prepečené a šťavnaté.
- Servírovanie: Kuracie prsia po upečení nechajte pár minút odstáť, nakrájajte a podávajte s čerstvou bazalkou ako ozdobou. Hodí sa k nim kuskus alebo šalát.
Recept 2: Kuracie prsia plnené sušenými slivkami v omáčke z červeného vína
Ingrediencie:
- 2 kuracie prsia
- 100 g sušených sliviek
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného vína
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierny korenie podľa chuti
- čerstvý tymián
Postup:
- Príprava náplne: Sušené slivky nasekajte na menšie kúsky a zmiešajte ich so soľou a korením.
- Plnenie a opekanie: Kuracie prsia opatrne plňte pripravenou náplňou. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán do zlata.
- Príprava omáčky: Po opečení kuracích pŕs pridajte do panvice červené víno a varte na strednom ohni, kým sa omáčka nezredukuje a nezhustne. Potom pridajte prelisovaný cesnak a čerstvý tymián.
- Dusenie: Kuracie prsia vráťte do panvice a nechajte ich variť 15-20 minút, kým nie sú dokonale prepečené.
- Servírovanie: Podávajte s ryžou alebo zemiakmi a polejte omáčkou. Môžete pridať aj niekoľko varených zelenín ako prílohu.
Recept 3: Kuracie prsia plnené slivkami a orechmi
Ingrediencie:
- 2 kusy kuracích pŕs
- 100 g sušených sliviek
- 50 g vlašských orechov
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
- rukola na podávanie
Postup:
- Príprava náplne: Sušené slivky nakrájajte na kocky a vlašské orechy nasekajte. V miske zmiešajte slivky, orechy, med a horčicu. Pridajte soľ a korenie.
- Plnenie kuracích pŕs: Kuracie prsia preplátujte a naplňte ich zmesou orechov a sliviek. Zatvorte ich pomocou špajdle alebo kuchynskej niti.
- Opekanie: Na panvici rozohrejte olivový olej a plnené kuracie prsia z oboch strán opražte do zlatista. Potom ich preložte na plech a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút.
- Servírovanie: Po upečení nechajte chvíľu odstáť, nakrájajte na plátky a podávajte na rukole. Môžete pridať aj kvapku balzamikového octa pre zvýraznenie chuti.
Tieto recepty sú skvelou kombináciou sladkých a slaných chutí, pričom sušené slivky dodávajú jedlu sviežosť a špeciálny nádych. Nech sa páči, užite si prípravu a chuť týchto jedinečných pokrmov!
Potrebujeme:
– 4 kusy kuracích pŕs
– 100 g sušených sliviek
– soľ a korenie podľa chuti
– olej na pečenie
Kuracie prsia plnené sušenými slivkami
Postup:
1. Kuracie prsia si umyjeme a osušíme. Potom ich nakrájame na rovnaké kúsky a osolíme a okoreníme podľa chuti.
2. Sušené slivky nasekáme na menšie kúsky.
3. Naraženú časť kúskov prsníka otvoríme nožom a do otvoru naplníme niekoľkými kúskami sušených sliviek.
4. Pečieme na oleji na rožni alebo v rúre 25-30 minút dozlatova.
5. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!