1. Kuracie prsia plnené klobásou a syrom
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g klobásy (napríklad údenej)
- 150 g syra (ideálne mozzarella alebo eidam)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Petržlen na ozdobenie
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme a z polovice ich prešpikujeme, aby sme vytvorili priestor na plnenie. Môžeme ich jemne naklepať, aby boli tenšie.
- Klobásu nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridáme nakrájanú klobásu a orestujeme ju približne 5 minút, aby sa uvoľnili chute. Pridáme sušený tymián, papriku, soľ a korenie.
- Na konci prípravy pridáme nakrájaný syr a miešame, kým sa nezačne roztápať. Plnku necháme chvíľu vychladnúť.
- Plníme kuracie prsia pripravenou zmesou a zabezpečíme ich špáradlami alebo kuchynskou niťou. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a kuracie prsia opečieme z oboch strán do zlatista.
- Preložíme ich do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút. Podávame ozdobené petržlenom.
2. Kuracie prsia na klobásovom ragú s paprikou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 150 g klobásy (napríklad salamovej)
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka paradajok (400 g)
- 1 čajová lyžička oregána
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka na ozdobenie
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky. Klobásu a cibuľu tiež nakrájame na malé kúsky. Papriky očistíme a nakrájame na prúžky.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pričom pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme do zlatista.
- Pridáme klobásu a restujeme ďalších 5 minút, potom pridáme nakrájané papriky a opekáme, kým nezmäknú.
- Pridáme kuracie prsia, dôkladne premiešame a restujeme asi 10 minút.
- Nalijeme paradajky (vrátane šťavy) a prisypeme oregáno, soľ a korenie. Varíme na miernom ohni 15-20 minút, kým sa jedlo nezredukuje a prísady sa dobre prepoja.
- Podávame teplé, ozdobené čerstvou bazalkou, napríklad s ryžou alebo čerstvým chleba.
3. Kuracie prsia s klobásou na špenátovom kréme
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g klobásy (napr. s údenou alebo pikantnou chuťou)
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 ml smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 50 g parmezánu (na posypanie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Citrón na dochutenie
Postup:
- Kuracie prsia osolíme a okoreníme. Na panvici s olivovým olejom kuracie prsia opečieme z oboch strán do zlatista a potom ich odložíme na tanier.
- Na tej istej panvici pridáme na kocky nakrájanú klobásu, cibuľu a cesnak. Pražíme, kým klobása nezhnedne a cibula nezmäkne.
- Pridáme čerstvý špenát a varíme, kým nezvädne. Potom pridáme smotanu a dobre premiešame. Necháme pár minút variť, kým sa nezredukuje.
- Kuracie prsia vrátime na panvicu a všetko spolu necháme podusiť asi 5 minút. Na záver môžeme dochutiť šťavou z citrónu.
- Hotové jedlo posypeme nastrúhaným parmezánom a podávame s ryžou alebo cestovinami.
Tento výber receptov na kuracie prsia s klobásou ponúka rôzne chute a podoby servírovania. Každý z týchto receptov je skvelý spôsob, ako si vychutnať jedlo, ktoré je chuti a zároveň výživné. Dúfam, že si ich obľúbite!
Potrebujete:
– 4 kuracie prsia
– 4 klobasy
– soľ
– čierne korenie
– červená paprika
– cesnak
Kuracie prsia s klobásou
Postup:
1. Kuracie prsia nakrájajte na plátky a opražte ich na panvici, kým nebudú zlatisté.
2. Klobasy nakrájajte na plátky a pridajte k prsiam na panvici.
3. Osolte, okoreňte čiernym korením, červenou paprikou a cesnakom podľa chuti.
4. Dusíme na miernom ohni a miešajte občas, kým kurča nebude hotové.
5. Podávajte s duseným ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!