Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 2 lyžice horčice
– 2 lyžice medu
– 1 lyžica masla
– Soľ a korenie podľa chuti
Kuracie prsia v horčicovo medovej omáčke
Postup:
1. Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
2. Na panvici rozpustíme maslo a prsia opečieme zo všetkých strán.
3. Do panvice pridáme horčicu, med, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame a necháme pomaly variť približne 10 minút, kým omáčka zhustne.
4. Podávame horúce s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
Recept 1: Kuracie prsia v horčicovo medovej omáčke s bylinkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať a tymián na ozdobu
Postup:
- Na začiatku si pripravíme marinádu. V miske zmiešame dijonskú horčicu, med, nasekaný cesnak, olivový olej a balzamikový ocot. Všetko dôkladne premiešame, aby sa prísady dobre spojili.
- Kuracie prsia dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ich namočíme do horčicovo-medovej marinády, dôkladne ich obalíme a necháme marinovať aspoň 30 minút. Ideálne je nechať ich marinovať cez noc v chladničke, aby sa chute lepšie spojili.
- Po marinovaní rozpálime panvicu na strednom ohni a pridáme trochu oleja. Kuracie prsia opražíme z oboch strán, kým nebudú pekne zlatohnedé a prepečené. Celkový čas pečenia by mal byť približne 10-15 minút podľa hrúbky mäsa. Po upečení ich vyberieme na tanier a necháme zakryté, aby ostali šťavnaté.
- Do panvice, kde sa opekali kuracie prsia, pridáme zvyšok marinády. Necháme ju zovrieť a následne varíme na miernom ohni asi 5 minút, kým sa omáčka zahustí. Podľa chuti môžeme pridať soľ a čierne korenie.
- S omáčkou polejeme kuracie prsia a ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a tymiánom. Ako prílohu môžeme zvoliť ryžu, zemiaky alebo grilovanú zeleninu.
Recept 2: Kuracie prsia v horčicovo medovej omáčke na zeleninovom lôžku
Ingrediencie:
- 600 g kuracích pŕs
- 4 lyžice medu
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Začíname marinovaním kuracích pŕs. V miske zmiešame med, horčicu, sójovú omáčku a nasekaný cesnak. Kuracie prsia dôkladne obalíme touto omáčkou a necháme ich marinovať aspoň 30 minút.
- Medzitým si pripravíme zeleninové lôžko. Cibuľu a papriku nakrájame na jemné kúsky, cuketu na kolieska. Na veľkej panvici alebo wok panvici zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme ju asi 3-4 minúty. Potom pridáme papriku a cuketu a pokračujeme v restovaní, kým zelenina nezmäkne. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na inej panvici opražíme marinované kuracie prsia na strednom ohni. Smažíme ich 6-8 minút z každej strany, kým sú zlatohnedé a prepečené.
- Keď sú kuracie prsia hotové, pridáme ich na zeleninové lôžko a polejeme zvyškom marinády, ktorá nám ostala. Necháme všetko spolu dusiť ešte asi 5 minút.
- Hotový pokrm podávajte teplý. Môžete ho posypať čerstvými bylinkami, ako je bazalka alebo koriander, aby ste pridali čerstvú chuť.
Recept 3: Rúrou pečené kuracie prsia v horčicovo medovej omáčke so zemiakovou kašou
Ingrediencie:
- 800 g kuracích pŕs
- 4 lyžice medu
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- 1 citrón (šťava z citrónu)
- 3 strúčiky cesnaku
- 600 g zemiakov
- 100 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
- Soľ, korenie a čerstvý rozmarín na dochutenie
Postup:
- Predohrejte rúru na 200 °C. V miske si zmiešajte med, horčicu, citrónovú šťavu a pretlačený cesnak. Touto marinádou dôkladne potrite kuracie prsia a nechajte ich marinovať, ak máte čas, ideálne je na niekoľko hodín.
- Zemiaky olúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Po uvarení zlejte vodu, pridajte maslo a smotanu na varenie a rozmixujte do jemnej kaše. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
- Kuracie prsia s marinádou uložte na plech a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, kým sú dobre prepečené a zlatohnedé. Po upečení ich vyberte a nechajte chvíľu odpočívať.
- Podávajte kuracie prsia na tanieri polejú horčicovo-medovou omáčkou a vedľa zemiakovú kašu. Ozdobte čerstvým rozmarínom, ktorý dodá jedlu nádhernú arómu.
Tieto recepty na kuracie prsia v horčicovo medovej omáčke sú jednoduché na prípravu a ponúkajú vynikajúcu kombináciu chutí a textúr. Užite si ich!