Kuracie rezne na 4 spôsoby
Nič nie je lepšie než chutný nedeľný obed s celou rodinou. Dnes si spolu s mojím receptom pripravíme kuracie rezne. U nás na obed ich nikdy nie je dosť, keďže na nedeľný stô nie je nič lepšie než kvalitný kurací vývyar a vyprážané kuracie rezne.
K príprave budeme potrebovať:
- kurcie rezne (rezeň)
- olej na vyprážanie
- zemiaky
- zelenina – príloha
- citrón
- čierne korenie
- soľ
- 3 vajíčka
- hladká múka
- strúhanka
Kuracie rezne
Než som začala variť tak som si pod tečúcou vodou v dreze dôkladne umyla kuracie rezne. Nechala som kuracie mäso odkvapkať alebo som ho utierkou rovno usušila. Ostrou stranou noža som nakrájala kuracie rezne na tanšie plátky. Potom som na lopáriku tupou stranou noža poklepala rezne. Nemusíte klepať rezne kladivkom ale aj tupou stranou noža. Je na vás akú postup zvolíte.
Po tom čo som mäsko poklepala tak som ho dala na tanier a z oboch strán osolila aj opeprila. Vedľa do so misiek dala hladkú múku strúhanu aj vajíčka, ktoré rozmiešate vydličkou aby sa vám bielka aj žltka spojili. Následne som kuracie rezne obalila v hladkej múke, dala do vjíčok a potom do strúhanky.
Takto sa obaľuje krací rezeň. Postupne som obalila všetky rezne. Na panvici som si rozpálila olej na vyprážanie a vypražila z oboch strán rezne.
Za ten čas čo mi chladli rezne tak som si olúpala, narezala a osolila zemiaky, ktoré so varila ako príloh. Môžete začať variť zemiaky ešte predtým než začane s reznami.
K rezňom som si pripravila aj malý šalát s pradajkami, šalatovymi uhorkami, cibuľkou so soľou, štripkou cukru, čierným korením a octom.
Pri servírovaní som na tanier dala dve kúsky rezňou na ktoré som pokvapkala citrón k ním som priložila zemiaky a do misky šalát.
Dobrú chuť priatelia.
Kuracie rezne so šunkou
Kuracie rezne so syrom a šunkou
Ako druhý recept vám ukážem chrumkavé reze so syrom a šunkou. U nás na stole zmiznú hneď ako prvé, len sa po nich zapráši.
K receptu potrebujeme prakticky to isté čo k predhácdzajúcemu:
- pár kuracích rezní
- slnečnicový olej
- zemiaky
- šunka,
- syr
- čierne
- korenie
- soľ
- hladká múka
- vajička
- strúhanka
Tak ako predtým som si prv umyla mäsko, ktoré som nakrájala na rovnomerné kúsky. Následne som kuracie mäso oklepala jmenou stranou kaldivka na klepanie mäsa.
To perto aby bolo mäso mäkšie nakoľko ho budeme spájať s druhým kúskom. Preto nie je vhodné poklepanie druhou stranou noža. Mäsko poklepte tak aby sme dosihali rovnomenú hrúbku ale ternkú. Nakoľko potrebujeme viac kúskov.
Potom som si zobrala poklepané mäso dala som na neho šunku osoliala a pridala syr a potom opäť maso. Kraje mäsa som spojila špáratkom. Postačía vám dve tri špáratka na jedno mäso. Takéto mäsoosoľte a okoreňte čoerným kroením s oboh strán. Potom obaľte v hladkej múke, rozmiešanom vajíčku a potom v strúhanke. Takto som obalila viacero
Na panvici som si zohriala olej a opartne som vložila prvý kúsok balených rezňou. Ak to prvý rezeň peržil, tak som postupne pridívala ďalšie rezne, kým sk nevypražila ďalši rezne.
Po vypražení všetkých rezńou som začala s prílohou. Príloha boli varené zemiaky, ktoré som pripravila tak, že som ich ošúpala, narezala na kociky a dala na 25 minút variť v osolenej vode. Potom so och omastila kúskou masla per chuť a pridada štipku čierneho korenia a nasekanej pertržlenovaej vňati.
Ako prílohu som v ľadničke našla ľadový šalát, paradjky a redkvičky, ktoré som pokrájala na malé kúsky osolila a pokvapkala citrónom. A jednoduchý šalát je na svete.
Servírovala som jedlo tak, že na veľký oblý tanier som dala väčší režen, ktorý som rozkrojila perložila, pridala som zemiaky, na ktoré som dala malú kocku masla a priložila dve lyžice šalátu.
Skvelé jedlo čo? Dobrú chu priatelia.
Vyprážané kuracie rezne v dvojobale so zemiakovou kašou
Vyprážané kuracie rezne v dvojobale so zemiakovou kašou
Klasické jedlo ako každé vyprážané kuracie rezne avšak je trocha iné v jeho chrumkavom obale. Tento recept práve zamerám na tvorbu chrumkavého obalu na reznňoch.
Potrebujeme:
- 6 kusov kuracích prs
- zemiaky
- maslo
- olej
- mlieko
- hladká múka
- strúhanka
- soľ
- čierne mleté korenie
- vajíčka
Tento receptík pripravujeme takto.
Keďže ide o klasické vyprážané kuracie rezne (prsia), tak tento recept zvládne každá nová gazdinka.
Ako prvé si aj v tomto recepte dôkladne umyjeme kuracie prsia, ktorá nožom nakrájame na pláty (kúsky). Následne tieto kuracie pláty osolíme a okoreníme čierným mletým korením. Presne tak ako v predchádzajúcich receptoch.
Prsia potom obalíme v hladkej múke, rozmiešanom vajíčku a strúhanke. Následne dáme rezeň opäť do vajíčka a strúhanky. Takto sa nám vytvorí dvojobal, ktorý chceme dosiahnúť.
Náš tip: Ak sa vám nelepí druhý obal strúhanky tak odporúčam pri prvom bale dať rezne do chladničky. Alebo ich len nechať vystáť aby stuhla prva vrstva a strúhanka sa pekne prilepila k vajíčku. A potom môžete ísť na druhu vrstvu.
Náš tip 2: Na zlepšenie jedla môžete použíť aj hrubšu strúhanu a rezne budu viac chrumkavé. Alebo môžete použíť rozpučené solené chipsy. Takto sa z rezna stane neodolatelný pôžitoch a najme je to veľmi zujímavé a chutné.
Následné po obalením som vo vysokon hrnci uvarila ošupeané a na kocy pokrájamné zemiaky. Nezabudnite pri varení zemiakov vodu dôkladne osoliť 2 čajovými lyžičkami soli.
Po dovarení pridajte do hrnca 1 dcl vlažného mlieka, soľ pľa chuti, dve polievkvé lyžice masla a petržlenovú vnať. Potom rozmixujte zemiaky čím vytvoríte kašu.
Podávame na taniery jeden kúsok rezňa, dve naberačky kaše. Na kašu dáme čerstvú pertžlenovú vňať pár kvapierk roztopeného masla, ktoré môžete dať aj na rezeň. Dobrú chuť prajem.
Kuracie rezne na prírodno so zeleninou
Kuracie rezne na prírodno so zeleninou
Zdravá varianta k vyprážaným rezňom a to rezne na prírodný spôsob. Chutné rezne plné bielkovýcn vhodné per rast svalov ale aj pre deti vo vývoji. Perto je tento recept vhodný najme pre deti. Poďme si ho spolu pripraviť.
K receptu som pri pripravila:
- kuracie rezne
- mrkvu
- pertžlen
- hrášok
- karfiól
- kapustové rúžičky
- olej na vyprážanie
- kuchynú soľ
- čierne mleté korenie
- maslo
Príprava:
Zobrala som si steakový hrniec, ak nemáte takýto hrniec tak postačí nejaký väčší širší hrniec. Do hrnca som dala kvapku oleja a 2 polievkové lyžice masla. Pridáme kuracie prsia, ktoré som si narezala na menšie časti. Režte ich tak ako keby ste ich išli vypekať na strede veľké pláty. Pridajte kuracie „pláty“ do hrnca a osoľte a pridajte štipku čierneho korenia.
Výhoda steakového hrncia je v tom, že vrúbky a teda sa to prejaví aj na spracovaní mäsa aj na tom, že budeme mať vrúbky na mäsa ako keby ste ho grilovali.
Mäsko 10 až 15 minút posmažte. Pre sitotu ochutnajte či je mäsko trocha mäkšie a keď je tak pár minúť pred zmäkknutím tak pridáme zeleninu a opäť dosolíme. Môžeme pridať ešte nie celé deco vody, ktorá sa nám pri príprave aj tak vyparí.
Náš tip: Ak nchete pripravovať mäsko spolu so zeleninou, tak môžete pripraviť zeleninu na pare. Ak nemáte na to kuchynský stroj, tak stačí ak si do hrnca dáte vodu a na hrniec cedník do ktorého dáte zeleninu. Takto jednoducho pripravíte zeleninu na pare.
Po tom čo sa nám mäsko a zelenina pripravila, tak na koniec ju ešte dochutím soľou a čierným letým krením. Na koniec pridáme trocha posekanej pertžlenovej vňate a pár lyžičiek masla a presmiešame. Dobrú chuť.
[penci_recipe]
Náš titulok: Kuracie rezne
Kuracie rezne sú od jakživa pokrmom nás Slovanov.
Kuracie rezne sú tradičné v Čechách so zemiakovým šalátom ale zemiakmy pečené v rúre.
Neobyšlo to ani Slovensko, kde na východe Slovenska sa tradične v nedeľu pripravuje kurací vývar a ako druhé jedlo vyprážane kuracie rezne (rizky) so zemiaky. Pre niektoré rodiny je to viac než tradícia a opakuje sa dosť často. Napríklad niektoré rodiny konzumujú vypražené kuracie mäso aj každ druhý týždeň.
Vyprážene kuracie rezne sa dajú pripraviť na veľa spôsobov a Slováci ich pripravujú tak ako píšem vyššie. Či už ide o kuracie prsia na prírodno, so syrom a šunkou, v dvoj až trojobale. Či už na rakúsky spôsob „šincel“alebo len klasikcy pri zmene obalu pomocou strúhanky ako uvádzam vyššie v recepte.
Slováci celkovo kuracie mäso konzumujú čo raz častejšie. Príchodom menej kvalitného a napichaného mäsa zo západnej európy sa znížila cena a zvýšila spotreba takéhoto „mäsa“.
Tvorba takéhoto mäsa spočíva najme v antibiotykách a látkach na rýchly rast, ktorým su dopované sliepky. Výspedkom je rýchlejší chov a väčšie kuracie prsia.
Kulturistika taktiež napomohla vyššej spotrebe kuracieho mäsa, ale celkovo každého druhu mäsa, ktorý sa dá kúpiť v supermarkete. Kulturist často obľubujú najme kuracie mäso, ktoré jedia v kilách. Preto sú prave kulturisty cieľová skupina hospodárov.
Oóo tak toto je fakt skvelý receptík.
Hneď si idem pripraviť jeden z nich.
Ďakujem za inšpirácie. :).