Kuracie rizoto so zeleninou, takto by ste ho mali pripravovať.
Zložky:
- 2 hrnčeky kuracieho mäsa (nakrájaného na malé kúsky)
- 1 cibuľa (nakrájaná na jemné kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (rozomleté)
- 1 hrnček arborio ryže
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrnček zmrazeného hrášku
- 1 hrnček nakrájanej zeleniny podľa vlastného výberu (napr. mrkva, paprika, cuketa)
- 1/2 hrnčeka strúhanej parmezánovej syra
- Soľ a korenie podľa chuti
Kuracie rizoto so zeleninou
Postup:
- V hrnci rozohrejte trochu oleja a opražte cibuľu dozlatista.
- Pridajte rozomletý cesnak a kuracie mäso. Opražte, kým sa mäso dobre nezohnije.
- Pridajte arborio ryžu a premiešajte, kým sa ryža nezačne lesklíť.
- Za stáleho miešania postupne pridávajte zeleninový vývar a nechajte ryžu absorbovať tekutinu.
- Keď je ryža takmer uvarená, pridajte nakrájanú zeleninu a hrášok. Pokračujte v miešaní a varte až do uvarenia zeleniny.
- Odstavte rizoto z ohňa a primiešajte strúhaný parmezánový syr.
- Ochutnajte a prípadne pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte ešte teplé a posypte ďalším parmezánovým syrom, ak si želáte.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 250 g ryže (ideálne arborio alebo iná ryža na rizoto)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 100 g zmrazeného hrášku
- 1 liter kuracieho vývaru (môže byť aj z kociek)
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Kúsok čerstvej petržlenovej vňate (na ozdobu)
Postup:
-
Príprava surovín: Kuracie mäso umyte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. Mrkvu a papriku nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie kuracieho mäsa: Vo veľkej panvici alebo hlbokej pánvi zohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte kuracie mäso, osoľte a opečte ho dozlatista. Potom ho vyberte a odložte na tanier.
-
Smaženie zeleniny: Do tej istej panvice pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte dozlatista. Pridajte mrkvu a papriku a pokračujte v smažení asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie ryže: Pridajte ryžu a miešajte, kým sa neobalí olejom a zeleninou. Následne pridajte biele víno (ak používate) a varte do odvetrania alkoholu, asi 2 minúty.
-
Pridanie vývaru: Postupne pridávajte kurací vývar, vždy po naberačke, a miešajte, kým sa tekutina nevstrebe. Tento krok opakujte, kým ryža nie je al dente (asi 18-20 minút).
-
Dokončenie rizota: Keď je ryža hotová, pridajte späť opečené kuracie mäso a zamiešajte. Pridajte zmrazený hrášok a nastrúhaný parmezán. Dochutíte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Rizoto podávajte teplé, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať ešte trošku parmezánu navrch.
Dobrú chuť!