Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 2 stredne veľké cukety
- 4 stredné zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 100 ml kuřacieho vývaru alebo vody
- 100 g nastrúhaného syra (napríklad parmezán alebo mozzarella) – voliteľné
Postup:
-
Predpríprava: Predhrejte rúru na 200 °C. Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte. Osoľte a okoreňte ich z oboch strán.
-
Príprava zeleniny: Cukety umyte a nakrájajte na kolieska, zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno, cesnak nasekajte nadrobno.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú zlatisté. Následne pridajte zemiaky a smažte ich asi 5-7 minút, kým nezačnú zmäknúť. Potom pridajte cuketu a ďalej smažte ďalších 3-5 minút.
-
Pečenie: V hlbokej pekáči alebo zapekacej mise rozložte zmes zemiakov a cukety. Na vrch položte osolené a okorenené kuracie stehná. Potom posypte sušenou bazalkou a oreganom.
-
Pridanie vývaru: Do pekáča nalejte kuřací vývar alebo vodu, aby sa jedlo nevysušilo počas pečenia. Ak sa rozhodnete, posypte nastrúhaným syrom.
-
Pečenie v rúre: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 40 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 15-20 minút, aby ste dosiahli zlatistú kôrku na kuracích stehnách.
-
Podávanie: Po upečení nechajte jedlo chvíľu vychladnúť, potom servírujte na tanier. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kosťou, na koži)
- 2 veľké cukety
- 4 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička papriky
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava surovín:
- Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
-
Predpríprava kuracích stehien:
- Kuracie stehná umyte a osušte. Osoľte ich, okoreňte čiernym korením, paprikou a pridajte oregano. Nechajte ich chvíľu odležať, aby sa mäso „namočilo“ do korenín.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici alebo hlbokom plechu nalejte olivový olej a zohrejte ho na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak, a smažte ich, kým nie sú zlatohnedé. Následne pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán, kým nie sú pekne zlaté.
-
Príprava zeleniny:
- K opečeným stehienkam pridajte nakrájané zemiaky a cuketu. Premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre skombinovali.
-
Pečenie:
- Prekryte panvicu pokrievkou alebo alobalom a varte na miernom ohni približne 25-30 minút. Po 15 minútach odkryte, premiešajte a pečte ďalších 10-15 minút bez pokrievky, aby sa všetky suroviny pekne prepojili a zemiaky boli mäkké.
-
Dokončenie:
- Ak sú kuracie stehná hotové a zelenina mäkká, môžete jedlo posypať čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
-
Podávanie:
- Servírujte teplé, najlepšie s čerstvým chlebom alebo len tak na tanieri.
Dobrú chuť!