Kuracie stehná na cukete a zemiakoch

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná
  • 2 stredne veľké cukety
  • 4 stredné zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička oregana
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 ml kuřacieho vývaru alebo vody
  • 100 g nastrúhaného syra (napríklad parmezán alebo mozzarella) – voliteľné

Postup:

  1. Predpríprava: Predhrejte rúru na 200 °C. Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte. Osoľte a okoreňte ich z oboch strán.

  2. Príprava zeleniny: Cukety umyte a nakrájajte na kolieska, zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno, cesnak nasekajte nadrobno.

  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nie sú zlatisté. Následne pridajte zemiaky a smažte ich asi 5-7 minút, kým nezačnú zmäknúť. Potom pridajte cuketu a ďalej smažte ďalších 3-5 minút.

  4. Pečenie: V hlbokej pekáči alebo zapekacej mise rozložte zmes zemiakov a cukety. Na vrch položte osolené a okorenené kuracie stehná. Potom posypte sušenou bazalkou a oreganom.

  5. Pridanie vývaru: Do pekáča nalejte kuřací vývar alebo vodu, aby sa jedlo nevysušilo počas pečenia. Ak sa rozhodnete, posypte nastrúhaným syrom.

  6. Pečenie v rúre: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre asi 40 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 15-20 minút, aby ste dosiahli zlatistú kôrku na kuracích stehnách.

  7. Podávanie: Po upečení nechajte jedlo chvíľu vychladnúť, potom servírujte na tanier. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 4 kuracie stehná (s kosťou, na koži)
  • 2 veľké cukety
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička papriky
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  2. Predpríprava kuracích stehien:

    • Kuracie stehná umyte a osušte. Osoľte ich, okoreňte čiernym korením, paprikou a pridajte oregano. Nechajte ich chvíľu odležať, aby sa mäso „namočilo“ do korenín.
  3. Smaženie:

    • Na veľkej panvici alebo hlbokom plechu nalejte olivový olej a zohrejte ho na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak, a smažte ich, kým nie sú zlatohnedé. Následne pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán, kým nie sú pekne zlaté.
  4. Príprava zeleniny:

    • K opečeným stehienkam pridajte nakrájané zemiaky a cuketu. Premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre skombinovali.
  5. Pečenie:

    • Prekryte panvicu pokrievkou alebo alobalom a varte na miernom ohni približne 25-30 minút. Po 15 minútach odkryte, premiešajte a pečte ďalších 10-15 minút bez pokrievky, aby sa všetky suroviny pekne prepojili a zemiaky boli mäkké.
  6. Dokončenie:

    • Ak sú kuracie stehná hotové a zelenina mäkká, môžete jedlo posypať čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
  7. Podávanie:

    • Servírujte teplé, najlepšie s čerstvým chlebom alebo len tak na tanieri.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *