Kuracie stehná na smotane
Zrejme aj vy rozmýšľate čo navariť mužovi a deťom na obed. Ja som sa dneska rozhodla pripraviť kuracie stehná na smotane a to vo viacerých varinatoch. Rýchlo a jednoducho Vám teda ukážem ako pripraviť štyri obedy ktoré stoja za to.
1) Kuracie stehná na smotane so syrom
K týmto kuracím stehnám budeme potrebovať tieto ingrediencie:
- 4 kuracie stehná,
- smotanu na šľahnie (ja dávam dve ale stačí aj 1 kelímok),
- 3 strúčiky cesnaku,
- tvrdší syr (tehla, gouda),
- čierné korenie (mleté),
- mletá sladká paprika (môže byť aj údená),
- mletá rasca,
- kuchynská soľ,
- olivový olej.
Postup – Kuracie stehná na smotane so syrom
k receptu prakticky nič nepotrebujeme kupovať okrem kuracieho mäsa a syru. Inak všetko zrejme máte už doma.
- Kuracie stehná (či už vykostené alebo nie) si dôkladne umyjeme a osušíme. Následne ich osolíme a okoreníme a taktiež pridáme rascu.
- Dôkladne si vymastíme zapekaciu misu. Vložíme do nej mäso a dáme na neho pár kvapiek olivového oleja. Podlejeme smotanou a prodáme celý cesnak, ktorý sme si vopred očistili. Dávame ho tam kvôli lepšej chuti. Pridajte ho tiež, deti nič nepoznajú.
- Vyhrejme sú rúru na 200 stupňov celzia a vložíme do nej zakrytú zapekaciu misu. Pečieme približne 30 až 45 minút podľa tuhosti a veľkosti mäsa. Pár minút pred dokončením mäsa ho posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť na 5 minút.
- Môžete podávať s zemiakovou kašou, alebo ryžou. Ja osobne mám rada rýchle jedlá preto spravím plnú mysku šalátu. Tak je jedno na prípravu rýchlejšie, jednoduchšie a zdravšie. Muž už nedudre, haha :).
- Kuracie stehná na smotane s klobásou a slaninou
2) Kuracie stehná na smotane s klobásou a slaninou
Tento recept si váš muž zamiluje.
K tomuto skvelému a chutnému receptu budeme potrebovať:
- 5 ks vykostených kuracích stehien (môžu byť vykostené nemusia),
- 3 až 5 plátkov oravskej slaniny,
- 1 ks pikantnej klobásky,
- 2 ks cibuľky,
- 2 ks červenej papriky,
- 3 strúčiky cesnaku,
- olej,
- kuchynská soľ,
- koreniny.
Postup – Kuracie stehná na smotane s klobásou a slaninou
Opäť ani k tomuto receptu okrem kuracích stehien a klobásy – veľa ingrediencií nepotrebujeme. Opäť rýchly a jednoduchý recept na ktorom si pomlsáte.
- Na panvicu si dáme olej a zahrejme ho. Na zahriatý olej pridáme naklepané vykostené kuracie stehná. Ak nemáte vykostené tak dajte v celku. Ale pripravujte dlhšie. Následne pridajte mleté čierne korenie, soľ a koreniny podľa chuti. Proste to čo máte doma. Ja som napríklad dala grilovacie korenie a pečené kura korenie.
- Po tom čo sme zatiahli naše kuracie mäso na panvici, tak ho poukladame na janské sklo. Alebo do zapekacej mysi a naň poukladáme cibuľu, klobásu cesnak a nakrájanú čestvú papriku. Krájate tak ako vám chutí.
- Všetko to pečieme zakryté približne 1:30 hodiny pri 170 stupňov celzia. Následne na konci zapečte otvorené pri 220 stupňoch približne tak 10 minút.
Jednoduchý a chutný recept. Čo poviete?
3) Kuracie stehná na smotane na indický spôsob
Indická kuchyňa ma očarila tak pred dvomi rokmi. Od vtedy si ju nemôžem vynachváliť. Preto vám rada ukážem aj môj recept, ktorý som si pripravila pre vás.
K recceptu si pripravíme:
- 5 ks kuracích stehienok (kuracie stehno),
- 2 teglíky bielho jogurtu,
- 1 ČL kurkumi (korenie),
- 1 ČL mletého zázvoru (domáce alebo korenie),
- 1/3 ČL koriander mletý (opäť domáci alebo korenie),
- 1/2 ČL mletého kardamónu (kardamón),
- citrónová štava,
- kychynská soľ,
- mleté čierne horenie.
K príprave potrebujeme trocha viac ingrediencií, ale verte mi zamilujete si tento recept.
Postup – Kuracie stehná na smotane na indický spôsob
- Kuracie stehná si preične nakrojíme s nožom, tak približe do hĺbky 2 cm.
–-
Kuracie stehná na smotane
-
- Do misky si dáme biely jogurt, naše nakorejné kuracie stehná a koreniny. Dôkledna premiešame a necháme marinadovať aspoň 2 až 3 hodiny. Ideálne je to cez noc, ale aj dve hodinky stačia. Ak marinadujete len dve hodiny, tak marinádu dôkladne miešajte každých 30 minút.
- Stehná aj v bielom jogurte dáme do pekáča a pečieme ich približne 50 minút na 200 stupňov. Počas pečenie pár krát otočíme kuracie stehná a na konci na ne pridáme trocha masla.
Recept trocha zložitejší, ale musíte uznať, že stojí za to.
4) Kuracie stehná na smotane – Spišský recept
4) Kuracie stehná na smotane – Spišský recept
Spišské stehno na smotane je skvelý recept pre žačiatočníkov. Najme pre mamičky, ktoré namajú čas vyvárať dlhé hodiny. Nakoľko starať sa o deti je práca podstatne tažšia než si myslia muži.
Budeme potrebovať:
- 3 ks kuracích stehien,
- 100 g hladkej múky,
- 100 g masti,
- 2 ks cibuli,
- 500 g kyslej smotani,
- čierne mleté korenie,
- kuchynskú soľ,
- mletú červenú papriku.
Postup – Kuracie stehná na smotane – Spišský recept
Vavríme všetko od oka. Vyššie uvedené hodnoty berte ako príklad. 🙂
- Umyjeme si kuracie stehná a rozpálenej panvici ich osolíme a okoreníme. Následne opečieme na bravčovom tuku a necháme odležať na taneri.
- Na panvici nám ostala masť na ktorej opražíme na drobno posekanú cibuľu. Cibuľu speníme, pridíme kuracie stehná a čiervemú mletú papriku. Jemne orestujeme a zalejme vodou. Dusíme pod pokrievkou.
- Po tom čo sa nám kuracie stehná uvarili tak ich vyberieme a do panvici pridáme kyslú smotanu. S kyslou smotanou pridáme aj hladkú múku na dohustenie. Niekto pridáva a niekto zas nie je to na vás.
- Smotanovú omáčku pár minút povaríme a podľa chutí odoslíme soľou a korením.
- Následne môžeme mäso pridať späť, alebo ho nechať na tanieri osobitne. Podávame s ryžou a kyslími uhorkami.
Pevne verím, že vám tieto cepty budú chutí. Budeme veľmi radi, ak nám nižšie pod článkom zanecháte komentár s vašími názormi a postrehmi. Každý jeden komentár čítame a na každý jeden vám ja odpovieme.
Vyskúšajte aj video recept, ktorý rozhodne stojí za to.
Kuracie stehná na smotane – názory
Každý recept na kuracie stehná má v sebe trocha jednoduchosti. Prakticky nepoznám Slovenské recepty, ktoré by boli ťažké na prípravu. Samozrejme máme tu recepty, ktoré sú zdĺhave na prípravu, ale nie ťažké. Každý vie pridať stehná na panvicu a trocha ich orestovať na cibuľku či och okoreniť a potom ich zapiecť. Toto nie je raketová veda.
Variť Slovenské recepty dokáže fakt každý. Samozrejme každý z nás obľuje najme tie od naše bebičky či mami. To je kúzlo varenia, ktoré ide s vekom. Avšak kadý dnes už vie veriť. Máme modernú dobu a techológie.
Kedysi naší predkovia museli variť celý deň, avšak varilo sa viac. Dnes je to zábava a pre niekho aj hobby. Niekedy len záležitosť jednej hodiny.
Hodnotenia čitateľov:
Monika:
Včera som si pripravila tento chutný recept. Musím priznať, že ide o delikatesu. Odporúčam každej gazdinke.
Jozef:
Milujem variť a tak perčo si ako muž nedopriať mäso. Varím s týmito receptami už vyšše mesaica a musím ich pochváliť.
Simona:
Nepotrebujem variť dve hodiny recept, ktorý s týmto návodom uvarím za jednu hodinu.
Varieme je žážitok a pôžitok chuti. Nie je to len nedeľný obed, ktorý by mal byť chutný. Je to najme, každý jeden obed a pripravda, do ktoré sa ja osobne snažím vložiť svoje srdce. Nemám rada, ak sa s jedlom robí ako na páse. Chcem ňom vidieť nejakú tú ľudskosť.
Polotovari sú pre mňa len biznis na ktorom sa chce niekto silou mocou nabaliť. A aj preto robíme tento poratál k tomu aby sme ukázali, že sa dá variť jednoducho, rýchlo a chutne bez toho aby sme stáe používali múku alebo solamil.
Ku kuracím stehnám nepotrebujeme nejaká zlváštne prímesi. Je to jedlo, ktoré varili anšé staré mami a ktoré sa od nepamäti spája so Slovanskou kuchyňou. Zväčša jednoduché a chutné jedlá dnes nahrádzajú plastové kuracie prsia, ktoré sú napichané soľným roztokom. To je viac než hnus.
Toto my osobne nepotrebujeme. Preto sme pre vás pripravili aj návody, ako sa takéhoto roztoku aspoń z časti zabaviť a ko upraviť jedlo, tak aby bolo čo najmenej závadné. Stále však z neho nedokážme doma odstrániť všetok bordel čo do neho poľnohospodári dali.
Akékoľvek kuracie stehná či už tie kuracie stehná na smotane nie sú výnimkou.
Ďakujeme za prečítanie naších jedál a opätovne budeme radi za každý jeden komentárik.
[penci_recipe]