Recept: Kuracie stehná pečené na zemiakoch. Môj rceeptík, ktorý som začala častejšie pripravovať.
Suroviny:
- 4 kuracie stehná
- 500 g zemiakov
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica mletej rasce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu a chuť
Kuracie stehná pečené na zemiakoch
Postup:
- Kuracie stehná opláchnite pod tečúcou vodou a dôkladne osušte papierovou utierkou.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na hrubé plátky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké krúžky.
- Cesnak ošúpte a jemne nakrájajte.
- V stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Do panvice pridajte sladkú papriku a mletú rascu a premiešajte.
- Pridajte kuracie stehná a opekajte ich zo všetkých strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Do zmesi pridajte zemiaky a premiešajte tak, aby sa zemiaky pomiešali so šťavou z mäsa.
- Panvicu súčasne s obsahom dajte do vopred vyhriatej rúry na 200°C (180°C pre ventilovanú rúru) a pečte asi 45 minút, alebo kým mäso a zemiaky nie sú dokonale prepečené a zlatisté.
- Pred servírovaním posypte čerstvo nasekanej petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien (môžu byť s kožou alebo bez, podľa preferencie)
- 800 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý rozmarín (voliteľné)
- 300 ml kuracieho vývaru alebo vody
Postup:
-
Príprava zemiakov: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy (napríklad štvrťky alebo polovice, podľa veľkosti zemiakov).
-
Príprava cibule a cesnaku: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a cesnak na jemné plátky.
-
Marinovanie kuracieho mäsa: Kuracie stehná umyte a osušte. V miske zmiešajte olivový olej, oregáno, papriku, soľ a čierne korenie. Stehná natrite touto zmesou, aby sa dobre ochutili. Nechajte marinovať aspoň 30 minút (ideálne v chladničke), ak máte čas.
-
Pečenie: Rúru predhrejte na 200 °C. Na plech alebo do zapekacej misy položte zemiaky, cibuľu a cesnak. Pokvapkajte ich olivovým olejom a osolte.
-
Pridanie kuracích stehien: Na zemiaky položte marinované kuracie stehná. Ak máte, môžete pridávať aj čerstvý rozmarín.
-
Pečenie v rúre: Do plechu nalejte kurací vývar alebo vodu. Plech zakryjte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte cca 40 minút. Potom alobal odstráňte a pečte ešte ďalších 20-30 minút, aby sa koža kuracích stehien pekne zhnedla a zemiaky boli mäkké.
-
Podávanie: Po upečení nechajte pokrm chvíľu vychladnúť. Servírujte teplé, ideálne s čerstvou zeleninou alebo šalátom.
Dobrú chuť!