Ak hľadáte recept na kuracie štvrte s dubákmi, tu je jednoduchý návod, ako si ich pripraviť:
Suroviny:
- 4 ks kuracích štvrtí
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice dijónskej horčice
- 2 lyžice čerstvého nasekaného kôprom
- soľ a korenie podľa chuti
Kuracie štvrte s dubákmi
Postup:
- Zahrejte olej a maslo v hrnci na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte kuracie štvrti a opečte ich z každej strany, kým nebudú mierne zlaté.
- V samostatnom hrnci zmiešajte múku so smotanou, vývarom a dijónskou horčicou.
Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. - Nalejte smotanovú zmes do hrnca s kuracími štvrtami. Premiešajte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, pridajte kôpor a nechajte omáčku povariť ešte približne 10 minút, kým sa kuracie štvrte úplne prevarí a omáčka sa zhustne.
- Podľa chuti soľte a koreňte.
Podávajte tieto lahôdkové kuracie štvrte s dubákmi s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou, zemiakovým pyré alebo cestovinami.
2)
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích štvrťí (horné alebo dolné)
- 300 g čerstvých dubákov (alebo hlivy, ak nie sú k dispozícii)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo bieleho vína)
- 100 ml smotany na varenie
- 3-4 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička rímskeho kmínu (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava kuracieho mäsa:
- Kuracie štvrtky umyjeme a osušíme. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Ak máte radi korenisté jedlá, môžete pridať aj rímsky kmín.
-
Opekanie:
- V hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej na stredne vysokej teplote. Kuracie štvrtky opečieme po oboch stranách do zlatista (približne 5-7 minút z každej strany). Potom ich vyberieme z panvice a odložíme na tanier.
-
Príprava zeleniny a húb:
- Na tej istej panvici (ak je to potrebné, pridajte ešte trochu oleja) osmažíme na jemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak, kým nezmäknú a nezačnú zlatnúť (asi 3-5 minút).
- Pridáme nakrájané dubáky (ak sú väčšie, nakrájajte ich na menšie kusy). Opekáme ich spolu s cibuľou a cesnakom približne 5-7 minút, kým nie sú jemné a zlaté.
-
Dusením:
- Vrátime kuracie štvrte späť do panvice. Nalejeme kurací vývar alebo víno, privedieme k varu a potom plameň stiahneme. Zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 25-30 minút, kým nie je kuracie mäso úplne hotové.
-
Zahustenie omáčky:
- Po uplynutí času pridáme smotanu na varenie a všetko dobre premiešame. Necháme ešte pár minút variť, aby sa omáčka trochu zahustila. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
-
Podávanie:
- Podávame teplé, ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Skvele sa hodí s varenými zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!