Kurča na víne na francúzsky spôsob

Kurča na víne, známe ako „Coq au Vin“, je jedným z najikonickejších francúzskych jedál, ktoré spája tradície a chutné ingrediencie. Toto jedlo pochádza z oblasti Burgundy a nielenže osloví chuťové poháriky, ale aj zahreje pri srdci. Je ideálnym pokrmom na nedeľný obed alebo na špeciálnu príležitosť.

Základom tohto receptu je kvalitné kurča, ktoré sa pomaly varí v červenom víne, často s pridaním slaniny, húb, cibuľky a bylín. Príprava je jednoduchá, no vyžaduje čas, aby sa chute rozvinuli a spojili.

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča, rozporcované
  • 1 fľaša červeného vína (ideálne burgundské)
  • 200 g slaniny
  • 250 g čerstvých húb
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Soľ a čierne korenie
  • Olivový olej
  • Pšeničná múka (na obalenie)

Postup:

  1. Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Kuracie kúsky osolíme, okoreníme a obalíme v múke.
  2. Na panvici na strednom ohni orestujeme na kocky nakrájanú slaninu, až kým nie je chrumkavá. Potom ju vyberieme a na výpeku orestujeme kuracie kúsky dozlata.
  3. Kurča vyberieme a do panvice pridáme nakrájané cibule a cesnak. Restujeme, až cibuľa zosklovatie.
  4. Potom pridáme nakrájanú mrkvu a huby a krátko orestujeme.
  5. Všetky ingrediencie vrátime späť do panvice, pridáme víno, tymián a bobkový list. Privedieme do varu a následne stíšime oheň.
  6. Pokrievku zakryjeme a varíme približne 1,5-2 hodiny, kým nie je kurča mäkké a chute prepojené. Počas varenia občas premiešame.
  7. Na záver môžeme omáčku zahustiť, ak je to potrebné, alebo ju nechať v takej forme.

Kurča na víne podávame s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou, aby sme si mohli vychutnať lahodnú omáčku. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj plné histórie a tradície, ktoré sú kľúčové pre francúzsku kuchyňu.

Bon appétit!

Kurča na víne na francúzsky spôsob

Kuracie štvrte na víne | Roman Paulus | Kuchyňa Lidla

Recept na “Kurča na víne na francúzsky spôsob”:

Suroviny:

  • 4 kuracie stehná (približne 1 kg)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie omáčky
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad pažítka a petržlen) na ozdobenie

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a opečte kuracie stehná z oboch strán dozlatista. Potom ich vyberte z hrnca a odložte bokom.
  2. Na rovnakom oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu.
  3. Do hrnca pridajte červené víno a nechajte ho varíť, kým sa alkohol neodparí a získate plnú chuť vína.
  4. Pridajte kurací vývar a pridajte kuracie stehná späť do hrnca. Okoľo 30 – 40 minút varíme, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
  5. Ak je omáčka príliš kvapalná, zmes múky a vody a pridajte ju do hrnca na zahustenie.
  6. Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  7. Kurča na víne podávajte s dusenou ryžou alebo pečenými zemiakmi. Ozdobte posekanými bylinkami.

Dúfam, že si pochutnáte na tomto jedle. Ak máte ďalšie otázky, stačí sa opýtať!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *