Kurča na víne na francúzsky spôsob
Kurča na víne na francúzsky spôsob, ktorý si zamilujete.
Budeme potrebovať:
- 1 kurča (asi 1kg)
- soľ
- čierne korenie
- 50g masla
- 0,4 dl koňaku
- 100g prerastanej slaniny
- 150g cibule
- 175g šampiňónov
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1/8 l kuracieho vývaru {125 ml)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 l suchého červeného vína (najlepšie burgundského)
- 2 bobkové listy
Kurča na víne na francúzsky spôsob
Kurča dôkladne umyjeme, zbavíme tuku, osušíme a roztvoríme. Jednotlivé časti zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Dostatočne veľkú panvicu rozpálime na sporáku a necháme na nej rozpustiť časť masla. Štvrtky kurčaťa prudko opečieme dozlatista zo všetkých strán. Koňak nalejeme do naberačky a podržíme nad panvicou, aby sa ohrial a ľahšie vzplanul.
Koňak zapálime plameňom sviečky a flambujeme ním časti kurčaťa. Porcie vyberieme z panvice a vložíme do pekáča s pokrievkou. Slaninu si pokrájame na menšie kocky , cibuľu olúpeme , šampiňóny očistíme, umyjeme a pokrájame na tenké plátky. Kúsky slaniny vyškvaríme v panvici , pridáme k ním nakrájanú cibuľu , pražíme kým nie je zlatistá. Oboje pridáme ku štvrtkám kurčaťa.
Kurča na víne na francúzsky spôsob
Zvyšné maslo dáme do panvici a huby na ňom prudko opečieme. Potom rovnako pridáme ku kurčaťu. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme. Šťavu v panvici zriedime kuracím vývarom. Cesnak olúpeme, veľmi jemno posekáme a spolu s kuracím vývarom , polovicou nasekanej petržlenovej vňate , červeným vínom a bobkovým listom pridáme do pekáča k porciám mäsa.
Všetko môžeme ešte podľa chuti osoliť a okoreniť. Pekáč s mäsom priklopíme , vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým mäso nie je mäkké. Potom bobkový list odstránime a šťavu ešte raz osolíme a okoreníme. Podľa chuti pridáme červené víno a zvyšnú petržlenovú vňať.
K pokrmu je vhodné podávať ryžu a červené víno rovnakej značky, akú sme použili k príprave kurčaťa. Tento pokrm môžeme tiež pripraviť so suchým bielym vínom. V tomto prípade omáčku pred podávaním zjemníme 75g smotany a 1 lyžicou jemne sekaného estragónu.
Prajem dobrú chuť.
Kurča na víne na francúzsky spôsob
[penci_recipe]
Vyskúšajte aj recept na České kurča teda kura.