Kurča na víne, známe ako „Coq au Vin“, je jedným z najikonickejších francúzskych jedál, ktoré spája tradície a chutné ingrediencie. Toto jedlo pochádza z oblasti Burgundy a nielenže osloví chuťové poháriky, ale aj zahreje pri srdci. Je ideálnym pokrmom na nedeľný obed alebo na špeciálnu príležitosť.
Základom tohto receptu je kvalitné kurča, ktoré sa pomaly varí v červenom víne, často s pridaním slaniny, húb, cibuľky a bylín. Príprava je jednoduchá, no vyžaduje čas, aby sa chute rozvinuli a spojili.
Ingrediencie:
- 1 celé kurča, rozporcované
- 1 fľaša červeného vína (ideálne burgundské)
- 200 g slaniny
- 250 g čerstvých húb
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2-3 vetvičky tymiánu
- 2 bobkové listy
- Soľ a čierne korenie
- Olivový olej
- Pšeničná múka (na obalenie)
Postup:
- Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Kuracie kúsky osolíme, okoreníme a obalíme v múke.
- Na panvici na strednom ohni orestujeme na kocky nakrájanú slaninu, až kým nie je chrumkavá. Potom ju vyberieme a na výpeku orestujeme kuracie kúsky dozlata.
- Kurča vyberieme a do panvice pridáme nakrájané cibule a cesnak. Restujeme, až cibuľa zosklovatie.
- Potom pridáme nakrájanú mrkvu a huby a krátko orestujeme.
- Všetky ingrediencie vrátime späť do panvice, pridáme víno, tymián a bobkový list. Privedieme do varu a následne stíšime oheň.
- Pokrievku zakryjeme a varíme približne 1,5-2 hodiny, kým nie je kurča mäkké a chute prepojené. Počas varenia občas premiešame.
- Na záver môžeme omáčku zahustiť, ak je to potrebné, alebo ju nechať v takej forme.
Kurča na víne podávame s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou, aby sme si mohli vychutnať lahodnú omáčku. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj plné histórie a tradície, ktoré sú kľúčové pre francúzsku kuchyňu.
Bon appétit!
Kurča na víne na francúzsky spôsob
Recept na “Kurča na víne na francúzsky spôsob”:
Suroviny:
- 4 kuracie stehná (približne 1 kg)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 ml červeného vína
- 200 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice hladkej múky na zahustenie omáčky
- 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (napríklad pažítka a petržlen) na ozdobenie
Postup:
- V hrnci zohrejte olej a opečte kuracie stehná z oboch strán dozlatista. Potom ich vyberte z hrnca a odložte bokom.
- Na rovnakom oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú jemnú zlatistú farbu.
- Do hrnca pridajte červené víno a nechajte ho varíť, kým sa alkohol neodparí a získate plnú chuť vína.
- Pridajte kurací vývar a pridajte kuracie stehná späť do hrnca. Okoľo 30 – 40 minút varíme, kým mäso nie je mäkké a šťavnaté.
- Ak je omáčka príliš kvapalná, zmes múky a vody a pridajte ju do hrnca na zahustenie.
- Omáčku dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Kurča na víne podávajte s dusenou ryžou alebo pečenými zemiakmi. Ozdobte posekanými bylinkami.
Dúfam, že si pochutnáte na tomto jedle. Ak máte ďalšie otázky, stačí sa opýtať!