Kyslá šošovicová polievka
Kyslá šošovicová polievka bola v minulosti pokrmom najmä boháčov a vyššej vrstvy obyvateľstva. Je to nízkotučná a nízkokalorická strukovina. Je veľmi cennou potravinou. Je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6 a enzýmy. Obsahuje aj organické kyseliny a lecitín.
Na prípravu potrebujeme:
- 1 balenie šošovice
- voda
- bujón
- 1 téglik smotany na varenie
- 1 šálka mlieka
- bobkový list, čierne korenie
- 5, 6 zemiakov
Postup: Kyslá šošovicová polievka
Najhlavnejším bodom v tomto recepte je, že si musíme deň vopred namočiť šošovicu do vody. Ako prvé ju preberiem, poriadne v sitku opláchnem. Dám do hrnca, kde šošovicu zalejem vodou, aby bola všetka ponorená. Nechám odstáť do druhého dňa. Šošovicu dám variť vo vode, v ktorej bola namočená, dolejem vodu podľa toho koľko chcem polievky.
Pridám bujón, 1 smotanu na varenie, mlieko, bobkový list, soľ a okorením. Ošúpem si zemiaky, ktoré nakrájam na malé kocky a pridám do polievky. Nechám variť pokiaľ nám zmäkne šošovica a zemiaky sa uvaria. Ak to je hotové, podľa potreby zahustím. Väčšinou to nie je potrebné, keďže šošovica polievku dosť zahustí.
Ochutnajte aj: chutná zelerová polievka s mrkvou.
[penci_recipe]